انباشت تقاضای مطلق در بازار مسکن

پنجره‌ایرانیان؛ آمار خریدوفروش مسکن در فروردین‌ماه ۱۳۹۷ حاکی از آن است بعد از دو سال که شرایط پیش‌رونق مسکن فراهم شده بود، مجددا معاملات به سطح سال ۱۳۹۴ رسیده است.
  • سه شنبه 11 اردیبهشت 1397 ساعت 11:18

به گزارش ایسنا، فروردین ۱۳۹۳ تعداد ۷۲۲۱ مورد خریدوفروش مسکن در شهر تهران انجام شده بود. فروردین‌ماه ۱۳۹۴ معاملات شهر تهران به ۴۹۱۵ مورد رسید که ۳۱.۹ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش یافت. در فروردین ۱۳۹۵ اما این نزول قطع شد که تعداد خریدوفروش ۵۹۱۸ مورد بود و شاهد افزایش ۲۰.۴ درصدی معاملات نسبت به سال ۱۳۹۴ بودیم. در فروردین ۱۳۹۶ نیز با این‌که تا حدودی از سرعت سقوط خریدوفروش کاسته شده بود و ۵۳۸۴ مورد معامله انجام شد، کاهش ۸.۵ درصدی خریدوفروش نسبت به سال ۱۳۹۵ به ثبت رسید. فروردین ۱۳۹۷ نیز ۵۰۴۶ مورد خریدوفروش مسکن انجام شد که حاکی از افت ۶.۳ درصدی نسبت به زمان مشابه سال قبل بود.

همان‌طور که آمار نشان می‌دهد بازار مسکن بعد از سال ۱۳۹۳ در محدوده ۵۰۰۰ معامله باقی مانده و اثر افزایش تدریجی معاملات که از نیمه دوم سال گذشته آغاز شده بود از بین رفته است. حتی رشد یک‌باره قیمت مسکن در سه‌ماهه سوم سال گذشته رکود این بخش را نسبت به دو سال قبل عمیق‌تر کرد.

رکود خریدوفروش در حالی رقم خورده که آمارهای ساخت‌وساز نیز چندان امیدوارکننده نیست. اگر میانگین نیاز به یک‌میلیون واحد مسکونی که طرح جامع مسکن به آن تأکید دارد را ملاک قرار دهیم هم‌اکنون ساخت‌وساز حدود یک‌سوم این رقم است.

لذا بخش مسکن با پارادوکس‌هایی مواجه شده است؛ ازیک‌طرف قیمت‌ها رشد کرده و از طرف دیگر توان تقاضای مصرفی به قیمت‌ها نمی‌رسد. از یک‌سو با توجه به بازدهی پایین این بخش، ساخت‌وساز در رکود قرار دارد و از سوی دیگر با توجه به حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار ازدواج سالیانه، تقاضای مطلق روزبه‌روز انباشته می‌شود؛ تقاضای مطلقی که توان خرید ندارد و به‌اجبار به سمت بازار اجاره‌بها حرکت می‌کند. لذا پیش‌بینی می‌شود در سال جاری با توجه به افزایش قیمت ارز، نرخ رشد اجاره‌بها نسبت به سال قبل افزایش پیدا کند. این در حالی است که بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ بالغ‌بر ۴۹۰ هزار واحد مسکونی در تهران و ۲.۶ میلیون واحد مسکونی در کل کشور خالی مانده و این در حالی است که خبری از وضع مالیات بر خانه‌های خالی نیست.

بنابراین گزارش، طبق قانون، وزارت راه و شهرسازی باید تاکنون سامانه ملی اسکان را ایجاد می‌کرد ولی هنوز این اقدام انجام‌نشده است. ۲۸ فروردین‌ماه سال جاری حمیدرضا عظیمیان ـ مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن به ایسنا گفت: حدود ۵ ماه پیش مسئولیت راه‌اندازی سامانه جامع املاک کشور به ما واگذار شده و باید هزینه‌های آن را بر عهده بگیریم. به‌تازگی کار را آغاز کرده‌ایم و در حال انتخاب مشاور هستیم. قرار است کلیه اطلاعات برخط املاک کشور در این سامانه ثبت شود که یکی از آن موارد، موضوع خانه‌های خالی است.


ثبت نظر

ارسال