به گزارش صما، مهدی صالحی، در مورد ثبت بالای شکایات مردمی از آلودگی صوتی و محیطی ناشی از ساختوسازها، گفت: در سامانه ۱۳۷ در ششماهه نخست سال جاری حدود ۳۷ هزار شکایت مردمی از آلودگی صوتی و محیطی ناشی از ساختوساز ثبت شده است، این در حالی است که ۱۸ هزار کارگاه ساختمانی در تهران فعال است و با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت که برای هر کارگاه حدود ۳ الی ۴ تماس شکایت ثبت میشود.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران نیز معتقد است که فعالیت کارگاههای ساختمانی موجب آزار و اذیت مردم شده و خواهان اصلاح این وضعیت است، افزود: اما دقت داشته باشید که در شورای عالی ترافیک مصوبهای وجود دارد مبنی بر اینکه وسایل نقلیه سنگین همچون کامیون، ماشینآلات حمل بتن و… که در امر ساختمانسازی به کار گرفته میشوند، در طول روز اجازه ورود و تردد در تهران را ندارند و تنها در ساعت مشخص ۲۲ تا ۶ صبح میتوانند در سطح شهر تردد کنند.
صالحی در مورد لزوم تعیین ساعت کاری برای کارگاههای ساختمانی نیز با بیان اینکه با توجه به اعمال این محدودیت تردد، عملا بخشی از فعالیت کارگاههای ساختمانی همچون گودبرداری، بتنریزی، حمل نخاله، حمل مصالح و… به ساعت شب موکول میشود، افزود: در حال حاضر برای حل این مشکلات طرحی را به شورای شهر مطرح کردیم که با هماهنگی پلیس بخشی از فعالیتهای ساختمانی که مشکلات ترافیکی به همراه ندارد، به ساعات روز موکول شود.
مدیرکل ساختمان و معماری معاونت شهرسازی شهرداری تهران افزود: مدیریت فعالیت ساعات ساختوساز سخت است چراکه این مسئله به ترافیک گرهخورده است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا فعالیت ساختمانی در روزهای تعطیل، متوقف نمیشود، ادامه داد: این مسئله نیز بررسی شده، اما پلیس میگوید تردد کامیونهای مخصوص ساختوساز یا در شب باشد یا در روز جمعه و این احتمال نیز وجود دارد که اگر روزهای جمعه کارگاه را تعطیل کنیم ممکن است کار در ساعت شبانه طول بکشد و شبهای بیشتری مردم درگیر سروصدای ناشی از کارگاه ساختمانی باشند.
صالحی با بیان اینکه حل این مسئله مربوط به سازمانهای بیرون شهرداری است، گفت: شورای عالی ترافیک باید برای حل این مشکل به ما کمک کند چراکه میتواند حداقل اجازه تردد کامیونهای کوچک را برای تسهیل در ساختوساز در طول روز صادر کنند.