به گزارش ایسنا، وزارت راه و شهرسازی با این استدلال که اعلام قیمت مسکن، صرفا در تهران میتواند در بازار دیگر شهرها التهاب ایجاد کند از تیرماه امسال انتشار آمار قیمت و معاملات تهران را متوقف و اعلام کرد که در آینده آمار کشوری را بر اساس جزئیات شهرها و استانها منتشر خواهد کرد. بااینحال بانک مرکزی به ارائه گزارشهای ماهیانه ادامه داد و در آبانماه ۱۳۹۹ اعلام کرد که متوسط قیمت خانه در تهران به ۲۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در هر مترمربع رسیده است. البته محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی معتقد است که اگر آمار مناطق ۱ و ۳ را لحاظ نکنیم متوسط قیمت مسکن در تهران ۲۰ میلیون تومان است. او پیش از آن هم گفته بود که در ۲۵ استان متوسط قیمت مسکن کمتر از ۱۰ میلیون تومان در هر مترمربع است.
به هر ترتیب محمودزاده، امروز در نشستی با حضور خبرنگاران اظهار کرد: میانگین قیمت خریدوفروش هر مترمربع واحد مسکونی در کشور ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. دراینبین استانهای تهران و خوزستان به ترتیب بالاترین قیمت را دارند که علت افزایش غیرمنطقی قیمت خانه در خوزستان، سرمایهگذاری خارجی است.
وی ملاک تعیین متوسط قیمت مسکن که توسط بانک مرکزی، وزارت راه و مرکز آمار ایران را ثبت کد رهگیری در دفاتر املاک دانست و گفت: در گذشته متوسط قیمت تهران در این گزارشها استخراج میشد اما بعد از مصوبه دولت در ستاد ملی کرونا مبنی بر لزوم همه معاملات مسکن در سامانه کد رهگیری این امکان به وجود آمد تا قیمت متوسط همه استانها را داشته باشیم.
محمودزاده همچنین اظهار کرد: مقایسه متوسط قیمت خانه در ایران و برخی شهرها در سایر کشورها، یکی دیگر از شقوق ساختار جدید است.
قیمت هر متر خانه در ۲۶ استان زیر ۱۰ میلیون تومان است
معاون وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه قصد داریم در انتشار آمار بازار مسکن به یک ادبیات مشترک برسیم، گفت: قیمت پایه شهر تهران که سابقا منتشر میشد اثر ذهنی تورمی را برای کل کشور ایجاد میکرد؛ درحالیکه میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در ۲۶ استان زیر ۱۰ میلیون تومان، ۹ استان زیر ۵ میلیون تومان، ۳ استان بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان و فقط تهران بالاتر از ۲۰ میلیون تومان است.
محمودزاده بالاترین رشد ارزشافزوده بخش مسکن را سال ۱۳۹۱ دانست و گفت: ارزشافزوده بخش مسکن در سال ۱۳۹۱ به عدد ۸ رسید که بالاترین میزان خود بود. در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ نیز شاهد رشد ارزشافزوده در بخش مسکن بودهایم. بیشترین سرمایهگذاری در بخش مسکن ۴۲۰۰ میلیارد تومان بوده که سپس در سالهای بعد این روند کند شد. البته در سال ۱۳۹۸ افزایش پیدا کرد. هماکنون نیز با توجه به اقدامات انجام شده، شاهد افزایش سرمایهگذاری در بخش مسکن هستیم.
بالاترین بازدهی مسکن در سال ۹۶
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بازدهی مسکن در سال ۱۳۹۶ بالغبر ۱۵۹ درصد بوده که بالاترین رقم را طی سالهای اخیر داشته خاطرنشان کرد: در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بخش مسکن به ترتیب از سود ۶۵ و ۶۰ درصد برخوردار بوده است.
وی سهم مسکن در هزینه خانوارهای شهری در سال ۱۳۹۸ را حدود ۳۶ درصد دانست که بالاترین میزان طی سالهای گذشته بوده است.
محمودزاده خاطرنشان کرد: از حدود سال ۱۳۸۸ روند قیمت مسکن در شهر تهران از حدود ۱.۲ میلیون تومان به عدد ۲۷ میلیون تومان رسیده است. معاملات نیز در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ کاهش داشته که البته امسال خریدوفروش مسکن افزایش یافته است.
میانگین قیمت مسکن در تهران ۲۷.۸ میلیون تومان
وی متوسط قیمت مسکن شهر تهران در آبانماه ۱۳۹۹ را بالغبر ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دانست و گفت: در ماه گذشته قیمت مسکن در خوزستان ۲۳.۵ میلیون تومان، در استان فارس ۱۱.۴ میلیون، اصفهان ۱۱.۴ میلیون، زنجان ۱۰.۹ میلیون و استان مرکزی ۱۰.۲ میلیون تومان بوده است. همانطور که آمار توضیح میدهد بالاترین نرخ مسکن مربوط به استانهای تهران و خوزستان است.
معاون وزیر راه و شهرسازی خبر داد: متوسط قیمت مسکن کشور در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. در این رابطه فقط شهرهای تهران و اهواز عدد بالاتر از ۲۰ میلیون تومان داشتهاند؛ از سوی دیگر در کهگیلویه و بویراحمد متوسط قیمت مسکن ۳.۲ میلیون تومان در هر مترمربع است که کمترین رقم در کشور محسوب میشود.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی از دلایل افزایش متوسط قیمت مسکن در خوزستان را ورود سرمایههای خارجی از کشورهای مختلف به این استان دانست و گفت: در منطقه یک و سه شهر تهران نیز میانگین قیمت بالاتر از ۵۰ میلیون تومان است که نشان میدهد قیمت در منطقه یک تقریبا ۵ برابر منطقه ۱۸ بوده است. اگر این مناطق را از آمار خارج کنیم، متوسط قیمت مسکن در پایتخت به حدود ۱۹ میلیون تومان میرسد.
وی با بیان اینکه بین قیمت مسکن در خوزستان با سایر استانهای کشور فاصله جدی دیده میشود، تصریح کرد: باید بررسی کنیم که افزایش قیمت مسکن برای استان خوزستان چه پیامدهایی دارد و حوزههای سیاستی و پژوهشی چه اقداماتی باید در این خصوص انجام دهند.
محمودزاده درباره علت تفاوت جزئی آمار بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی گفت: این موضوع به چگونگی ویرایش آمار و اطلاعات مربوط میشود. برآورد تحولات قیمت مسکن برحسب دلار نشان میدهد بالاترین قیمت مسکن به دلار مربوط به سال ۱۳۸۷ با حدود ۲۲۴۴ دلار بوده است. در آبانماه امسال قیمت دلاری مسکن ۱۰۲۴ دلار بوده که متاسفانه کاهش ارزش پول ملی باعث افزایش قیمت مسکن در کشور شده است.
محمودزاده اظهار کرد: قیمت مسکن در ایران تقریبا با ترکیه و مصر برابری میکند؛ درحالیکه درآمد سرانه ایرانیها بالاتر از مصر و لبنان و پایینتر از ترکیه است.