به گزارش ایسنا، تعداد فایلها در بازار مسکن شهر تهران افزایش یافته و این مسئله به کاهش قیمتهای پیشنهادی منجر شده است. مقطع کنونی فضا را برای سوءاستفاده برخی سفتهبازان و سرمایهگذاران فراهم کرده تا از این بازار، ماهیهای درشت صید کنند.
بررسیها نشان میدهد کاهش قیمتهای پیشنهادی در بعضی مناطق شمالی پایتخت به بیش از ۳۰ درصد میرسد که تمایل خریداران را به انعقاد قرارداد افزایش داده و به رشد ۳۸ درصدی معاملات در کل شهر تهران نسبت به ماه قبل منجر شده است. این عامل در کنار انتظارات تورمی باعث شد تا نرخها بهطور متوسط ۱.۸ درصد در مقایسه با آذرماه بالا برود اما همانند سالهای قبل که قیمتها در شب عید بعضی به شکل بیقاعده بالا میرفت هماکنون تبوتاب قیمتی در بازار دیده نمیشود.
البته بعضی از فروشندگان مثل همیشه سعی در القای این فرضیه دارند که قیمتها جهش سنگینی خواهد داشت اما نشانههایی از تحقق این ادعا دیده نمیشود. بازار ارز بهعنوان متغیر مهم تأثیرگذار در بازار ملک به آرامش رسیده و حجم تقاضا برای خرید آپارتمان نیز نسبت به روند درازمدت بهطور محسوسی کاهشیافته است. باوجودآنکه در یک ماه اخیر معاملات ۳۸ درصد بالا رفته، نسبت به دیماه پارسال افت ۶۷ درصدی را نشان میدهد. وضعیت کسادی در سایر بازارها مثل بورس، خودرو و طلا نیز وجود دارد و به نظر میرسد فعالان این بازارها در انتظار انتخابات ریاست جمهوری ایران و وضعیت آینده توافقات سیاسی با کشورهای ۱+۵ هستند.
آرش، یکی از مشاوران املاک منطقه ۴ تهران با بیان اینکه افت قیمتها طی دو ماه گذشته درواقع تخلیه حباب بوده است گفت: مبنای قیمت ما بر اساس فایلهای نوساز است که اصولا سازندگان با ضرر نمیفروشند. بهطور مثال وقتی یک واحد برای سازنده متری ۴۰ میلیون تومان تمامشده، آن را با قیمت ۳۵ میلیون تومان نمیفروشد؛ مگر اینکه چک داشته باشد یا پول لازم باشد. متقاضی واقعی هم که با قیمت ۳۵ میلیون تومان توان خرید ندارد. درنتیجه شرایط برای سوءاستفاده دلالها فراهم میشود.
وی افزود: اگر فرضا تا پیشازاین سفتهبازان و دلالان دنبال فایلهایی میگشتند که ۱۰ درصد زیر قیمت ساخت عرضه میشد، حالا انتظار دارند سازنده ۳۰ درصد تخفیف بدهد. به نظرم تا زمانی که بازار مسکن از حالت سرمایهای به حالت مصرفی تبدیل نشده نمیتوان انتظار کنترل آن را داشت. دولت و مجلس باید در این زمینه سیاستگذاری کنند تا بازار مسکن حالت مصرفی به خود بگیرد که نه سازنده ضرر کند و نه خریدار واقعی.
این فعال بازار مسکن درباره وضعیت معاملات در روزهای ابتدایی بهمنماه نیز گفت: در بهمنماه نیز همانند آبان، آذر و دی، بازار چنگی به دل نمیزند و بهجز معدودی از متقاضیان واقعی که توان خرید دارند و دلالان که همواره در بازار حضور دارند، کسی در بازار نیست و خریدوفروش تقریبا با دیماه برابری میکند.
باوجودآنکه بازار مسکن برای دههها در اختیار سفتهبازان و سرمایهگذاران قرار داشته تاکنون قانون و سازوکار مشخصی برای مقابله با این فرآیند وجود نداشته است. البته قانون مالیات بر خانههای گرانقیمت قرار بود از امسال اجرایی شود که طبق آمار دیوان محاسبات مجلس، تحقق مالیاتی در این بخش طی هشتماهه ابتدای امسال صفر بوده است. قانون مالیات بر عایدی مسکن نیز که زمزمههای آن از سال ۱۳۹۷ شنیده میشود هنوز به تصویب نرسیده است. قانون مالیات بر خانههای خالی نیز که پس از تصویب مجلس اخیراً به تایید شورای نگهبان رسیده، در انتظار اجرا از سوی سازمان امور مالیاتی است تا شاید مقداری در تبدیل بازار مسکن از حالت سرمایهای به حالت مصرفی تأثیرگذار باشد.
قیمت مسکن در تهران متری ۲۷.۴ میلیون تومان
بنابراین گزارش، دی امسال متوسط قیمت هر متر مسکن در شهر تهران ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۹۸.۳ افزایش دارد. طبق اعلام بانک مرکزی همچنین تعداد معاملات انجامشده در دیماه سال ۱۳۹۹ معادل ۳.۵ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۷.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۳۷.۶ افزایش را نشان میدهد.