به گزارش ایسنا، با شروع فصل پاییز، مشاوران املاک از افت معاملات مسکن نسبت به تابستان خبر میدهند. درعینحال حجم آپارتمانهای مرغوب و کلید نخورده نسبت به ماههای گذشته کاهش یافته است. بررسیهای میدانی نشان میدهد در حال حاضر عمده فایلهای موجود در بازار املاک را واحدهای بالای ۱۰ سال تشکیل میدهد. در خصوص قیمتها نیز هنوز تغییر آنچنانی دیده نمیشود اما انتظار کاهش نسبی نرخهای پیشنهادی در فضای کلی بازار وجود دارد.
افزایش معاملات در مناطق مصرفی
یکی از اتفاقاتی که در ماههای اخیر رخ داده کاهش حجم معاملات سرمایهای است؛ بهطوریکه سهم مناطق گرانقیمت مثل مناطق ۱ و ۳ از معاملات مسکن کاهش یافته و مناطق جنوبی تهران با افزایش حجم خریدوفروش مواجه شدهاند. بهطور مثال منطقه ۱۰ که در سالهای گذشته در رتبه هفتم تا هشتم ازنظر تعداد معاملات مسکن در تهران قرار داشت به جایگاه دوم ارتقا یافته که نشان میدهد طرف تقاضا به سمت واحدهای کوچک متراژ و ارزانقیمت سوق یافته است.
بهطورکلی در شهر تهران حجم معاملات پس از رشد ۴۲ درصدی ماهیانه در شهریورماه، در مهرماه با کاهش مواجه شده است. در شهریورماه ۷۷۸۹ واحد مسکونی در تهران معامله شد که البته در مقایسه با شهریور پارسال ۸ درصد کاهش یافت. پیشبینی میشود در مهرماه تعداد معاملات به پنج تا شش هزار فقره برسد.
تشدید رکود ناشی از توقف فعالیتهای ساختمانی نیز در ماههای اخیر محسوس شده است. فعالان بازار املاک میگویند در پی وعدههای مسئولان مبنی بر کاهش قیمت و ساخت مسکن در مقیاس انبوه، بسیاری از سازندگان بخش خصوصی دست نگه داشتهاند؛ زیرا این دیدگاه در طرف عرضه ایجاد شده که با کاهش آتی قیمتها واحد آنها که با مصالح گرانقیمت تولید میشود به فروش نخواهد رفت.
درعینحال که معاملات مسکن در رکود قرار دارد بررسی کف بازار نشان میدهد قیمتها کاهش نداشته و مالکان از کاهش نرخهای پیشنهادی و حتی ارائه تخفیف خودداری میکنند. انتظارات تورمی، کاهش تا ۸۰ درصدی ساختوساز نسبت به ۱۰ سال قبل و فقر واحدهای نوساز منجر به افزایش نسبی فشار تقاضا در مقایسه با واحدهای موجود شده است؛ بهطوریکه باوجود رکود معاملات، حجم خریدوفروش ۳۳ درصد بیش از حجم ساختوساز است.
از طرف دیگر قیمتهای پیشنهادی با آنچه معامله میشود تفاوت تا ۳۰ درصدی دارد. مالکان بعضا نرخهای نجومی برای واحدهای خود تعیین میکنند که مدتها بدون مشتری است و این مسئله در آپارتمانهای نوساز نمود بیشتری دارد. ایجاد فاصله بین قیمتهای قطعی با قیمتهای پیشنهادی در واحدهای نوساز باعث شده تا طرف تقاضا به سمت واحدهای قدیمی سوق پیدا کند؛ بهطوریکه طی یک سال گذشته سهم واحدهای بالای پنج سال از ۶۲ درصد به ۶۷ درصد کل معاملات رسیده است. این در حالی است که شش سال قبل خانههای بالای پنج سال تنها ۴۴ درصد خریدوفروشها را در برمیگرفت.
علت رونق نسبی بازار مسکن در شهریورماه چه بود؟
سید محمد مرتضوی ـ کارشناس بازار مسکن ـ معتقد است: رونق نسبی بازار مسکن در شهریورماه از چند عامل نشأت گرفته بود. اولین علت به پیک جابهجایی در شهریورماه مربوط میشود که همه ساله وجود دارد. در ماههای آینده چنین حجمی از جابهجایی نخواهیم داشت و معاملات در این بخش کاهش مییابد.
وی افزود: مسئله دیگر به تورم عمومی مربوط میشود. بههرحال مردم در جامعه به عینه شاهد رشد همه کالاها از مواد غذایی گرفته تا پوشاک، لوازمخانگی و غیره هستند. این تورم نگرانکننده است و ترس از افزایش قیمت باعث شد کسانی که تصمیم به خرید خانه داشتند این تصمیم را عملی کنند.
عضو هیئتمدیره کانون انبوهسازان تاکید کرد: متقاضیان مسکن نمیتوانند بهراحتی باور کنند که دولت قادر باشد سالیانه یکمیلیون واحد مسکونی احداث کند. البته گفتهشده که قرار است واحدها از طریق بسترهای قانونی و حمایتی مثل صندوق ملی مسکن ساخته شود که امیدواریم شکل اجرایی به خود بگیرد.
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است
همچنین بیتالله ستاریان ـ کارشناس بازار مسکن ـ در تشریح طرح جهش تولید و تامین مسکن به ایسنا گفت: در احداث یکمیلیون واحد مسکونی در سال باید این موضوع را مدنظر قرار دهیم که حل مشکلات بخش مسکن در کوتاهمدت میسر نیست و دستکم ۱۰ سال زمان میبرد. حتی اگر بتوانیم سالیانه یکمیلیون واحد بسازیم که البته تقریبا محال است، بازهم زودتر از ۱۰ سال به نتایج موردنظر در بازار مسکن دست پیدا نمیکنیم؛ زیرا در بخش عرضه کسری بسیار بالایی داریم.
وی افزود: فقط در دو یا سه ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری بازار مسکن در حالت ثبات قرار داشت؛ آنهم به این دلیل که بازار املاک همیشه دنبال یک ثبات سیاسی است.
به گفته ستاریان، وقتی با شروع یک پروژه وعده داده میشود که قیمت خانه پایین میآید یا بالا میرود بازار دچار تنش میشود و هردو به یک اندازه مخرب است. مسکنسازهای کشور ما خردهساز هستند؛ کسانی که در حد ۵، ۱۰ یا نهایتا ۱۰۰ واحد میسازند. این افراد مثل کمپانیهایی که چند ده هزار واحد احداث میکنند تحلیل روشنی از تمام جوانب بازار مسکن ندارند؛ بنابراین وقتی مسئولی اعلام میکند که قرار است قیمت مسکن پایین بیاید (وعدهای که در طول ۵۰ سال گذشته هیچوقت محقق نشده) نتیجه این میشود که این خردهسازها مثل گنجشک از بازار مسکن پر میزنند و میروند.