به گزارش ایسنا، واحدهای کمتر از ۸۰ مترمربع ۵۸ درصد از معاملات مسکن شهر تهران را به خود اختصاص میدهند و دراینبین بیشترین تقاضا به واحدهای ۵۰ تا ۶۰ مترمربع با سهم ۱۵.۹ درصد مربوط میشود. با اینکه آپارتمان کمتر از ۴۰ متر بهندرت وجود دارد آذرماه امسال ۳.۴ درصد معاملات مربوط به این گروه متراژی بود.
اغلب واحدهای ۵۰ تا ۶۰ مترمربع در مناطق جنوبی تهران عرضه شده است. منطقه ۱۰ شامل محلههای بریانک، جیحون، نواب، دامپزشکی، سیمتری جی، هاشمی و سلسبیل را میتوان کانون واحدهای کوچک متراژ در شهر تهران معرفی کرد. گزینههای دیگر مناطق ۱۲، ۱۴ و ۱۵ هستند. هرچند در مناطق ۴ و ۵ نیز واحدهای ۵۰ تا ۶۰ متر وجود دارد اما این گروه متراژی، گروه غالب در این محدودهها محسوب نمیشود.
در حال حاضر پنج منطقه ارزانقیمت شهر تهران به ترتیب مناطق ۱۸، ۱۶، ۱۷، ۱۹ و ۲۰ هستند که متوسط قیمت مسکن این محدودهها در آذرماه ۱۴۰۰ بین ۱۵.۸ تا ۱۷.۳ میلیون تومان بوده است.
پنج منطقه گرانقیمت نیز به ترتیب مناطق ۱، ۳، ۲، ۶ و ۵ هستند که بالاترین میانگین قیمت در بین مناطق مذکور به منطقه ۱ با متری ۶۹ میلیون تومان و پایینترین آن به منطقه ۵ با ۳۹.۸ میلیون تومان مربوط میشود.
کمترین تعداد معاملات را واحدهای ۱۹۰ تا ۲۰۰ مترمربع و همچنین کمتر از ۳۰ مترمربع هریک با سهم ۰.۳ درصد از معاملات مسکن شهر تهران به خود اختصاص دادند. نمودار نشان میدهد هرچه متراژ آپارتمانها بالاتر میرود سهمشان از تعداد معاملات کاسته میشود.
همچنین بر اساس قیمت هر مترمربع آذرماه امسال واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان به ازای هر مترمربع با سهم ۱۶.۸ درصد، رتبه اول تعداد معاملات را از این نظر در اختیار داشتند. ماه گذشته این رتبه در اختیار واحدهای دارای قیمت هر مترمربع ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان بود.
متوسط قیمت مسکن در تهران ۳۲ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان است. آمار حکایت از آن دارد که قیمت مسکن در مناطق ۱ تا ۶ بالاتر از نرخ میانگین شهر و در مناطق ۷ تا ۲۲ پایینتر از متوسط قیمت مسکن در پایتخت بوده است.
در این ماه قیمت خانه فقط در ۴ منطقه تهران کاهشی و در ۱۸ منطقه دیگر افزایشی بوده است که مناطق ۱، ۸، ۱۹ و ۲۲ تهران با کاهش قیمت خانه مواجه شدهاند.
تحولات بازار ملک در مناطق جنوبی تهران و محلههای هدف اقشار متوسط و پایین، بهنوعی نمایانگر تغییرات وضعیت در بخش مصرفی بازار است. درواقع رشد توان تقاضای واقعی اولین نشانههای خود را به شکل افزایش معاملات و رشد قیمت در مناطق جنوبی پایتخت نشان میدهد که از ۹ ماه گذشته تاکنون تغییر معناداری در این مناطق ایجاد نشده است.
گذشته از نوسانات ماهیانه قیمت مسکن در مناطق جنوبی تهران که منجر به تغییر رتبه و سهم این مناطق به لحاظ قیمت و تعداد معاملات میشود، پنج منطقه شهر تهران شامل مناطق ۱۶ تا ۲۰ ازنظر قیمتی تقریبا در یک سطح قرار دارند و معمولا منطقه ۱۸ رتبه پایینترین متوسط قیمت را در بین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران به خود اختصاص میدهد. میانگین قیمت هر متر خانه در منطقه ۱۸ در آذرماه امسال ۱۵.۸ میلیون تومان بوده است.
پس از افت معاملات در مهرماه امسال و رسیدن ظرفیت بازار به یکسوم حالت معمول، نشانههای رونق غیرتورمی بازار مسکن از آبانماه بروز کرد؛ مقطعی که خریدوفروش در مقایسه با مهرماه ۳۳ درصد و میانگین قیمت ۱.۲ درصد افزایش پیدا کرده بود. در آذرماه نیز این روند ادامه یافت و شاهد رشد ماهیانه ۱.۸ درصدی قیمت و ۳۴ درصدی معاملات بودیم.
بازار مسکن در شرایطی تا حدودی گرم شده که سال گذشته در این مقطع در رکود بیسابقهای قرار گرفته بود. آذرماه امسال ۹۷۷۲ فقره معامله در شهر تهران امضا شده درحالیکه آذر پارسال تعداد معاملات ۲۵۵۵ فقره بود. این در حالی است که سال گذشته باوجود رکود معاملات، قیمتها روند صعودی داشت؛ بهطوریکه آذرماه ۱۳۹۹ نرخ رشد سالیانه قیمت مسکن در تهران ۹۹ درصد بود که هماکنون به ۲۱ درصد رسیده است.
با توجه به اینکه آمارهای بلندمدت، تحلیل بهتری را از وضعیت بازارها نشان میدهد میتوان گفت بازار مسکن هماکنون در وضعیت پیشرونق غیرتورمی قرار دارد؛ زیرا معاملات رشد کرده اما قیمتهای افزایش سنگینی ندارد. رشد ۱.۸ درصدی ماهیانه قیمت، آن هم در شرایطی که رشد ماهیانه و سالیانه معاملات به ترتیب ۳۴ و ۲۸۲ درصد بوده رقم قابلتوجهی محسوب نمیشود.