به گزارش فلزات آنلاین، اکبر ترکان پیرامون وضعیت تولید و فروش سالکو اظهار کرد: در سال گذشته با وجود مشکلات متعدد، وضعیت مطلوبی را تجربه کردیم. در حال حاضر، از دو بخش فروش برخوردار هستیم که یکی فروش در بورس کالا بوده که الزامی است و بهطور هفتگی دو تا سه هزار تن شمش خالص آلومینیومی را در این رینگ صنعتی برای صنایع داخلی کشور عرضه میکنیم که بخشی از آن به فروش میرود. بخش دیگر فروش نیز بابت واردات مواد اولیه بهصورت تهاتر، از کشور خارج میشود؛ چراکه بهازای تولید هر تن آلومینیوم، دو تن آلومینا باید تامین گردد. تامینکنندگان مواد اولیه مثل کک کلسینه و آلومینا، در ازای این تامین، شمش آلومینیومی تحویل میگیرند؛ بنابراین تقریبا یکسوم از محصولات خود را برای تامین مواد اولیه صادر میکنیم. همچنین بهازای تولید هر تن آلومینیوم، به میزان 500 کیلوگرم آند باید مصرف شود که چه آند وارداتی باشد و چه تولید داخلی، ماده اولیه آن کک کلسینه است که حتما باید از طریق فروشندگان بینالمللی تامین شود زیرا آلومینا به میزان مورد نیاز در داخل کشور تولید نمیشود. ظرفیت تولید جاجرم برای مجموع آلومینیومسازان در سراسر کشور کفایت نمیکند.
رئیس هیئتمدیره مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب در خصوص موضوع قطعی برق گفت: خوشبختانه این مشکل از ابتدای آغاز فعالیت تاکنون برای شرکت سالکو بهوجود نیامده است. برق منطقهای تامینکننده شرکت سالکو بهطور جدی مراقبت میکند تا برق شرکت سالکو بههیچعنوان قطع نشود؛ چراکه خسارت بسیار سنگینی برای آلومینیوم بهوجود خواهد آمد. تاکنون خوشبختانه مورد حمایت همهجانبه وزارت نیرو قرار داشتیم و بهنوعی شرکت سالکو در اولویت کاری این وزارتخانه قرار گرفته است.
ترکان با اشاره به معضل عدم توازن میان صنایع بالادستی و پاییندستی صنعت آلومینیوم عنوان کرد: همانطور که میدانید، درحالحاضر میزان آلومینیومی که در کشور تولید میشود، فراتر از میزان نیاز کشور است. در مصارف داخلی کشور، میزان مصرف آلومینیوم 250 هزار تن در سال بوده و این درحالی است که ظرفیت تولید آلومینیوم در کشور بیش از 750 هزار تن است که توسط شرکتهای تامینکننده مانند ایرالکو، سالکو، المهدی و هرمزال تولید میشود؛ بنابراین، مازاد این میزان تولید آلومینیوم، به بازارهای صادراتی جهانی صادر میشود. درحالحاضر، ماده خام به کشورهای دیگر صادر میشود؛ لذا میبایست صنایعی مانند کابلسازی، رادیاتورسازی، تولید ورق آلومینیومی، لولهسازی، تولید پروفیل آلومینیومی، ریختهگری محصولات آلومینیومی مانند سرسیلندر، پیستون و همچنین تولیدکنندگان رینگ آلومینیومی که مصرفکنندگان عمده آلومینیوم در کشور هستند، رشد پیدا کنند تا بتوانند از آلومینیومی که تولید میشود، بهره ببرند تا این محصول بهصورت ماده خام صادر نشود.
وی افزود: به همین علت وزارت صمت در منطقه ویژه اقتصادی لامرد، در مجاورت کارخانه صنایع آلومینیوم جنوب، «آلومشهر» را برای استقرار صنایع پاییندست آلومینیوم احداث کرده است. ما نیز ابزارهای حمایتی در نظر گرفتیم که تولیدکنندگان صنایع پاییندستی آلومینیوم که تصمیم به استقرار واحد تولیدی خود در منطقه ویژه اقتصادی لامرد دارند، با تسهیلات مناسب بتوانند شمش آلومینیومی موردنیاز خود را از سالکو بهصورت نسیه به مدت 6 ماه، تأمین کنند.
ترکان توضیح داد: شرایط کنونی موجود، مانند شرایط بهوجود آمده در سال 1350 در استان اراک است که شرکت ایرالکو راهاندازی شد. این درحالی بود که در آن سال، هیچیک از صنایع پاییندستی آلومینیومی وجود نداشتند و در سالهای بعد این صنایع در استان اراک راهاندازی شدند. بهطوریکه هماکنون، حدود 150 شرکت فعال در حوزه آلومینیوم در این استان واقع شده که از شرکت ایرالکو شمش خالص آلومینیومی دریافت کرده و محصولات آلومینیوم متنوعی تولید میکنند.
رئیس هیئتمدیره سالکو افزود: امیدوار هستیم در منطقه ویژه اقتصادی لامرد نیز این اتفاق رخ دهد و بیش از 100 تولیدکننده فعال محصولات آلومینیومی، در لامرد مستقر شوند و مواد اولیه موردنیاز خود را از سالکو دریافت کنند تا از این طریق بتوانیم محصول نهایی مانند رینگ آلومینیومی خودرو، بدنه سیلندر اتومبیل، سرسیلندر، سیم و کابل، رادیاتور و قطعات آلومینیومی را به کشورهای دیگر صادر کنیم. برای تحقق این امر، سیاستهای حمایتی مناسبی نیز در نظر گرفته شده است. آلومینیوم درحالحاضر مانند طلا در بازار جهانی معامله و قیمتگذاری میشود و با این تفسیر، حاضر شدیم به تولیدکنندگان حوزه پاییندست آلومینیوم بهشرط آنکه واحدهای خود را در «آلومشهر» مستقر سازند، شمش آلومینیومی را بهصورت نسیه تحویل دهیم.
ترکان در پایان یادآور شد: آلومینیوم تولیدشده در مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب نسبت به دیگر شرکتهای تامینکننده آلومینیوم اولیه داخلی، دارای کیفیت بالاتر و درصد خلوص بیشتری است و امیدوار هستیم این مزیت مهم را حفظ کنیم. ضمن اینکه در سال 1400، اولین قدم این است که با راهاندازی بندر پارسیان در فروردینماه، پودر آلومینای موردنیاز خود را بهجای واردات از بندرعباس، از این بندر وارد کنیم و شمش صادراتی خود را نیز از همین بندر صادر کنیم؛ بنابراین، ازاینپس بندر پارسیان بهصورت اختصاصی بهعنوان بندر پشتیبان مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب خواهد بود. اولین کشتی حامل محصولات اولیه آلومینیوم در این ماه (فروردینماه 1400) به آب انداخته خواهد شد.