صنعت در و پنجره نیز از این قاعده مستثنا نیست و نیاز به وجود یک کار تیمی و گروهی در سطح کلان صنعت همواره احساس می شده است. پنجره ایرانیان از ابتدای آغاز به کار خود، با علم به اهمیت نقش این تشکل ها از تمامی امکانات و نیروهای خود برای موفقیت چنین گروه هایی بهره گرفته است.البته شرایط ویژه این صنعت وضعیت خاصی را به وجود آورده است؛ به عبارت دیگر، دو بخش بزرگ آلومینیوم و یو.پی.وی.سی در این صنعت بر سر مفهوم پنجره اشتراک منافع یافته اند و از این جهت فعالیت هر یک در سرنوشت دیگری تاثیرگذار شده است. در واقع صنعت پنجره به دو بخش اصلی تقسیم می شود که به لحاظ ماهیت هر کدام از آنها، فعالیت های صنفی آنها نیز تفاوت هایی با هم دارند که این امر اندکی بر پیچیدگی موضوع می افزاید.
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید.
اگر بخواهیم مروری بسیار کوتاه بر این موضوع داشته باشیم، باید ابتدا هر کدام از این دو بخش را به صورت مجزا بررسی کنیم. بخش آلومینیوم با توجه به قدمت بالاتری که دارد، از اتحادی های دیرپای برخوردار است که بسیاری از نیازهای این حوزه مانند اخذ مجوزها و برقراری ارتباط با سازمان های دولتی در مواقع لزوم را برآورده می سازد. این در حالی است که صنعت نسبتا نوپای یو.پی.وی.سی از چنین امتیازی برخوردار نیست و حتی مونتاژکاران جهت اخذ پروانه فعالیت خود دچار مشکلاتی بوده و در بسیاری مواقع زیر مجموعه اتحادیه آلومینیوم به شمار می آیند.
اما تشکل های دیگری نیز در این دو بخش مشغول فعالیت هستند، یکی از آنها در بخش یو.پی.وی.سی، انجمن صنایع پروفیل یوپیویسی ایران است که پروفیل سازان یو.پی.وی.سی کشور را گرد آورده و برای بهبود شرایط این قشر از تولیدکنندگان فعالیت می کند. انجمن معتبر دیگر، انجمن صنفی تولیدکنندگان در و پنجره یو.پی.وی.سی ایران است. در این انجمن نیز تعدادی از دلسوزان این صنعت برای حل مشکلات پنجره سازان یو.پی.وی.سی کشور نهایت تلاش خود را به خرج می دهند.
در بخش آلومینیوم نیز می توان به سندیکای آلومینیوم اشاره کرد و همچنین انجمنی که در شرف تاسیس است و شماری از دغدغه مندان و البته نو اندیشان این صنعت را گرد هم آورده است که ما ورود قریب الوقوع این تشکل را نیز به فال نیک می گیریم.
البته بررسی و شمارش دقیق تشکل های فعال در سراسر کشور نیاز به تحقیقی گسترده تر و مجالی فراخ تر دارد که ذکر آن در این فرصت اندک نمی گنجد. آنچه در بالا آمد شمایی بسیار کلی از وضعیت موجود بود. همانطور که مشاهده می کنید تشکل های متعددی جهت سر و سامان دادن به وضعیت موجود مشغول فعالیت هستند و در آینده نیز احتمال افزوده شدن بر شمار آنان وجود دارد.
اما هدف از طرح این موضوع در این مقاله، اعلام موضع شفاف و صریح پنجره ایرانیان در قبال این مسئله است. همچنان که 106 شماره پنجره ایرانیان و نیز 9 سال فعالیت این نشریه گواهی می دهد، این رسانه از ابتدای شروع به فعالیت خود، همکاری با انجمن های موجود را در سرلوحه کار خویش قرار داده است و در حد توان خود از یاری رسانیدن به آنها در زمینه اطلاع رسانی دریغ نکرده است؛ و در این راه حتی گاهی از اوقات با سوءبرداشت هایی رو به رو شده است، اما وقعی به هیچکدام ننهاده است، چراکه ماهیت کار مطبوعات چنین ایجاب می کند و مطبوعاتچیان نباید این خرده گیری ها را چندان به دل بگیرند؟ در حقیقت پنجره ایرانیان فقط در مسیر ترسیم شده در پیش روی خود گام برمی دارد و در سر یک هوا بیشتر ندارد و آن هم اعتلاء و سربلندی صنعت پنجره سازی کشورمان است؛ و در این راه دست یاری به سوی همه تشکل ها دراز کرده و خود هیچ دستی را بی پاسخ نمی گذارد.
از طرف دیگر، سوءبرداشت دیگری گاه به گوش می رسد که پنجره ایرانیان هیچ موضع و گرایشی و در نتیجه نظری ندارد و سیاست "هرچه پیش آید خوش آید" را در پیش گرفته است. یقین داشته باشید چنین نیست. در همین جا قویا اعلام می کنیم که پنجره ایرانیان نیز از موضع و گرایش خاص خود برخوردار است، و از قضا موضع خود را به کرات و به بهانه های گوناگون بیان داشته است.
در اینجا نیز دوباره و رسما اعلام می کنیم که پنجره ایرانیان به سمت و جهتی گرایش دارد، اما این سمت نه بخش آلومینیوم است و نه بخش یو.پی.وی.سی. به قول معروف، پنجره ایرانیان به هیچکدام از این دو طرف، و هیچ طرف دیگری "غش" نکرده و نمی کند. مسلما پنجره ایرانیان صاحب موضع و نظر است، اما این موضع تضعیف یک بخش یا تقویت یک گروه نیست. پنجره ایرانیان همانطور که بارها و بارها اعلام کرده است، فقط و فقط به سمت "تولید باکیفیت" گرایش دارد و از تمام توان خود برای تضعیف و نهایتا اضمحلال تولیدکنندگان بی کیفیت استفاده کرده و می کند. پنجره ایرانیان خود را رسانه کل صنعت در و پنجره کشور می داند نه بخشی از آن.
اندیشه ای که بر مجموعه پنجره ایرانیان حاکم است، دفاع از اعتبار و آبروی صنعت پنجره سازی است، خواه یو.پی.وی.سی و خواه آلومینیوم. از نقطه نظر گردانندگان این مجموعه، تضعیف هر کدام از این دو بخش نه تنها به تقویت بخش دیگر منتهی نمی شود، بلکه به تضعیف کل صنعت خواهد انجامید.
بر همین اساس بوده است که پنجره ایرانیان همواره همکاری صادقانه ای با تشکل های مختلفی داشته است که بر مبنای دلسوزی ایجاد شده اند و بر همین روال نیز ادامه خواهد داد و در عین حال صراحت لهجه خود را در اعلام مواضع حفظ خواهد کرد.
اما در همین رابطه توجه به یک نکته ضروری می نماید. تعدد و تنوع این تشکل ها، که با توجه به گستردگی این صنعت و گوناگونی فعالیت های موجود امری طبیعی به نظر میرسد، خود حکایت از پویایی و سرزندگی فعالان این صنعت دارد و شاید حتی لزوم آن نیز منطقی به نظر آید. اما بدیهی است که اگر همه این تلاش ها در یک مسیر قرار بگیرند، نیرویی صدچندان شکل خواهد گرفت که مطمئنا مشکلات و موانع موجود را با قدرت بیشتری از مقابل گام های این صنعت بر خواهد چید. روشن است که اگر انرژی های موجود در هر کدام از این تشکل ها در کنار هم قرار بگیرند، نه تنها این تعدد و تنوع مایه آشفتگی نخواهد بود، بلکه باعث هم افزایی شده و توانی مضاعف به دلسوزان این صنعت خواهد بخشید.
شاید در آینده نیز تشکلات دیگری پا به عرصه بگذارند و به نظر می رسد هیچ مانعی برای این امر وجود نداشته باشد. در چنین فضایی جای خالی یک تشکل فراگیر احساس می شود که در جایگاه یک چتر حمایتی همه اجزای این صنعت را زیر پوشش خود قرار دهد و با سیاستگذاری های کلان و هماهنگی های سر تا سری سرعت رشد صنعت را روزافزون کند.
از سوی دیگر در صورت تجمیع همه تشکل ها و فعالان، مسلما قدرت اجرایی بسیار بالاتری پدید خواهد آمد و در آن صورت می توان بسیاری از مطالبات بر زمین مانده فعالان این صنعت را از طریق مجاری قانونی از مسئولان ذیربط دولتی طلب کرد.
پنجره ایرانیان چونان همیشه، با همه تشکل های صنفی دلسوز در کل صنعت در و پنجره همکاری می کند و تغییری در رویه همیشگی خود نخواهد داد؛ و از همین فرصت نیز استفاده کرده و دوباره به همه تشکل های فعال در این صنعت اعلام می کنیم که همواره آماده پوشش دادن به کلیه فعالیت ها و اخبار شما در وبسایت و نشریه پنجره ایرانیان هستیم. باشد که این رسانه نیز سهمی هرچند کوچک در تلاش های دلسوزانه شما برای پیشرفت این صنعت داشته باشد. به امید اعتلای صنعت در و پنجره.
نشریه پنجره ایرانیان - سال نهم - شماره 106 - مرداد 95