محمدهاشم بت شکن، مدیر عامل بانک مسکن با اشاره به اینکه تسهیلات 50 میلیونی خرید مسکن در آینده به خانه اولیها داده میشود، گفت: در حال حاضر تسهیلات 50 میلیون تومانی خرید مسکن و 10 میلیون تومان وام جعاله به زوجهای جوان داده میشود، این طرح آزمایشی بوده که در آینده پس از مشخص شدن نتایج طرح به همه افرادی که برای اولین بار اقدام به خرید مسکن میکنند داده خواهد شد. وی افزود: این امر در کشورهای دیگر دنیا نیز مرسوم است و برنامه ما این است که افراد را شناسایی کرده و به تدریج این طرح را گسترش دهیم. به گفته او زوجهای جوان با دریافت 10 میلیون تومان وام جعاله میتوانند در مجموع 60 میلیون تومان تسهیلات برای خرید مسکن دریافت کنند. مدیرعامل بانک مسکن ادامه داد:اکنون سایر افراد میتوانند 35 میلیون تومان تسهیلات خرید و 10 میلیون تومان وام جعاله را دریافت کنند. وی با اشاره به اینکه میزان تسهیلات مسکن بعد از هشت سال از 20 میلیون تومان به 35 میلیون تومان افزایش یافت گفت: نرخ سود این تسهیلات حدود 15 درصد تعیین شده و مدت زمان سررسید 12 سال است.
بدهی مسکن مهر خط اعتباری شد
به گفته بت شکن، شورای پول و اعتبار برای بدهی بانک مسکن به نظام بانکی مصوبهای را تصویب کرد. وی با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار در جلسه سه شنبه هفته گذشته، توضیح داد: بر اساس این مصوبه کل اضافه برداشت و برداشتهایی که بانک مسکن از بانک مرکزی داشته به خط اعتباری 20 ساله با دوره تنفس سه ساله تبدیل خواهد شد. مدیر عامل بانک مسکن ادامه داد: این خط اعتباری 450 هزار میلیارد ریال بوده که مربوط به اضافه برداشت مسکن مهر است. بت شکن با اشاره به این که قرارداد جدید برای مسکن مهر 500هزار میلیارد ریال است، گفت: مابهالتفاوت این دو قرار نیست که از منابع بانک مرکزی باشد بلکه از محل بازپرداخت اقساط تامین خواهد شد.
وام مسکن 45 میلیون میشود
مدیر عامل بانک مسکن با بیان اینکه بررسیها نشان داده که سقف تسهیلات میتواند در سال 94 به 45 میلیون تومان نیز ارتقا یابد، افزود: در صورتی که مدت سپرده گذاری 15 ساله باشد این امکان وجود دارد که سقف تسهیلات در دراز مدت به 77 میلیون نیز افزایش یابد. بتشکن همچنین با اشاره به دیگر مصوبه شورای پول و اعتبار اعلام کرد: براساس مصوبه جدید زمان بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر از 15 سال به 20 سال افزایش یافت.
بت شکن در ادامه مانده تسهیلات اعطایی بانک مسکن را بالغ بر 910 هزار میلیارد ریال اعلام و تصریح کرد: از این نظر بانک مسکن بزرگترین بانک کشور است. وی به نقش 30 درصدی سرمایهگذاری بخش مسکن در سرمایه ناخالص داخلی و نقش 13 درصدی این بخش در اشتغال کشور گفت:هفت درصد از تولید ناخالص داخلی کشور مربوط به بخش مسکن است.
کاهش 55 درصدی معاملات مسکن
مدیر عامل بانک مسکن افزود: بر اساس شاخصهای بانک مرکزی حجم معاملات مسکن از اول تیر ماه تا اول آبان ماه سال جاری 55 درصد کاهش یافته که نشان از رکود در بخش مسکن دارد. بنابراین افزایش تسهیلات مسکن در شرایطی صورت گرفته که بخش مسکن با رکود روبرو است و در نتیجه شاهد افزایش قیمت مسکن نخواهیم بود.
رونمایی از طرحهای جدید بانک مسکن
مدیرعامل بانک مسکن در ادامه از اجرای طرحهای جدید سپردهپذیری بانک مسکن خبر داد و گفت: اولین شرکت تامین سرمایه نظام مالی کشور توسط سه بانک مسکن، کشاورزی و صنعت و معدن به زودی تاسیس میشود. وی افزود: بانک مسکن دارای شرکت سرمایهگذاری ساختمان است که به زودی پروژههای خود را در خدمت سپردهگذاران مسکن قرار میدهد. بت شکن در ادامه با اعلام اینکه صندوق زمین و ساختمان بانک مسکن با اخذ مجوز از بورس به زودی کار خود را آغاز میکند، خاطرنشان کرد: سهام گروه سرمایهگذاری بانک مسکن نیز به زودی در بورس عرضه میشود.
تولید سالانه 250 هزار مسکن حمایتی
بت شکن در ادامه نقش تسهیلات جدید در پوشش هزینههای تامین مسکن در شهرستانها را حدود 30 درصد و در تهران حدود 10 الی 15 درصد قیمت کل عنوان و تصریح کرد: بنا به برنامههای وزارت راه و شهرسازی سالانه 665 هزار ازدواج و طلاق در کشور صورت میگیرد و برآوردها نشان میدهد که سالانه یک درصد کل واحدهای مسکونی تخریب میشود و با توجه به این که 21 میلیون واحد مسکونی در کشور داریم که سالانه به 200 هزار واحد مسکن جدید نیاز داریم.
بت شکن با بیان اینکه در پایان دوره چهار ساله به پنج میلیون و 200 هزار واحد مسکونی نیاز خواهیم داشت، گفت: بنا به برنامه وزارت راه و شهرسازی سالانه یک میلیون و صد هزار واحد مسکونی باید تولید شود که 150 هزار واحد مربوط به مسکن اجتماعی است که هزینههای آن توسط دولت، شهرداریها و خیریهها تامین میشود همچنین حدود 600 هزار واحد توسط بخش خصوصی تولید میشود و بنابراین بانک مسکن تامین مالی 350 هزار واحد مسکونی را که به عنوان مسکن حمایتی تولید میشود به عهده خواهد داشت. مدیرعامل بانک مسکن افزود: سهم بخش مسکن از سبد هزینه خانوار 28 درصد است که برآوردهای بانک مرکزی نشان میدهد اقساط تسهیلات مسکن 31 الی 32 درصد سهم در هزینههای خانوار خواهد داشت.
انحصار در وام مسکن نداریم
وی در ادامه درباره شکستن انحصار بانک مسکن در پرداخت تسهیلات مسکن گفت: همه بانکهای تجاری میتوانند تسهیلات مسکن پرداخت کنند اما با توجه به این که تسهیلات مسکن به صورت عقود مبادلهای و با بازپرداخت 12 ساله صورت میگیرد بانکهای تجاری علاقهای به پرداخت تسهیلات مسکن ندارند. بت شکن افزود: در بستههای سیاستی پیش بینی شده به کلیه بانکها پیشنهاد شده که در بخش ساخت و ساز حضور داشته باشند بنابراین تمام بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن آزاد هستند.