فرشید ایلاتی افزود: در بخش مسکن دو سیاست اصلی داریم که باید همزمان با هم اجرا شود تا بتوانیم در بازار مسکن به یک تعادل نسبی برسیم. یکی سیاستهایی است که به عرضه و تولید مسکن کمک میکند و سیاست دیگر نیز به کنترل و نظارت بر بازار مسکن منجر میشود.
وی با بیان اینکه در بحث کنترلی و نظارتی مسکن سیاست مالیاتی داریم، تصریح کرد: انواع مالیاتها از جمله مالیات بر معاملات مکرر، مالیات بر افزایش قیمت زمین و مسکن، مالیات بر خانههای خالی و زمینهای بایر در حوزه کنترل و نظارت مسکن وجود دارد.
کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به اینکه همواره گفته میشود مشاوران املاک در تغییر قیمتها نقش دارند، گفت: برای برطرف کردن این ظن پیشنهاد میشود.
حقالزحمه مشاوران رقم ثابتی باشد تا گمانه تاثیرگذاری مشاوران املاک بر قیمت مسکن نیز از بین برود.
ایلاتی با اشاره به اینکه در کشورهای دیگر چیزی تحت عنوان مغازه املاک وجود ندارد، گفت: در سایر کشورهای اینگونه نیست که دفترهای به اصطلاح زیرپلهای و کوچک املاک در بازار مسکن فعالیت کنند، بلکه همه آنها در شرکتهای بزرگ خدمات مشاورهای را به مشتریان ارائه میکنند.
وی با تاکید بر اینکه در تمام دنیا حقالزحمه مشاور املاک رقم ثابتی است، اظهار کرد: این در حالی است که از یک سو بنگاههای املاک در ایران هیچگونه خدمات مشاورهای به مشتریان ارائه نمیدهند و از سوی دیگر حقالزحمه آنها به قیمت معاملات بستگی دارد و هر چه ملک گرانتر داد و ستد شود سهم آنها نیز افزایش مییابد. وی در عین حال با بیان اینکه در شرایط کنونی ثابت شدن حقالزحمه مشاوران املاک برای آنها نمیصرفد، گفت: با توجه به این مسئله میشود شرکتهای بزرگ با تجمیع بنگاههای املاک تاسیس کرد.
با این کار بنگاهها از دفترهای زیرپلهای خارج میشوند و اگر بخواهند در در این صنعت ادامه حیات بدهند چارهای جز تشکیل شرکتهای بزرگ ندارند.
کارشناس اقتصاد مسکن با یادآوری اینکه در شرکتهای بزرگ املاک مشاور ذینفع نیست و به همین دلیل برای افزایش سهم خود به مالک نزدیک نمیشود، افزود: اتحادیه املاک باید با تجمیع بنگاههای املاک بهگونهای سیاستگذاری کند تا شرکتها به صورت منطقهای تاسیس شود. ایلاتی یکی دیگر از نیازهای بازار مسکن را ایجاد سامانه املاک و اسکان مد نظر نمایندگان مجلس دانست و گفت: با رویکرد کنونی بازار مسکن فقط بهدنبال اطلاعات مالکان و مستاجران هستیم، اما با ایجاد سامانه املاک و اسکان اطلاعات ساکنان نیز بهدست میآید و به این ترتیب اطلاعات مفیدی در اختیار سیاستگذاران برای برنامهریزی دقیق قرار میگیرد.
نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم، شماره 78-79، اردیبهشت ماه 1393