مسکن مهر، پروژههای شروع نشده و نیمهتمام حوزه حملونقل، عملکرد برخی از مسئولان این وزارتخانه، عدم تحقق وعدههای پیش از 25 مردادماه سال گذشته و پس از آن و... از جمله مواردی است که وزارت راه و شهرسازی دولت یازدهم در حدود 9 ماه سپری شده از عمر فعالیتش با آنها عجین شده است.
وزیر راه و شهرسازی پیش از آنکه با 159 رای نمایندگان مجلس روانه ساختمان دادمان شود، در سه سر فصل حوزه عمومی وزارتخانه، حوزه حمل و نقل و حوزه زمین، مسکن و شهرسازی برنامههای خود را تقدیم نمایندگان کرد.
مشارکت دادن شهرداریها و نهادهای اجتماعی و خیریه مردم در افزایش بهرهوری، تامین خدمات زیربنایی و بهبود محیط مسکونی مجموعههای مسکن مهر، بررسی خدمات زیر بنایی مسکن مهر و تدبیر برای حل مشکلات خریداران و تدوین روش مناسب و اخذ مجوزهای لازم برای ایجاد رابطه منطقی بین یارانه هدفمندی، اقساط پرداختی خریداران مسکن مهر و هزینههای تأمین خدمات زیر بنایی آنها با همکاری مجلس محترم و نهادهای ذیربط سه بند برنامه حوزه زمین، مسکن و شهرسازی آخوندی بود که به صراحت در آنها از رفع مسائل و مشکلات مسکن مهر نام برده شده است.
عباس آخوندی اواسط مردادماه 92 در بحبوحه مذاکره با نمایندگان مجلس در گفتوگو با تسنیم به سه چالش مسکن مهر اشاره و از برنامهای ویژه برای حل مشکلات این طرح خبر داده و گفته بود: « پروژههای این طرح با دو مسئله بسیار بزرگ مواجه هستند؛ یکی تأسیسات و زیرساختهای آن و دیگری نحوه خدماترسانی شهری. اینها دو مسئله اصلی است که فعلاً این طرح با آنها دست به گریبان است. علاوه بر این موضوع تأمین منابع مالی پروژههای نیمهتمام طرح مسکن مهر نیز یکی دیگر از مسائل آن است. قاعدتاً برای این مسائل باید اندیشهکرد. ایدههایی دارم در این خصوص که چگونه میتوانیم خدمات شهری مسکن مهر را که در مجموعه خدمات شهری قرار دارند به شهرداریها واگذار کنیم. بهعبارت دیگر دولت تمام اعتباراتی را که میخواهد برای تأسیسات زیربنایی و خدمات شهری هزینه کند در اختیار شهرداریها قرار دهد. برای پروژههای خارج از محدوده شهری نیز بهفکر ایجاد شهرداریهای جدید هستم تا بهنحوی به نهادهای خدمات شهری وصل شوند. امکان اینکه خدمات حدود 2 میلیون واحد مسکونی را دولت تأمین کند وجود ندارد و مسکن ناپایدار خواهد بود. بنابراین باید بهنحوی تلاش کنیم خدمات زیربنایی و شهری پروژههای مسکن مهر را تأمین کنیم.»
وی همچنین تصریح کرد: «برنامههای گستردهای برای بخش حملونقل بهویژه حملونقل ریلی، هوایی و دریایی دارم. در این بین توجه بیشتری را باید معطوف حملونقل هوایی کنیم، چراکه بهدلیل تحریمها آسیبهایی دیده است. همچنین برنامه توسعه و ایجاد زیرساختهای جادهای از جمله آزادراهها برای نمایندگان مجلس تشریح شد.»
نه ماه و اندی پس از جلسات آخوندی با نمایندگان مجلس، مشکلات زیرساختی مسکن مهر همچنان پابرجاست. علاوه بر این تکلیف پروژههای نیمهتمام راهسازی نیز مشخص نیست. نمونه بارز این پروژهها، آزادراه افسانهای تهران-شمال است که آخوندی در روز معارفه خود بهعنوان دومین وزیر راه و شهرسازی ایران از اتمام آن تا پایان عمر دولت یازدهم خبر داده بود. وعدهای که البته کمتر از ده روز بعد اصلاح شد.
مدتهاست شنیده میشود پروژه آزادراه تهران شمال که زمانی اعلام میشد یکی از اولویتهای وزارت راه و شهرسازی است از دستور کار این وزارتخانه خارج شده است و قرار نیست قطعات دو و سه آن ساخته شود.
از سوی دیگر تکلیف پروژههای دیگری که دولت قبلی مصوبه اجرای آنها را در حوزه حملونقل داده مشخص نیست. مصوبه ساخت راهآهن گرگان-بجنورد-مشهد در دولت دهم صادر شد، اما با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید حمید چیتچیان وزیر نیرو از بروز تخلف 12 هزار میلیارد تومانی در این پروژه خبر داد. چندی بعد مصوبه این پروژه از سوی دولت لغو شد تا واکنش نمایندگان مجلس بهخصوص نمایندگان استانهای گلستان و خراسان رضوی را بهدنبال داشته باشد.
موضوعی که در ادامه با ارسال نامه موسیالرضا ثروتی به رئیسجمهوری و تهدید به استیضاح وزیر راه و شهرسازی وارد فاز جدید شد. در حالی که بسیاری از پروژههای حوزه حملونقل و مسکن از جمله ساخت راهآهن گرگان-بجنورد-مشهد همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد که رئیسجمهوری امروز از وزارت راه و شهرسازی بازدید میکند.
حسن روحانی در کارزار انتخاباتی یازدهمین دوره ریاستجمهوری درباره مسکن مهر گفته بود:« اصل تأمین مسکن ارزان برای جامعه و جوانان جزو برنامههای اصلی دولت تدبیر و امید است. اصل ساخت مسکن ارزان و مسکن مهر یک ایده خوب بود ولی این ایده برای یک دوره کوچکتر طراحی شده بود و یکدفعه افزایش پیدا کرد. هیچ چارهای نیست تا این اشکالات (طرح مسکن مهر) در دولت آینده رفع شود.»
در بازدید امروز روحانی از مجموعه وزارت راه و شهرسازی که قرار بود سرزده باشد ولی رسانهای شد، مسائل مختلفی مطرح خواهد شد که احتمالا مسکن مهر، پروژههای نیمهتمام راهسازی، تامین منابع مورد نیاز اجرای پروژه و... جزئی از آنها خواهد بود. حال باید به نظاره نشست و دید که آیا ششمین بازدید رئیسجمهوری از وزارتخانهها کمکی به تحقق وعدههای داده شده در حوزه راه و مسکن میکند؟