به گزارش باشگاه خبرنگاران الان چند ماه است که اقدام به نوسازی بافتهای فرسوده خود کردهایم اما متاسفانه در حال حاضر شاهد هستیم که دیوار خانههایمان ترک خورده و تمامی پنجرهها با کیفیت پایین نصب شده این مشکل جدیدی است که ساکنان واحدهای نوسازی شده با آن درگیر هستند.براساس این گزارش اهمیت و گستردگی بافتهای فرسوده در شهرها و توجه به آن در اولویت اقدامات عمرانی قرار دارد. از این رو ضروری است به دلیل برخورد هماهنگ کلیه دستگاهها و نهادهای(حرفه ای، قانونی واجرایی) و به منظور مداخله یکپارچه، هم پیوند و مؤثر ازشاخصهای مشخص و مربوط استفاده گردد.
براساس این گزارش بافتهای فرسوده شهری بافتهایی هستند که در محدوده قانونی شهرها قرار گرفتهاند، دارای مالکیت رسمی و قانونیاند، اما از نظر برخوداری از ایمنی، استحکام و خدمات شهری دچار کمبود هستند . مداخله در بافتهای شهری به صورت بهسازی، نوسازی وبازسازی بوده است،از همین روی بازسازی در بافتهای فرسوده شهریبه طرح و برنامههای شهری نیازمند میباشد. ارتباط بین این طرحها و تأثیرات متقابل آنها در سطوح کلان ، میانی و محلی به عنوان یک ضرورت منطقی قابل تأمل و تعمق میباشد. براساس این گزارش طراحی فضاهای شهری (با تکیه بر دانش شهرسازی) و کیفیت اجرای سازه کالبدی شهر، تعیینکننده میزان تأثیرپذیری در هنگام وقوع زلزله است.
همچنین ایجاد فضاهای باز، تأمین عرض مناسب معابر شهری، مکانیابی فضاهای امداد و تخلیه امن شهروندان، خدماترسانی ضروری (اورژانس، با بیمارستان، ایستگاههای آتش نشانی) نوع استقرار در سطوح افقی و عمودی، راهکار مناسبی است که در جهت تعدیل و تقابل با پدیده زلزله میتواند در بازسازی بافتهای فرسوده شهرها مورد لحاظ قرارگیرد.گفتنی است در کشور ما حدود 24 هزار هکتار بافت تاریخی در 400 شهر شناسایی شده و مساحت بافتهای فرسوده نیز به 77 هزار هکتار میرسد و حال به نظر وزیر راه و شهرسازی باید در برنامه جدید سهم نوسازی این بافتها افزایش بیابد.
براساس این گزارش عباس آخوندی با تاکید بر اینکه تا حد ممکن توسعه بخش مسکن باید درون بافتهای تاریخی و قدیمی اتفاق بیفتد عنوان کرده که وزارت راه و شهرسازی در حال هماهنگی با بانک مرکزی برای اختصاص دادن مقدار زیادی از اعتبارات پیشبینی شده در بخش مسکن به نوسازی و بازسازی خانههای درون بافتهای تاریخی است.وزیر راه و شهرسازی در اظهار داشت : بافتهای فرسوده و تاریخی را از لحاظ مادی و فرهنگی دارای اهمیت بسیاری است و این بافتها از یک سو دارای خدمات زیربنایی لازم هستند و از سوی دیگر مردم نسبت به آنها حس تعلق تاریخی دارند.
چندی پیش نیز از بسته جدید دولت برای نوسازی بافتهای فرسوده رونمایی شد که در این بسته نقش دولت در سه محور حمایت از بخش خصوصی به جای دخالت مستقیم و اجرایی در پروژهها، حمایت از شهرداریها برای مدیریت اجرایی و تسهیلگری روابط تعریف شد. پس از رونمایی از این بسته حمایتی، بسیاری از کارشناسان تغییر رویکرد دولت در مورد بافتهای فرسوده را نویدبخش نوسازی این بافتها قلمداد کردند.
این تفکر از آنجا ناشی میشود که دولت قبلی دخالتهای مستقیمی در مورد بافتهای فرسوده داشت و عملا به دنبال کوتاه کردن دست شهرداری از بهسازی و نوسازی این بافتها بود. بررسیها نشان میدهد که طی دو تا سه سال اخیر بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده در برخی از شهرها به خصوص تهران افزایش یافته است که کارشناسان یکی از علل اصلی آن را اعطای وامهای تشویقی میدانند که موجب شد مردم به شکل خودجوش اقدام به بهسازی و نوسازی این بافتها کنند.حال به نظر میرسد افزایش تسهیلات نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده که وزیر راه و شهرسازی وعده آن را داده، بتواند مشوق قویتری برای مردم در این جهت باشد.
البته در این میان برخی دیگر از صاحبنظران نیز معتقدند که افزایش تسهیلات نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده و تاریخی به تنهایی نمیتواند مشوقی برای مالکان این بافتها باشد و در کنار چنین اقداماتی باید فرهنگسازی برای احیای بافتهای فرسوده و تاریخی به صورت جدی در دستور کار دولت و شهرداریها قرار بگیرد، زیرا هنوز این فرهنگ در میان تمامی مالکان بافتهای مذکور نهادینه نشده است.
از سوی دیگر تعداد دیگری از کارشناسان بر این باورند که در کنار افزایش تسهیلات نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده باید بی اعتمادی مالکان بافتهای فرسوده به عملکرد دولت و شهرداری برطرف شود. از سوی دیگر متاسفانه طی سالهای اخیر شاهد فرسودهسازی در مناطق بافتهای فرسوده هستیم که این امر باعث افزایش آسیبهای ناشی از فرسودهسازی شده است.
در همین راستا یکی از ساکنانی که طی ماههای اخیر اقدام به نوسازی واحد مسکونی خود کرده است گفت: متاسفانه با چند نفر از ساکنان واحدهای مسکونی فرسوده اقدام به تجمیع واحدهای خود کردهایم اما در حال حاضر شاهد هستیم که دیوار ساختمان ترک خورده و پنجرهها کاملا فرسوده وبیکیفیت است.یکی دیگر از ساکنان این واحدها گفت : متاسفانه ساختمانهای که نوسازی کردهایم از ساختمانهای قدیمی ما فرسودهتر و مصالحی که برای ساخت این واحدها استفاده شده است بسیار بیکیفیت است.
براساس این گزارش رضا حیدریون با بیان اینکه یکی از اهداف ما در سال جدید نظارت بر بافتهای فرسوده شهر تهران است، گفت: همکاری شهرداری تهران با سازمان نظام مهندسی ما را در پیشبرد این هدف یاری میکند. حیدریون در ادامه افزود: تاکنون بیش از 12 هزار پروژه را کنترل کردهایم، بنابراین با نوسازی بافتهای فرسوده کیفیت ساختوساز افزایش مییابد.معاون سازمان نظام مهندسی تهران در ادامه اظهار داشت: نظارت بر بافتهای فرسوده و کنترل و بازرسیها در راستای افزایش کیفیت این بافتها است. حیدریون در ادامه اظهار داشت: تفاهمنامهای با سازمان نوسازی شهرداری تهران در راستای کیفیسازی بافتهای فرسوده منعقد شده است.
حیدریون در پایان خاطرنشان کرد: از 15 اردیبهشتماه طرح ویژهای برای نوسازی و افزایش کیفیت ساختمانهای بافتهای فرسوده در شهر تهران اجرا شده است. امیدواریم با اجرای این طرح بخشی از مشکلات ساکنان واحدهای مسکونی نوسازی شده کاهش یابد.