به گزارش ایسنا، محمود کمانی امروز در نشست تخصصی نقشه راه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، موانع و پشتیبانیها با بیان اینکه امیدواریم با مشکلاتی که در حوزه تأمین گاز وجود دارد به این سمت حرکت کنیم، گفت: در بودجه امسال مواردی دیده شده که به نفع تجدیدپذیرهاست. یک بحث ماده ۱۲ رفع موانع بوده که جدول مجزایی برای تجدیدپذیرها در آن لحاظ شده است. همچنین یک بحث تهاتر با نفت نیز دیده شده، البته پیشنهادات دیگری نیز داریم که امیدواریم بتوانیم گامهای خوبی در حوزه تجدیدپذیرها برداریم.
وی با اشاره به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در طول سالهای قبل گفت: بحث احداث انرژیهای تجدیدپذیر در ایران یک دهه است که انجام میشود. اکنون ظرفیت تجدیدپذیرها به ۹۰۵ مگاوات رسیده که این میزان یک درصد ظرفیت کل کشور است و طبق قانون باید به پنج درصد میرسیدیم.
کمانی با بیان اینکه در حوزه تجدیدپذیرها نسبت به دنیا عقب هستیم، اظهار کرد: اول بخش میزان ظرفیت و دوم در معلوم نبودن نقشه راه این عقبماندگی بهطور محسوس نمایان است که مورد دوم نسبت به اولی برتری دارد.
وی افزود: موضوعی که در گذشته مجموعه ساتبا بهعنوان متولی انرژیهای تجدیدپذیر دنبال میکرد، بحث خرید تضمینی برق بود اما به دلیل اینکه قوانین و مقررات مشخص وجود نداشت سرمایهگذاران با مشکلاتی روبرو شدند و گلههایی را در این حوزه دارند که بهحق است.
به گفته معاون وزیر نیرو آنچه بهعنوان منابع در اختیار سازمان انرژیهای تجدیدپذیر قرار داشت موضوع عوارض برق بود که آنهم به دو بخش برقرسانی روستایی و تجدیدپذیرها تقسیم میشد.
کمانی با اشاره به اقداماتی که اخیرا برای توسعه تجدیدپذیرها انجام شده است، گفت: مجلس در سال گذشته برای بودجه ۱۴۰۰ یک ماده را مشخص کرد که تحت عنوان بند ی تبصره ۱۵ بود که تاکنون محقق نشده است و همین موضوعات نشان میدهد که روند مشخصی برای تجدیدپذیرها وجود نداشته و همین موضوع موجب عقبماندگی این بخش شده است.
وی با بیان اینکه قوانینی را در این حوزه داریم اما مسیر راه کامل دیده نشده است، گفت: اگر میخواهیم کاری انجام دهیم میبایست تمام مباحث آن را ببینیم و مجلس نیز روی این مسئله نظارت داشته باشد. اینکه اعتبارات محدود بوده موضوعی کاملا مشخص است اما باید اعتبارات را تقسیم کنیم.
معاون وزیر نیرو تأکید کرد: نقشه راه میبایست بهگونهای باشد که منجر به جابهجایی اعتبارات شود.
کمانی با بیان اینکه قیمت خرید برق سیکل ترکیبی کیلووات ساعتی ۸۰۰ تومان با گاز مجانی است، گفت: چرا مجلس جلوی این کار را نمیگیرد. عزم بالای سیاستگذاری در احکام دیده شده اما برای اجرا چنین عزمی وجود ندارد.
وی ادامه داد: باید انرژی را با یکدیگر مقایسه کنیم و در شرایط فعلی باید گفت که انرژیهای تجدیدپذیر بسیار بهصرفه هستند و باید این موضوع را نیز لحاظ کرد که گاز را مجانی در اختیار نیروگاههای حرارتی قرار میدهیم. موضوعی که در حوزه تجدیدپذیرها مطرح میشود امکان استفاده از انرژی شب است که اگر ترکیب بادی و خورشیدی را مدنظر بگیریم جوابگو خواهد بود.
کمانی با بیان اینکه دنیا به سمت ذخیرهسازها حرکت کرده است اما ما نیز در این بخش عقبماندهایم، گفت: لازم است تا دوستان در مجلس قوانین مربوط به این حوزه را لحاظ کنند. شاید این بحث موضوع ۱۰ سال آینده ایران باشد اما از الان باید سیاستگذاریهای آن انجام شود.
همچنین در این نشست مالک شریعتی- عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه اهمیت دارد دستورالعمل نهایی است. ما نه در زمینه علم و دانش و نه در حوزه سیاستگذاریها قوانین بالادستی و حتی قوانین جامع با مشکل روبرو نیستیم اما در بخش پاییندست مشکلاتی در حوزه اجرا وجود دارد.
وی با بیان اینکه هر تصمیمی برای اجرا نیاز به برنامهریزی دارد، گفت: در شرایط فعلی با توجه به سناریوی اتمام منابع فسیلی لزوم حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر و متنوع سازی تأمین انرژی دیده میشود.
شریعتی با بیان اینکه اکنون دنیا به سمت توسعه تجدیدپذیرها حرکت کرده است، گفت: افزایش ظرفیت توان تولیدی برق بدون افزایش مصرف سوخت موضوعی موردتوجه است. با توجه به اینکه تراز گاز کشور در آینده نزدیک منفی میشود افزایش تعهد تأمین گاز برای نیروگاههای جدید منطقی نیست.
وی افزود: بنابراین تکمیل واحدهای بخار نیروگاههای گازی و یا تبدیل آن به سیکل ترکیبی بدون نیاز به دوخت اضافه ظرفیت تولید برق را افزایش داده و در اولویت است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بهصورت متوسط در ۱۰ سال اخیر سالیانه ۶۶ مگاوات به ظرفیت برق تجدیدپذیرها اضافه شده است، اظهار کرد: متناسب با برنامه وزیر نیرو، سالانه ۲۵۰۰ مگاوات یعنی ۳۸ برابر متوسط رشد سالهای اخیر شاهد توسعه خواهیم بود.
وی با اشاره به طرح مانع زدایی از توسعه صنعت برق گفت: پروژههای بهینهسازی مصرف انرژی تنها در دو ساختمان اجرا شده و عملا اتفاق نیفتاده است. همچنین ۵۰ درصد آییننامههای بودجه ۱۴۰۰ هنوز ابلاغ نشده است که باید آییننامه زدایی نیز انجام شود.
شریعتی افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت از طریق صنایع ذیربط مکلف است برای تأمین برق پایدار مشترکان صنعتی حداقل ۹۰۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی پربازده و ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک را تا پایان را سال ۱۴۰۴ احداث کند، در غیر این صورت تأمین برق این صنایع در ماههای گرم سال در اولویت وزارت نیرو قرار نمیگیرد. همچنین وزارت نیرو مکلف است برق تولیدی این صنایع را منتقل کرده و از تأمین برق آنها پشتیبانی کند.
به گفته وی برق مازاد نیروگاههای فوق در بورس انرژی و یا بهصورت قرارداد دوجانبه قابلفروش است و وزارت نفت مکلف بوده با هماهنگی وزارت نیرو سوخت موردنیاز این نیروگاهها را تأمین کند. بهای برق مصرفی مشترکان صنعتی یک مگاوات و بالاتر بر اساس متوسط نرخ قراردادهای تبدیل انرژی با توجه به بهای سوخت مصرفی نیروگاهها و هزینه انتقال تعیین و دریافت میشود.
به گفته شریعتی روزانه ۶۰۰۰ هزار تن LPG در کشور توزیع میشود که تنها ۲۰۰۰ تن به مقصد هدف میرسد و مابقی معلوم نیست که چه اتفاقی برای آن میافتد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزارت نیرو مکلف است پس از اطمینان از تأمین برق موردنیاز داخلی طبق برنامه اعلامی سالانه مجوز صادرات برق تولیدی را برای بخش خصوصی بهویژه برق تجدیدپذیر صادر کند، گفت: این مسئله مشروط بر این است که با مقصد صادراتی دولت تزاحم نداشته باشد. سوخت موردنیاز برای برق صادراتی نیروگاههای حرارتی با نرخ صادراتی محاسبهشده و هزینه انتقال بهاستثنای برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر مطابق تعرفه اعلامی توسط توانیر خواهد بود.