درخشش انرژی پاک روی تابلوی سبز بورس انرژی

پنجره‌ایرانیان؛ با راه‌اندازی تابلوی معاملات سبز در بورس انرژی، از ابتدای خرداد تا پایان مهرماه سال جاری درمجموع بیش از ۱۴۹ میلیون کیلووات ساعت انرژی تولیدی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر به ارزش بیش از ۳۶۶ میلیارد تومان در تابلوی برق سبز مبادله شده است.
  • سه شنبه 10 آبان 1402 ساعت 10:31

به گزارش ایسنا، پس از ثبت اولین معامله در تابلوی سبز بورس انرژی، ورود شرکت‌های خرده‌فروش به معاملات برق تجدیدپذیر در بورس آغاز شد. با راه‌اندازی تابلوی معاملات سبز در بورس انرژی، از ابتدای خرداد تا پایان مهرماه سال جاری صرفاً مصرف‌کنندگان بالای یک مگاوات مجاز بودند که به‌عنوان خریدار برق در این فضا اقدام به خرید برق موردنیاز خود کنند و شرکت‌های خرده‌فروش که به‌عنوان واسطه و تسهیلگر معاملات برق انجام‌وظیفه می‌کنند، مجوز حضور در این بازار را نداشتند.

شرکت‌های خرده‌فروش نقش پررنگی در تسهیل معاملات و کاهش ریسک خریدوفروش برق برای مصرف‌کنندگان کوچک و متوسط دارند، از ابتدای راه‌اندازی معاملات سبز در بورس برنامه‌ریزی لازم برای ورود شرکت‌های مذکور به تابلوی سبز بورس انرژی آغاز شد که در قدم اول شرکت مدیریت شبکه برق ایران زیرساخت لازم برای فراهم‌سازی امکان تخصیص برق خریداری شده توسط شرکت‌های خرده‌فروش به مصرف‌کنندگان نهایی در "سامانه معاملات خارج از بازار برق ایران" را طراحی و پیاده‌سازی کرد.

آن‌طور که مصطفی رجبی مشهدی- سخنگوی صنعت برق اعلام کرده با هماهنگی‌های صورت گرفته با بورس انرژی، شرکت ساتبا و سایر ذینفعان در تاریخ ۲۳ مهرماه ۱۴۰۲، شرکت بورس انرژی مجوز حضور شرکت‌های خرده‌فروش در تابلوی سبز را صادر کرد و اولین معامله برق سبز در ۲۴ مهرماه به میزان ۷۲۰۰ کیلووات ساعت انجام و نهایی شد.

در روز ۲۵ مهرماه جاری نیز علاوه بر شرکت فوق، سه شرکت خرده‌فروشی دیگر نیز درمجموع بیش از ۵۴۰ هزار کیلووات ساعت برق برای تحویل آبان‌ماه ۱۴۰۲ از تابلوی سبز خریداری کردند و بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، شرکت‌های خرده‌فروشی مذکور می‌توانند میزان برق خریداری شده خود را در موعدهای تعیین‌شده در سامانه معاملات شرکت مدیریت شبکه به مصرف‌کنندگان طرف قرارداد خود تخصیص دهند.

به گفته وی اطلاعات این مصرف‌کنندگان نیز از طریق سامانه‌های بازار برق برای شرکت‌های مالک شبکه ارسال می‌شود تا در قبوض برق مصرفی مصرف‌کنندگان اعمال شود و انتظار می‌رود با ورود این شرکت‌ها معاملات در این بازار توسعه یابد.

درواقع بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان، صنایع بالای یک مگاوات موظف هستند حداقل یک درصد از مصرف برق خود را از نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین کنند و سالانه این سهم را به مقدار یک واحد درصد افزایش و طی پنج سال به ۵ درصد برسانند.

طبق مصوبات هیئت دولت، دستگاه‌های دولتی و اجرایی کشور نیز موظف هستند تا ۲۰ درصد از مصرف خود را از منابع تجدیدپذیر تامین یا خریداری کنند. تا پایان مهرماه، ۲۰ نیروگاه خورشیدی، ۴ نیروگاه بادی و یک نیروگاه برق‌آبی کوچک با مجموع ظرفیت منصوبه حدود ۱۹۵ مگاوات که متقاضی حضور در بورس بودند، جهت حضور در معاملات تابلوی سبز به شرکت بورس انرژی معرفی و مجوز حضور ایشان در بورس صادر شده است.

وزارت نیرو نه‌تنها تحویل برق معامله‌شده در تابلوی سبز را تضمین می‌کند بلکه خریداران برق تجدیدپذیر را به میزان برق خریداری شده از تابلوی سبز از شمول برنامه‌های مدیریت مصرف نیز خارج می‌کند. برق مبادله شده در تابلوی سبز در ماه‌های گرم به خریداران تحویل شد و بر اساس آمار بورس انرژی، بیشترین میزان برق مبادله شده در تابلوی سبز مربوط به تحویل تیرماه ۱۴۰۲ به میزان ۷۵ مگاوات ظرفیت در هر ساعت بود که به‌طور کامل به مصرف‌کنندگان تحویل شد.

از ابتدای راه‌اندازی تابلوی معاملات برق سبز بورس انرژی، تعداد ۶۳ مشترک در ۷ شرکت برق منطقه‌ای و ۱۱ شرکت توزیع نیروی برق اقدام به خرید برق از تابلوی برق سبز کرده‌اند.


ثبت نظر

ارسال