نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم ، شماره 74، آذرماه 1392
رییس گروه ساختمان سازمان بهرهوری انرژی ایران (سابا) از ساخت یک ساختمان زیرو انرژی در تهران به صورت پایلوت خبر داد و گفت: ساختمانها در کشور بالغ بر 50 درصد انرژی الکتریکی را مصرف میکنند و با در نظر گرفتن میزان مصرف انرژی حرارتی و گاز میتوان گفت 40 درصد انرژی کشور در ساختمانها مصرف میشود، بنابراین به سمت ساخت ساختمانهای زیرو انرژی میرویم.
احمدرضا توکلی، با اشاره به اهمیت بهینه سازی ساختمانها با توجه به این که ساختمان ارزش افزوده ایجاد نمیکند و فقط مصرف کننده است گفت: طی سالیان گذشته کارهای خوبی انجام شده و سابا به عنوان متولی بخش بهینهسازی وزارت نیرو در کشور از اوایل سال 91 مطالعه و بررسی احداث ساختمان زیر و انرژی را در دستور کار قرار داد.
وی با بیان اینکه اکنون دنیا به سمت احداث ساختمانهای انرژی صفر رفته است که هیچ انرژی از شبکه دریافت نمیکنند گفت: در فاز اول که مربوط به مطالعه و بررسی است، امکان پیاده کردن طرح ساختمان زیرو انرژی درایران بررسی شد که نتیجه مثبت داشت. اکنون اروپا نیز به سمت ساخت ساختمانهای زیروانرژی رفته و آلمان و اسکاندیناوی دراین زمینه شاخص هستند.
رییس گروه ساختمان سازمان بهرهوری انرژی ایران افزود: در فاز اول که مربوط به مطالعه و بررسی بود، راهکارهای احداث ساختمان مورد نظر بررسی شد و ساختمانی طراحی شد که مصرف انرژی در آن به حداقل رسیده است و همچنین برای تامین انرژی مورد نیاز از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده خواهد شد.
توکلی با اشاره به راهکارهای بهینهسازی در نظر گرفته شده در طرحی به نوع عایق کاری جدارهها، استفاده از سیستم سرمایشی و گرمایشی با حداکثر راندمان (A و بالاتر)، استفاده از سیستم روشنایی با راندمان بالا و حتی الامکان به کارگیری لامپهای ال.ایی.دی گفت: در کشور پنج منطقه آب و هوایی شناسایی شد و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در مناطق شناسایی شده بررسی شد.
وی با اشاره به اینکه میتوان در ایران ساختمان زیرو انرژی ساخت گفت: یک نمونه ساختمان زیرو انرژی در تهران اجرا میشود و در این ساختمان نوع چیدمان استفاده از تجهیزات مناسب و به کارگیری انرژیهای تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است.ساخت این ساختمان به زودی آغاز خواهد شد و نمونهای میشود که دستاندرکاران میتوانند از آن به عنوان نمونه بهره ببرند. رییس گروه ساختمان سازمان بهرهوری انرژی ایران با اشاره به اینکه طراحی ساختمان براساس شرایط اقلیمی است گفت: متاسفانه سازندهای طرحی را اجرا و در تمام کشور آن را پیاده میکند بدون این که شرایط طراحی در اقلیمهای مختلف را در نظر بگیرد؛ متاسفانه نظارت دقیقی بر این موضوع صورت نمیگیرد.
برگزاری سمینار ساخت زیرو انرژی
توکلی با اشاره به مزایای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان گفت: در حال حاضر یک نمونه ساختمان پایلوت طراحی و آماده اجرا است. وی با اشاره به اینکه شهرداری، شرکتهای توزیع و برق منطقهای، سازمان نظام مهندسی کشور و سازمانها و ارگانهایی که درگیر ساخت و ساز هستند به این سمینار دعوت شده اند گفت: امیدواریم اول بخش دولتی و سپس بخش خصوصی به سمت احداث ساختمانهای زیرو انرژی بروند.
رییس گروه ساختمان سازمان بهرهوری انرژی ایران با اشاره به اینکه اروپا تا سال 2030 استفاده حداکثری از انرژیهای تجدیدپذیر را در دستور کار قرار داده است گفت: در ایران پتانسیل خوبی برای این موضوع است اما نتوانستیم این مسئله را گسترش دهیم. اگر ساخت ساختمانهای زیرو انرژی در سطح کشور اتفاق بیفتد پتانسیل خوبی دراین زمینه به دست خواهیم آورد. وی با اشاره به اینکه نمونه ساختمان طراحی شده مربوط به ساختمان اداری برای تهران است و به صورت پایلوت اجرا خواهد شد گفت: هزینه ساخت ساختمانهای زیرو انرژی چند برابر ساختمانهای معمولی است اما بازگشت سرمایه خواهد داشت.
رییس گروه ساختمان سازمان بهره وری انرژی ایران افزود:در ایران به ساختمانهای 20 ساله قدیمیگفته میشود در حالی که در دنیا ساختمانهای 100 ساله تقریبا نوساز و ساختمانهای 300 ساله قدیمی محسوب میشوند.