مصرف انرژی خاورمیانه ٧٧ درصد افزایش می‌یابد

تولید انرژی کشورهای خاورمیانه تا سال ٢٠٣٥ میلادی ٢٥ درصد افزایش می‌یابد، در حالی که مصرف آن‌ها ٧٧ درصد رشد خواهد داشت و این بدان معناست که تنها ٦٥ درصد از ظرفیت تولید کشورهای این منطقه برای اهداف صادراتی باقی می‌ماند، این مقدار هم اکنون حدود ٧٢ درصد است.
  • شنبه 3 اسفند 1392 ساعت 9:52

گزارش چشم‌انداز انرژی سال ٢٠٣٥ بی پی نشان می‌دهد مصرف انرژی در منطقه خاورمیانه ظرف ٢١ سال آینده با ٧٧ درصد رشد رو به رو خواهد بود.

در پی تلاش‌های آمریکای جنوبی و روسیه برای پیوستن به جرگه تولیدکنندگان شیل اویل ورشد مصرف بازارهای داخلی در منطقه خاورمیانه، تولیدکنندگان نفت این منطقه ظرف دو سال آینده با مشکلات عمده ای رو به رو می‌شوند. شرکت انگلیسی بی پی در گزارش چشم‌انداز سال ٢٠٣٥ خود اعلام کرد: تولید انرژی کشورهای خاورمیانه تا سال ٢٠٣٥ میلادی ٢٥ درصد افزایش می‌یابد در حالی‌که مصرف آن‌ها ٧٧ درصد رشد خواهد داشت و این بدان معناست که تنها ٦٥ درصد از ظرفیت تولید کشورهای این منطقه برای اهداف صادراتی باقی می‌‌ماند، این مقدار هم اکنون حدود ٧٢ درصد است.

این موضوع کشورهایی مانند عربستان را که درآمدهایش به شدت وابسته به صادرات نفت است، تحت فشار قرار می‌‌دهد و افزایش برداشت نفت از ذخایر شیل اویل و دیگر ذخایر نامتعارف پاسخگوی تقاضای رو به رو رشد جهان خواهد بود. برآورد بی پی نشان می‌‌دهد خاورمیانه بزرگ‌ترین مصرف‌کننده سرانه میعانات گازی می‌شود و در این زمینه آمریکای شمالی را پشت سر می‌گذارد و منطقه خاورمیانه تا سال ٢٠٣٥ بیش از سه برابر مصرف سرانه جهانی میعانات مصرف خواهد کرد. بی پی انتظار دارد روسیه و آمریکای لاتین ظرف دو سال آینده برای دستیابی به شیل اویل به ایالات متحده می‌پیوندند.

شرکت بی پی همچنین پیش‌بینی کرد که آمریکا تا سال ٢٠٣٥ به خودکفایی انرژی می‌رسد زیرا ذخایر شیل اویل سبب می‌شود آمریکا برای نخستین‌بار پس از سال ١٩٧٠ رکورد تولید خود را بشکند. کریستوف روهل، مدیر بخش اقتصاد شرکت بی پی، در یک نشست خبری درباره توسعه ذخایر شیل اویل در خارج از منطقه آمریکای شمالی، گفت: دومین برنده این شکوفایی، روسیه و آمریکای جنوبی هستند و در آمریکای جنوبی کلمبیا و آرژانتین بیشترین سود را می‌برند. همچنین پیش‌بینی بی پی مبنی بر همکاری دیگر کشورها با آمریکا برای احیای ذخایر شیل اویل، با دیگر گزارش‌های پیش‌بینی بلندمدت انرژی این شرکت در تضاد است. بنابر ارزیابی‌های سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت از شیل اویل در آمریکا هیچ تاثیری خارج از آمریکای شمالی بر جای نمی‌گذارد.

پیش‌بینی می‌شود تقاضای جهانی نفت خام تا سال ٢٠٣٥ به ١٠٩ میلیون بشکه در روز برسد که این به معنای افزایش روزانه ١٩ میلیون بشکه‌ای نسبت به تقاضای کنونی است، این رشد بیشتر از سوی بازارهای مصرف چین، هند و خاورمیانه خواهد بود با این وجود نفت خام در این مدت کمترین میزان رشد را شاهد خواهد بود. به گفته روهل، روسیه و آمریکای جنوبی تا سال ٢٠٣٥ هر یک روزانه یک میلیون بشکه نفت از ذخایر شیل اویل تولید می‌کنند.

وی همچنین اظهار کرد که تولید نفت از ساختارهای صخره‌ای حدود هفت درصد تقاضای جهانی درسال ٢٠٣٥ را شامل خواهد شد؛ در همین حال به نظر نمی‌رسد ورود تولیدکنندگان جدید به بازار عرضه نرخ رشد تقاضا را آهسته کند. روهل گفت: هم اکنون رشد بسیار سریعی را شاهد هستیم که در طول زمان شدت خواهد گرفت. وی ادامه داد: در سال ٢٠٠٥ واردات آمریکا حدود ١٢ میلیون بشکه در روز بود که ٦٠ درصد تقاضای داخلی‌اش را شامل می‌شد، اما این مقدار تا سال ٢٠٣٥ به کمتر از یک میلیون بشکه در روز کاهش می‌یابد و ١٠ درصد بازار داخلی را پوشش می‌دهد.

گزارش امسال بی پی چهارمین گزارش سالانه پیش‌بینی بلند‌مدت انرژی است، این گزارش افق ٢٠٣٥ را هدف قرار داده است و پنج سال بیشتر از گزارش پارسال خود را پوشش می‌دهد. در این گزارش برای نخستین بار به تاریخ دقیق خودکفایی آمریکا اشاره شده است. در گزارش پیشین گفته شده بود که این مهم ممکن است در حدود ٢٠٣٠ میلادی رخ دهد. بر‌اساس این ارزیابی، در حالی که آمریکا تا سال ٢٠١٧ به یک صادرکننده خالص گاز طبیعی تبدیل می‌شود، شیل گس ظرف دو دهه آینده چنین تاثیری بر اروپا نخواهد داشت.

انتظار می‌رود وابستگی اتحادیه اروپا به واردات گاز از رقم کنونی ٦٦ درصد تا سال ٢٠٣٥ به ٨٤ درصد افزایش یابد. گزارش چشم‌انداز انرژی ٢٠٣٥ بی پی نشان می‌دهد که سوخت‌های فسیلی تا سال ٢٠٣٥ همچنان تامین‌کننده اصلی تقاضا انرژی در جهان خواهند بود، سهم گاز و زغال سنگ در سبد انرژی جهان ٥٤ درصد خواهد بود در حالی که سهم انرژی تجدید‌پذیر در تامین تقاضا انرژی جهان در دوره مورد بررسی از دو درصد به هفت درصد افزایش می‌یابد.


ثبت نظر

ارسال