دومین اطلس خلیج فارس با رویکرد انرژی رونمایی شد

پنجره ایرانیان: دومین جلد از اطلس جامع خلیج فارس به زبان انگلیسی مشتمل بر 17 عنوان مقاله با حضور محققان و پژوهشگران رونمایی شد.
  • دوشنبه 1 اردیبهشت 1393 ساعت 17:17

 به گزارش روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس اطلس خلیج فارس، با اشاره به انتشار اولین اطلس خلیج فارس با اشاره به رویکرد معماری در سال 2012 گفت: نخستین اطلس در سازمان اسکان بشر ملل متحدد در نایروبی دارای میز است و با پیام قائم مقام سازمان ملل و رییس اسکان بشر ملل متحدد منتشر و در اختیار مقامات عالی رتبه دنیا گذاشته شد. به گفته وی، مباحث مطرح شده در این اطلس، تیپولوژی معماری منطقه، تیپولوژی فضاهای عمومی منطقه و سکونتگاه انسانی و گوناگونی هویت‌های شهری در منطقه خلیج فارس است. مجابی، منطقه خلیج فارس را گهواره تمدن خواند و گفت: در این منطقه تمدن‌های ارزشمندی شکل گرفته است و کشورها و اقوام شباهت‌های همگرایانه و زیادی در تمدن‌های این منطقه مشاهده می‌شود. رییس اطلس خلیج فارس ایران با تاکید بر اینکه باید از ظرفیت‌های بومی منطقه خلیج فارس استفاده شود‌، افزود: بدون در اختیار داشتن مشارکت نمی‌توان توسعه پایدار را در منطقه شکل داد. وی شناخت از منطقه خلیج فارس برای توسعه پایدار منطقه ضروری خواند و گفت: اطلس خلیج فارس شناخت از منطقه را افزایش می‌دهد و باعث همگرایی و تعامل بیشتر در منطقه می‌شود.

مجابی محورهای دومین اطلس خلیج فارس را براساس تصویب شورای راهبردی، انرژی، ‌محیط زیست و منظر شهری بیان کرد و گفت: منطقه خلیج فارس تامین کننده انرژی عظیم جهان و بسیار حائز اهمیت است. وی ادامه داد: استحصال انرژی در منطقه خلیج فارس بر سایر مسائل دیگر از جمله محیط زیست، منظری که باید برای پایداری به آن توجه ویژه داشته باشیم؛ اثر می‌گذارد. رییس اطلس خلیج فارس ایران شناسایی پتاسیل‌های منطقه خلیج فارس و بهره برداری پایدار از این ظرفیت‌ها را ضروری دانست و گفت: محیط زیست منطقه خلیج فارس به علت عمق کم آب، ‌گردش آب درمنطقه ‌خلیج فارس، میزان استفاده از منابع آبزی، ‌تنوع گونه‌ای مورد مخاطره بسیار ارزشمند است. مجابی شناخت محیط زیست خلیج فارس و پتانسیل آن را با اهمیت خواند و افزود: سومین محور موضوع اطلس خلیج فارس مسئله منظر شهری است.

وی با اشاره به توسعه‌ای که در سواحل جنوبی و شمالی خلیج فارس اتفاق افتاده است و تنوع متعددی را ایجاد کرده است، ‌گفت: بسیاری از تولیدات در منطقه خلیج فارس از لحاظ مصرف، ‌انرژی و بافت اجتماعی تفاوت‌های زیادی دارند. وی در ادامه اظهار کرد: بافت سنتی در بنادر منطقه خلیج فارس دارای همگونی است ولی توسعه تفاوت‌های جدی در این منطقه را به وجود آورده است. این مقام مسئول با بیان اینکه سه محور انرژی، ‌محیط زیست و منظر شهری در دومین اطلس خلیج فارس مبنا قرار گرفته است، افزود: پژوهشگاه «مواد و انرژی» تدوین قسمت مربوط به انرژی راانجام داده است. وی با اشاره به هماهنگی به عمل آمده با ریاست سازمان حفاظت محیط زیست برای تدوین اطلس خلیج فارس با محوریت محیط زیست گفت: این موضوع در ستاد خلیج فارس هیات دولت مطرح و سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر تدوین این اطلس خواهد بود. مجابی از تدوین اطلس خلیج فارس با محوریت منظر شهری با همکاری دانشگاه‌ها، شهرداری و وزارت مسکن خبر داد و انتشار اطلس خلیج فارس را کار بزرگ خواند که باعث افزایش همگرایی در منطقه می‌شود. گفتنی است، در اطلس خلیج فارس با رویکرد انرژی، برآورد ذخایر فسیلی، ‌واردات و صادرات فسیلی، فناوری اکتشاف، ‌روند قیمت گذاری، ‌بررسی اثرات انرژی و ذخایر آن، ‌بحران امنیت انرژی، بررسی وضعیت الکتریکی، ‌بررسی صنعت انرژی هسته ای، ‌پتانسیل انرژی استفاده از انرژی خورشیدی، باد و بیوماس، پتانسیل استفاده از انرژی امواج و زمین گرمایی در منطقه خلیج فارس پرداخته شده است که 17 مقاله علمی از این کار پژوهشی و تحقیقاتی به چاپ رسیده است.

نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم، شماره 79-78، اردیبهشت ماه 1393


ثبت نظر

ارسال