برآورد آقای وزیر از سرمایه‌گذاری در راه و مسکن

6 میلیارد تومان در هر 60 دقیقه

ماهنامه پنجره ایرانیان – شماره73-بهمن 1390

  • چهارشنبه 1 آبان 1392 ساعت 14:41

وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که روزانه حدود 2000 واحد مسکونی احداث می‌شود، گفت: براساس برآورد‌های انجام شده در هر ساعت حدود شش میلیارد تومان در بخش راه و ساختمان هزینه می‌شود که این صنعت پس از نفت در برگیرنده عظیم‌ترین سرمایه‌گذاری ملی است. عباس آخوندی در همایش روز بتن اظهار کرد: هر کشوری برای رشد و پیشرفت همه جانبه بی‌شک نیازمند طرح و برنامه‌ای مدون برای پیشرفت است. وی افزود: صنعت راه و ساختمان یکی از صنایع مهم در اقتصاد کشور است؛ به گونه‌ای که با شش صنعت زیربنایی در ارتباط بوده و رونق آن همواره باعث رشد صنایع دیگر می‌شود.

  • ·         سهم ایران در ساخت و ساز جهانی

آخوندی با بیان این‌که ایران حدود یک درصد از کل جمعیت جهان را به خود اختصاص می‌دهد، گفت: دو درصد از سهم جهانی ساخت‌وساز متعلق به کشور ماست. وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: بخش مسکن نیز حدود 33 درصد از حجم اقتصاد کشور را در بر می‌گیرد و به‌طور متوسط روزانه بالغ بر 2000 واحد مسکونی در کشور احداث می‌شود. آخوندی تاکید کرد: بخش ساخت‌وساز در کشور نقش اساسی در تولید ناخالص داخلی را دارد که باید برای دستیابی به معیارهای توسعه‌ پایدار در این بخش شاخص‌های کیفیت، مقاوم‌سازی و کاهش مصرف انرژی مورد توجه قرار گیرد. وزیر راه و شهرسازی افزود: توجه به موارد ذکر‌شده به معنی دقت و توجه به تک‌تک عناصر زنجیره تولید مسکن و شبکه‌های موجود حمل‌ونقل است.

  • ·         ایران در جمع بزرگان تولید‌ سیمان

آخوندی با اشاره به ظرفیت تولید سیمان در کشور که به مرز 80 میلیون تن در سال رسیده است، گفت: ایران از جمله پنج کشور بزرگ تولید‌کننده‌ سیمان است. وی افزود: در حال حاضر بیش از 90 درصد از تولید سیمان در کشور به کمتر از سه نوع سیمان پرتلند محدود می‌شوند در حالی که کشور‌های توسعه یافته در جهت تحقق سیاست‌های اصولی و دستیابی به توسعه‌ پایدار روز‌به‌روز به تنوع محصولات خود در بخش سیمان می‌افزایند. وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که در حال حاضر بیش از 70 درصد از تولید سیمان مربوط به انواع سیمان‌های آمیخته است، گفت: به نظر می‌رسد ارتقای تولید سیمان در کشور با متنوع‌ بودن محصولات سیمانی و پتانسیل‌های که مناسبی دارد می‌تواند علاوه بر صرفه‌جویی مصرف انرژی در تولید سیمان و کاهش آلودگی ناشی از این سیمان‌ها کمک کند. وی افزود: افزایش دوام و عمر مفید سازه‌های بتنی، راه صادرات بیشتر را هموار می‌کند؛ به‌گونه‌ای که تولید سیمان‌های بنایی، سیمان‌های پوزولانی، سرباره‌ای هنوز در کشور رونق نیافته و علت آن به کیفیت تولید و نبود فرهنگ‌سازی در این زمینه بر می‌گردد.

  • ·         حمل و نقل مصرف‌کننده 35 درصد از انرژی

آخوندی به صنعت راه و ساختمان و صنایع مرتبط با صنایع انرژی‌بر اشاره و اظهار کرد: بخش حمل‌ونقل نیز حدود 35 درصد از مصرف انرژی در کشور را به خود اختصاص داده در حالی که کل انرژی مصرفی در بخش صنعت حدود 20 درصد است. به گفته وزیر راه و شهرسازی از کل انرژی مصرفی در بخش صنعت بیش از 60 درصد آن مستقیما به صورتی که در ارتباط با تولید مصالح ساختمانی است، بر می‌گردد. وی اظهار کرد: در صنعت راه برخلاف استفاده‌ گسترده از بتن، فناوری مرتبط با آن چندان مورد توجه قرار نگرفته است در حالی که این کار بسیار جدی است.

آخوندی ادامه داد: استفاده از روسازی‌های بتنی و انواع بتن‌ها با عملکرد بالا و بتن‌های خودتراکم هنوز در صنعت راه و شبکه‌های حمل‌ونقل به خوبی به کار گرفته نمی‌شود و بیگانه هستند. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این‌که استفاده از فناوری‌های نوین در صنعت بتن هم‌چنین در ساخت‌وساز اسکله‌ها، پل‌ها، فرودگاه‌ها و جاده‌ها می‌تواند مورد ارتقای کیفی شود، گفت: همه این موارد می‌توانند باعث ارتقای کیفیت زیرساخت‌های حمل‌ونقل شوند.

  • ·         ارتقای کیفیت ساخت با فناوری‌های نوین

به گفته وی در توسعه و معرفی انواع فناوری نوین در ارتباط با صنعت راه‌ و ساختمان که شامل سیستم‌های نوین سازه‌ای، تولید انواع مصالح سبک و ملات‌های خشک و آماده می‌شود، استفاده از فناوری‌های نوین بتن در ساخت اسکله‌ها، راه‌ها، بنادر، فرودگاه نیازمند گام‌های بلند‌تری است.

آخوندی تاکید کرد: تحقیق در زمینه‌ فناوری‌های صنعتی‌سازی راه و ساختمان با رعایت الگوهای مصرف در زمینه‌ تولید مصالح و کاربرد آنها در ساخت‌وساز از جمله سیاست‌هایی است که باید به شدت از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیگیری شود و این وزارتخانه تمام توان خود را با حمایت دولت و سایر وزارتخانه‌ها و نهادها انجام می‌دهد. وزیر راه و شهرسازی گفت: صنعت راه و ساختمان یکی از صنایع استراتژیک محسوب می‌شود و نقش راهبردی دولت در سیاست‌گذاری‌های کلان در این بخش همواره مورد نیاز بوده است. هم چنین در تحقق اهداف و سیاست‌های دولت در بخش راه و ساختمان پژوهش و آموزش جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد. وی افزود: در صنعت راه و ساختمان بتن و سیمان به عنوان پرمصرف‌ترین مصالح چه از لحاظ کاربرد و چه از لحاظ مصرف انرژی در تولید مطرح می‌شوند که 13 درصد مصرف انرژی در بخش صنعت را صنعت سیمان به خود اختصاص داده است.

عمر ساختمان‌ها به مقررات ملی ساختمان برمی‌گردد

وزیر راه و شهرسازی از واگذاری تدریجی واحدهای مسکن مهر خبر داد و گفت: وظیفه هر وزارتخانه‌ای در پروژه مسکن مهر به عهده خودش است و قرار نبوده وزارت راه و شهرسازی همه کارها را انجام دهد. عباس آخوندی در حاشیه یازدهمین همایش روز بتن درجمع خبرنگاران با اشاره به افتتاح‌های واحدهای مسکونی مهر به مرور زمان اظهار کرد: واحدهای مسکن مهر به تدریج در حال تکمیل شدن هستند و واگذار می‌شوند.

وی درباره اینکه برخی پروژه‌ها از استحکام کافی و بتن مناسب برخوردار نیستند، گفت: برخی پروژه‌ها بررسی شدند اما نمی‌توان گفت کلیه واحدهای مسکن مهر مشکل دارند. آخوندی با اشاره به عمر مفید ساختمان و استفاده از مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازها افزود:‌ عمر مفید ساختمان‌ها به مقررات ملی شهرسازی برمی‌گردد. به گفته وزیر راه و شهرسازی در مواردی که شهرسازی عدول می‌کند و ساختمان‌های دو - سه سال ساخت تخریب و به جای آن ساختمان‌های با طبقات بیشتر ساخته می‌شوند به کیفیت ساخت و ساز مربوط نیست بلکه باید احیای اقتصادی شود.

مقاومت بتن‌ تا سال 1404 دوبرابر شود

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از ضرورت تدوین پروژه ای تحت عنوان بتن 1404 خبر داد و گفت: بر این اساس، مقاومت متعارف بتن باید تا آن سال به مرز 50 مگاپاسکال برسد. دکتر شکرچی‌زاده که در مراسم یازدهمین همایش روز بتن در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی سخن می‌گفت با بیان این که بیش از 95 درصد از بتن‌هایی که در سازه‌های مختلف به کار می‌بریم، دارای مقاومت 25 مگاپاسکال است، تصریح کرد: باید بر اساس بتن 1404 بتوانیم مقاومت متعارف بتن‌های مصرفی را طی پنج ساله آینده به 40 مگاپاسکال و تا سال 1404 به مرز 50 مگاپاسکال برسانیم.

وی، نگاه اصلی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را ایجاد یک ارتباط تنگاتنگ بین مرکز، دانشگاه، صنعت، NGOها و مجموعه‌های غیر دولتی عنوان کرد و گفت: با همکاری این بخش‌ها و فعالیت صنعتگران و دانشجویان مرکز می‌تواند به اهداف خود دست یابد. شکرچی زاده با بیان این که مجموعه انجمن بتن به عنوان یک نهاد غیر دولتی توانسته است مقوله بتن را در اولویت خود قرار دهد، تصریح کرد: این مجموعه در حوزه آموزش شهروندان کارهای موثری را انجام داده است.

  • ·         70 درصد بتن‌ها خارج از نظارت

وی افزود: ما در زمینه بتن آماده جای کار بسیاری داریم و بر اساس آمار موسسه استاندارد، 75 درصد واحدهای تولید بتن آماده مقصودشان را با نشان استاندارد وارد بازار می‌کنند اما این سوال مطرح است که آیا واقعا 70 درصد بتنی که در کشور استفاده می‌شود، بتن استاندارد است؟ در جواب این سوال باید گفت این گونه نیست بلکه 30 تا 35 درصد از سیمان کشور در تولید بتن با کیفیت و استاندارد استفاده می‌شود و بر روی تولید 70 درصد سازه‌های بتنی نظارت کافی وجود ندارد.

وی در ادامه گفت: در حال حاضر در زمینه تدوین آیین‌نامه‌ها اقدامات خوبی صورت گرفته است اما در زمینه اجرای بتن و تولید بتن هنوز جای کار زیادی وجود دارد. به گفته رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، آنچه امروز در این مرکز جزو اولویت‌ها قرار گرفته است، بحث فرهنگ سازی مصرف و توسعه واحدهای‌ تولید بتن آماده است که در این زمینه باید توجه داشت که بتن آماده تامین کننده ساختمانهای شخصی است که نوعا نظارت آنچنانی بر روی آن نیست.

شکرچی‌زاده عنوان کرد: موضوع دیگری که باید در محور فعالیت‌ها قرار گیرد بحث عمومی کردن مصرف افزودنی‌های شیمیایی و معدنی در بتن است؛ به نحوی که در جهان پیشرفته تولید بتن بدون مواد افزودنی معنا ندارد. بیش از 90 درصد بتن‌هایی که در کشورهای پیشرفته استفاده می‌شود همراه افزودنی است ولی در کشور ما این رقم کمتر از 5 درصد است و باید توجه داشت که مواد افزودنی به ما اجازه خواهد داد تا از ظرفیت‌های واقعی که در بتن است، استفاده کنیم.

  • ·         صنعتی‌سازی در ساخت و ساز

وی تاکید کرد: افزایش نرخ صنعتی‌سازی ساختمان‌های بتنی و همچنین تحقیق و توسعه در زمینه فرهنگ سازی در بحث سیمان‌های آموخته با توجه به منابع عظیم کشور می‌تواند بسیار برای کشور ما راهگشا باشد و باید طی سالهای آ‌ینده به جای افتخار به مصرف زیاد سیمان و رتبه چهارم دنیا، به تولید و مصرف سیمان‌های آمیخته افتخار کنیم. وی تصریح کرد: توسعه به کارگیری انواع فناوری‌های نوین بتن در صنعت راه و حمل و نقل یک جایگزین خوب و مناسبی است که امروز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

 

نشریه پنجره ایرانیان، سال ششم ، شماره 73 ، آبان ماه 1392

 


ثبت نظر

ارسال