این وسیله ارزان قیمت و با دوام برای فراهمآوری روشنایی پایدار، ایمن و ارزان قیمت برای ساکنین کشورهای در حال توسعه و هر فرد کم درآمد دیگری طراحی شده است.
نبود روشنایی مناسب در منطقهای که شبکه برق وجود ندارد، میتواند مساله مهمی باشد؛ مثلا در مناطقی از آفریقا مردم اغلب از چراغ نفتی استفاده میکنند که هزینه زیادی برای آنها داد، بخار مضر تولید میکند و میتواند منجر به آتشسوزی شود.
این لامپ جدید که لایتی - به معنای جوانک - نام گرفته است در یک بطری استاندارد نوشابه تعبیه میشود و میتوان آن را به طور مطمئنی بر بالای درب خانه و یا بر روی دیوار نصب کرد. همچنین میتوان بدون بطری نوشابه نیز از این لامپ استفاده کرده و آن را به شکل یک فانوس به دست گرفت، یا به کمر بست و حمل کرد. مولفه اصلی لایتی یک پانل فوتوولتاییک CIGS، یک لامپ LED و باتریهای قابل شارژ مجدد تلفیقی است. پس از پنج تا هشت ساعت قرار گرفتن در معرض نور خورشید این دستگاه تا سه ساعت با قدرت 300 لومن و یا تا هشت ساعت با انرژی 120 لومن روشنایی تولید میکند. لومن واحد اندازه گیری شار نوری و به جریان نورانی یک لامپ اطلاق میشود. استفاده از این لامپ ساده است و وقتی که غروب خورشید را تشخیص میدهد، فعال میشود.
اگرچه لامپهای خورشیدی چیز جدیدی نیستند، اما طراح لایتی امیدوار است طرح وی به یک شیوه روشنایی پایدار تبدیل شود. وی اکنون در حال مذاکره با یک شرکت نوشابهسازی است تا بتواند لایتی را به دست افرادی که بیشترین نیاز را به آن دارند، برساند.
نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم، شماره 79-78، اردیبهشت ماه 1393