در سال 1865 میلادی صاحب یک مغازه شیشهفروشی در شهر نیویورک با ابتکار خویش حق ثبت و امتیاز بهرهبرداری از شیشههای عایق دوجداره غیر نفوذ در ایالت متحده را بدست آورد. او با مطالعه و آزمایش اثبات کرد که با استفاده از شیشههای دو جداره میتوان از خروج گرما و سرمای داخل ساختمان به خارج جلوگیری کرد و هوای داخل محیط را بهتر محافظت نمود. استفاده از شیشه توسط رومیها در حدود هزار سال قبل از میلاد مسیح رایج بوده است و استفاده عمومی از آن نیز به حدود 200 سال قبل باز میگردد که از آن زمان شیشهها با ابعاد مختلف وارد زندگی عموم مردم گردید. پنجرههای دارای دو یا چند جداره استاندارد، از اتصال دو یا چند شیشه که به طور موازی در مقابل یکدیگر برای روی یک چهارچوب پروفیل آلومینیومی قرارگرفتهاند، تشکیل شده است.
امروزه دیوارهای خشتی و گلی سنتی جای خود را به دیوارههای شیشهای مرتفع براق و درخشان دادهاند. این سطوح زیبای رنگی به گونهای طراحی و اجرا شدهاند که به خوبی میتوانند در برابر سرما و گرمای محیط خارجی مقاومت کرده و ضمن حفظ زیبایی محیط، آسایش و اطمینان را برای استفادهکنندگان به ارمغان آورند.در صنعت معماری نوین، دیوارهای ساخته شده از جنس شیشههای رنگارنگ رفلکس، مورد علاقه و توجه زیاد استفادهکنندگان قرار گرفته است.
فرایند تولید شیشه دو جداره
در ابتدا جامهای شیشه به وسیله دستگاه حمل بر روی رکهای دستگاه حمل اتوماتیک قرار گرفته و به تعدادی که اپراتور مشخص میکند به میز برش اتوماتیک انتقال مییابد. سپس اندازه شیشههای مورد نظر توسط نرمافزار بهینهسازی جهت به حداقل رساندن ضایعات توسط دستگاه طراحی و سپس برش داده میشود. شیشهها پس از جداسازی به خط تولید شیشه دو جداره منتقل میشود. ابتدا شیشهها با آب سختیگیری شده به طور کامل شسته شده و پس از کنترل کیفی به مرحله بعدی منتقل میگردد.
به موازات مراحل مذکور فریمهای مابین دو جدار (Spacer) توسط دستگاه خمکن (Bending) بر اساس اندازه شیشه خم و برش داده میشود و داخل فریم از مواد رطوبتگیر پر میشود. سپس دو لبه فریم توسط دستگاه بوتیل چسب زده میشود که به منظور درزگیری و قرار گرفتن اسپیسر مابین دو شیشه و چسبیدن آنها به یکدیگر میباشد.
فریمها جهت نصب روی شیشه انتقال مییابد. شیشهها پس از نصب فریم به دستگاه پرس منتقل میشود و همزمان گاز آرگون به صورت اتوماتیک به داخل شیشه دو جداره تزریق میشود سپس توسط روبات محیط شیشه دو جداره با چسب پلیسولفید به منظور درزبندی ثانویه پر میشود.
استاندارد تولید شیشه دو جداره
تولید شیشه دو جداره با توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه طبق استاندارد ملی ایران صورت میگیرد. در تدوین این استاندارد تا حد امکان استانداردهای کشورهای صنعتی پیشرفته و بینالمللی لحاظ شده است. هدف از این استاندارد تعیین روشهای آزمون، شیشههای دو جداره به منظور بررسی و حصول اطمینان از کیفیت آنها میباشد.جهت انجام آزمایشات نمونههایی با ابعاد 350x500±5mm در نظر گرفته میشود.حداقل تعداد نمونهها باید 20 عدد از یک محصول باشد.کلیه نمونهها باید حداقل به مدت 2 هفته در محیط آزمایشگاهی با دمای °c2±23 به صورت عمودی قرار گرفته باشند.عیت ظاهری آزمونهها از لحاظ عدم وجود هرگونه خرابی و یا ترکخوردگی بررسی شود.
آزمونهای استاندارد شیشههای دو جداره
1- آزمون تعیین نقطه برفک
2- آزمون پایداری در برابر محیطهایی با رطوبت بالا
3- آزمون چرخههای آب و هوایی تسریع شده
4- آزمون مهگرفتگی
5- آزمون تعیین ضخامت محفظه هوا
6- آزمون تعیین ضخامت قطعه شیشه دوجداره
7- آزمون تعیین ابعاد شیشه دوجداره
منبع: همشهری آنلاین:
نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 57 ، تیرماه 1391