امروزه آلومینیوم بهدلیل کیفیت، مقاومت و زیبایی خاص خود، مورد توجه پروژههای لوکس و ویژه و نیز سازندگانی که به کیفیت اهمیت میدهند قرار دارد. اما محصولات مورد استفاده آلومینیومی در نما، در و پنجره بناها دارای چه حداقلهایی باید باشند؟ در نوشتار زیر تلاش شده است به اجمال این پرسش مورد بررسی قرار گیرد.
کیفیت پروفیلها:
پروفیلهای تولیدی در کارخانههای معتبر بر اساس استاندارد اروپا از بیلتهای آمریکا از بیلتهای 6060-T5 و بر اساس استاندارد آمریکا از بیلتهای 6063-T5 تولید میگردند (EN12020-1) کارخانههای تولید پروفیل قرار میدهند.
از جمله خواص بیلتهای فوق میتوان به قابلیت جوشکاری خوب، مقاومت به خوردگی و جلوه آنادایز بسیار خوب و قابلیت ماشینکاری آنها اشاره کرد.
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید
خواص فیزیکی آلیاژ ۶۰۶۳ در ذیل ذکر شده است:
در تولید پروفیلهای اکسترود شده نیز رعایت استاندارد EN755-1 جهت دستیابی به پروفیلهایی با کیفیت بالا توصیه میگردد.
جهت مقاومت پروفیلها در برابر بارهای ناشی از باد و بار سازه به غیر از زهوارها و درپوشهای سیستم کرتینوال، ضخامت پروفیلها میبایست از ۸/۱ میلیمتر بیشتر باشد و در مقاطع بزرگتر با احتمال تحمل بارهای بیشتر این رقم از ۲ میلیمتر کمتر نمیباشد، حتی درصورتیکه محاسبات اجازه استفاده از ضخامتهای کمتر از ۸/۱ میلیمتر را بدهد بهتر است از پروفیلهای با ضخامت مطرح شده استفاده گردد خصوصا در مباحث مربوط به نما و سیستمهای کرتینوال.
پروفیلهای ترمال بریک
جهت تولید پروفیلهای ترمالبریک بهطور حتم میبایست از دو پل حرارتی استفاده کرد و فاصله بین دو پل حرارتی نباید از ۱۵ میلیمتر کمتر باشد و نیز استفاده از پلیآمیدهایی که جهت تقویت و افزایش مقاومت حرارتی از الیاف شیشه ساخته شدهاند، در این خصوص نسبت به استفاده از پی.وی.سیهای سخت بسیار مناسبتر میباشد.
در یک پنجره سطح شیشه ۸۵ درصد از حجم کل پنجره را شامل میگردد.
ضریب انتقال حرارت در شیشه 4+12+4 برابر با 87/2 میباشد و همچنین ضریب انتقال حرارت پنجره که طی فرمولی ویژه به دست میآید بر اساس اطلاعات ضریب انتقال حرارت شیشه و ضریب انتقال حرارت آلومینیوم محاسبه میشود بنابراین: ضریب انتقال حرارت پنجره بر اساس استاندارد DIN4108 (بند 2/2) میبایست مابین K 5/3 تا 6/2 باشد.
سطح پروفیل
پروفیلهای آلومینیومی در، پنجره و نما و پروفیلهای مورد استفاده در ساختمانها به دو نوع آنادایز و یا رنگ پودری الکترواستاتیک مورد استفاده قرار میگیرند. این رنگها بر اساس استاندارد TS4922 انجام میپذیرد (حداقل ضخامت رنگ پودری الکترواستاتیک 60 میکرون و ضخامت رنگ آنادایز 14-10 میکرون میباشد.)
قطعات و اتصالات:
دستگیرهها، لولاها، گوشههای آلومینیومی ( پانچی و یا دگمهای)، واشرها و تمام اتصالات میبایست بر اساس کاتالوگهای تولیدی شرکتهای تولید در و پنجره بهطور کامل بر روی پنجرهها نصب گردند.
شروط لازم جهت تولید و نصب پنجرهها و نماها
واضح است، ماشینآلات حرفهای و تجربه کاری مناسب در تولید یک محصول در و پنجره آلومینیومی لازم و ملزوم یکدیگر میباشند. همچنین استفاده از سیستمهای محاسبهشده با پروفیل و یراقآلات دقیق که توسط کارخانههای معتبر تولید میشوند و دارای اطلاعات لازم در خصوص عایقهای حرارتی، هوابندی، آببندی، مقاومت فشار باد و حدود تراز مجاز فشار صوت هستند در ارائه یک محصول استاندارد و قابلقبول ضروری خواهد بود.
لازم به ذکر است اغلب شرایط لازم جهت تولید محصولی با کیفیت خوب، هماکنون در کشور فراهم است و اگر کارخانههای تولید پروفیل در داخل کشور دقت لازم در تولید پروفیل به همراه رعایت استانداردهای ضروری و کیفیت محصول نهایی را افزایش دهند، شاهد محصولاتی با توان رقابتی با همتایان ترک و اروپایی خواهیم بود.
نشریه پنجره ایرانیان-سال یازدهم-شماره 127-اردیبهشت 97