ایستاوین؛ ایستاده بر قله کیفیت با آزمایشگاه‌تخصصی پنجره

7سال تلاش رو به پیشرفت در زمینه تولید در و پنجره‌های یوپی‌وی‌سی حالا به یک ابتکار افتخار‌آفرین تبدیل شده است؛ موضوع چیست؟
  • چهارشنبه 15 خرداد 1392 ساعت 14:11

یکی از شرکت‌های شناخته شده صنعت در و پنجره یوپی‌وی‌سی پس از 2 سال تلاش و سرمایه‌گذاری اقدام به راه‌اندازی آزمایشگاه تخصصی برای انجام آزمون‌های فنی در و پنجره‌ها می‌کند تا آنجا که به عنوان آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد ایران تأیید صلاحیت می گردد. این شرکت یک برند نام‌آشنا و خوش آوازه است؛ شرکت ایستاوین. آزمون آب‌بندی، آزمون فشار باد و البته آزمون هوابندی، دستکم 3 نمونه از تست‌های فنی دشواری است که در ایستاوین بر روی در و پنجره‌های یوپی‌وی‌سی انجام می‌گیرد تا مصرف‌کننده نهایی در نهایت آرامش و رضایت از در و پنجره‌های استاندارد و با کیفیت استفاده کند.

گفتگوی پنجره ایرانیان با مهندس بهراد آزادی، رییس هیات مدیره  شرکت ایستاوین به معرفی محصولات و خدمات متعدد ایستاوین اشاره نمی‌کند بلکه محور اصلی این گفتگو کالبدشکافی ابتکار ایستاوین در راه‌اندازی آزمایشگاه تخصصی ایستاوین برای انجام آزمون‌های تخصصی در و پنجره‌های یوپی‌وی‌سی است.

مهندس آزادی که کارشناسی ارشد مهندسی عمران را از دانشکده فنی دانشگاه تهران در کارنامه تحصیلی خود دارد، تولید در و پنجره یوپی‌وی‌سی را یک تولید، فنی و صنعتی می‌داند و می‌گوید:نگاه صرف تجاری بدون در نظر گرفتن استانداردهای تولید و خدمات به این محصول باعث کاهش اعتبار این صنعت، زیان تولیدکنندگان و مخدوش‌ شدن اعتماد مشتریان می‌شود. این گفتگو را بخوانید:

------------------------------------------------------------------------------------------------------

برای مشاهده فایل پی دی اف اینجا کلیک کنید.

  •  شرکت ایستاوین از چه تاریخی فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون چه فراز و نشیب‌هایی را در طی کردن مسیر پیشرفت و موفقیت طی کرده‌ است؟

شرکت ایستاوین از سال 1385 فعالیت خود را در زمینه پنجره‌های دوجداره یوپی‌وی‌سی آغازکرد و همچنین این شرکت از سال 1388 اقدام به فعالیت‌های مربوط به واردات پروفیل، ماشین‌آلات و یراق‌آلات پنجره‌های دوجداره کرد تا اینکه در سال 1392، پس از دو سال تلاش با فراهم کردن تجهیزات آزمایشگاهی آلمانی منطبق با استانداردهای روز، موفق به راه‌اندازی آزمایشگاه تخصصی تست پنجره ساخته شده و پروفیل یوپی‌وی‌سی شد که این آزمایشگاه هم اکنون به عنوان آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد مشغول به فعالیت است. در خصوص فراز و نشیب‌هایی که در مسیر این پیشرفت‌ها با آنها مواجه شده‌ایم باید تاکید کنم که مشکلات در سال‌های گذشته به صورت مشترک برای بسیاری از همکاران ما هم وجود داشته که پاره‌ای از آنها ناشی از تحریم‌ها، تورم و افزایش نرخ ارز بوده که البته کیفیت نامناسب تولید در و پنجره‌های یوپی‌وی‌سی برخی از همکاران محترم هم بعضاً لطمه‌های بزرگی به این صنعت وارد نموده است.

  •  در حال حاضر چه محصولات و خدماتی توسط ایستاوین عرضه می‌شود و راز استقبال مشتریان از خدمات و محصولات ایستاوین چه بوده است؟

محصولات تولیدی این شرکت انواع پنجره‌های یوپی‌وی‌سی و همچنین توری است که در این سال‌ها ارتقا سطح کیفی محصول مطابق با استانداردهای روز بین‌المللی و همچنین افزایش سطح رضایت‌مندی مشتری به عنوان هدف اصلی شرکت مد نظر قرار گرفته است. در این راستا شرکت ایستاوین در پایان سال گذشته پس از انجام تلاش‌های بسیار در جهت استانداردسازی محصولات خود موفق به اخذ نشان استاندارد از سازمان ملی استاندارد ایران شد. در ایستاوین تولید و ارائه کالاها و خدمات در سطح بین‌المللی یک اصل همیشگی است و تلاش‌ کرده‌ایم که اعتماد مشتریان را به عنوان یک سرمایه‌ واقعی بدانیم و هرگز برای پیروز شدن در میدان رقابت اقدام به وارد نمودن خدشه بر پارامتر های  کیفیی محصول خود ننماییم.

  •   اشاره کردید به موضوع کاهش استاندارهای کیفی محصول و اینکه ایستاوین همواره بر رعایت استانداردهای فنی و کیفی تاکید دارد. به عنوان یکی از شرکت‌های خوش‌نام در این صنعت فکر می‌کنید افت کیفیت تولید در و پنجره و خدمات پس از آن  توسط برخی تولیدکنندگان عمدتا در چه زمینه‌هایی صورت می‌گیرد؟

نکته حایز اهمیت این است که متاسفانه بعضی از تولید‌کنندگان صرفاً در اندیشه ارائه کالایی به نام و شکل پنجره و نه با مشخصات فنی و کیفی یک پنجره استاندارد به مصرف‌کنندگان هستند که دلیل این امر را اصرار مصرف‌کنندگان برای پایین‌آوردن قیمت محصول می‌دانند که این رویکرد مشتریان و مصرف‌کنندگان در رقابت بین تولیدکنندگان به یک جنگ قیمت‌شکنی منجر خواهد شد. در حقیقت کشمکش بر سر قیمت صرفاً موارد زیر را در بر خواهد داشت: 

  • عدم رعایت موارد فنی (استفاده از پروفیل، گالوانیزه، گسکت و یراق آلات با کیفیت پایین)
  • کاهش سطح ارائه خدمات قبل و پس از فروش محصول
  • کاهش شدید سود تولیدکننده که بعضاً منجر به تعطیلی کارگاه‌های تولید پنجره می‌شود.
  • نارضایتی مصرف‌کننده از محصول که این امر باعث وارد آمدن صدمه‌های فراوانی به اعتبار این صنعت می‌شود.
  •   بگذارید قدری موشکافانه‌تر به موضوع بپردازیم.این گلایه‌ای که شما مطرح کردید همواره از سوی دیگر همکاران هم مطرح می‌شود، اما راه برون رفت از جاده تولید در و پنجره‌های فاقد کیفیت و استانداردهای فنی چیست؟

ببینید! در بسیاری از موارد جمله‌های ناراحت کننده‌ای از برخی مشتریان شنیده می‌شود که محور اصلی این گلایه‌ها شامل تغیر رنگ پروفیل، مشکلات موجود در یراق‌آلات، عبور آب و باد از پنجره‌ها و ورود آنها به داخل ساختمان‌ها، نصب نامناسب، تغییر شکل پروفیل، شکست پروفیل‌ها در قسمت جوش‌ها می‌شود، به گونه‌ای که متاسفانه بعضی از مشتریان و مصرف‌کنندگان، به علت داشتن تجربه تلخ از در و پنجره‌های فاقد استاندارد حاضر به استفاده از پنجره یوپی‌وی‌سی نیستند و پنجره آهنی قدیمی را با تمام موارد ضعف آن، مورد استفاده قرار می‌دهند.  شاید اگر عمیق‌تر به این مسئله بنگریم و به این نتیجه برسیم که هرگاه مصالح نوین ساختمانی به صنعت ساختمان ایران وارد شد، به جای اینکه در ابتدا آموزش و فرهنگ‌سازی تولید‌کننده و مصرف‌کننده به همراه استانداردسازی این محصولات صورت گیرد، صرفاً به توسعه بازار و فروش بیشتر و به تبع آن جذب مصرف‌کنندگان توجه می‌شود.  به عبارتی می‌توان ریشه این عدم آموزش و فرهنگ‌سازی را در جملاتی دید که تنها مزیت یک در و پنجره یوپی‌وی‌سی را در کاهش مصرف انرژی می‌دانند و اینکه پنجره‌های یوپی‌وی‌سی استاندارد چه ویژگی‌هایی می‌بایستی داشته باشد، چندان مورد دقت قرار نمی‌گیرد. البته این موارد را در مصالح نوین دیگر مثل فوم‌های پلی استایرن، سازه‌های 3D ، LSF پنل ها و... می‌توان به خوبی لمس کرد که ابتدا محصول به بازار وارد می‌شود و سپس پس از گذشت چند سال به علت بروز بسیاری از مشکلات و نارضایتی‌ها، دولت، تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان در خصوص تولید و انتخاب محصول استاندارد دقت نظر بیشتری را اعمال می‌کنند.

  •  شرکت ایستاوین چه خدماتی در زمینه انجام آزمایشات تخصصی در و پنجره‌های یوپی‌وی‌سی ارائه می‌کند؟

در چند سال اخیر مدت زمان و هزینه زیادی صرف مطالعات در خصوص استانداردسازی پنجره‌ها، تجهیز آزمایشگاه و اخذ مجوزهای لازم در این شرکت صورت گرفته که در نتیجه این کوشش‌ها، آزمون‌های مربوط به استاندارد ملی 8510 ایران در این مجموعه انجام می‌پذیرد. دراین آزمایشگاه شرایط جوی بیرون از ساختمان برای پنجره فراهم می‌شود و رفتار پنجره در برابر این شرایط مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر بخواهیم نگاهی اجمالی به برخی از مهمترین آزمون‌های تست پنجره بیندازیم می‌توان آزمون‌های زیر را به صورت خلاصه شرح داد.

آزمون هوابندی پنجره‌ مطابق استاندارد  BS EN 1026 در این آزمون مقدار جریان هوای ورودی و خروجی از پنجره ساخته شده با اعمال فشارهای مثبت و منفی هوا به پنجره اندازه‌گیری می‌شود که به تبع آن پنجره‌ها طبق استاندارد 12207 BS EN طبقه‌بندی می‌شوند.

آزمون آب‌بندی پنجره یا تست بارش مطابق استاندارد BS EN 1027 در این آزمون بارش بر اساس زاویه‌های بحرانی بارش به پنجره صورت می‌گیرد و همزمان با افزایش فشار هوا بر اساس فشاری که در آن آب به داخل پنجره نفوذ می‌کند، مطابق با استاندارد BS EN 12208 سطح عایق بودن پنجره در برابر نفوذ آب معین می‌شود. به عنوان مثال در این آزمون بخوبی تفاوت بین عایق‌بندی توسط گسکت‌های مناسب و گسکت‌های نامناسب موجود در بازار مشخص شده و نفوذ آب از گسکت‌های نامناسب به داخل پنجره در مراحل اولیه آزمون به خوبی مشاهده می‌شود.

آزمون تست باد مطابق با استاندارد BS EN 12211 این آزمون با اعمال فشارهای مثبت و منفی باد صورت می‌گیرد که در این آزمون میزان تغییر شکل پروفیل‌های بازشو اندازه‌گیری می‌شود. در این آزمون در صورت ضعیف بودن پروفیل و گالوانیزه موجود در آن گاهاً شکست پروفیل را در اعمال فشارهای بالای باد که عموماً در طبقات بالای ساختمان‌های ساخته شده در مناطق با فشار زیاد باد صورت می‌گیرد، شاهد خواهیم بود. در این آزمون‌ها به خوبی تاثیر استفاده از ورق‌های گالوانیزه با شکل و ضخامت مناسب پنجره تولید شده با تاثیر لاستیک‌های درزگیر مناسب، استفاده از پروفیل و یراق آلات مناسب در نتیجه بدست آمده آزمون بخوبی مشهود است.

  •  یک مصرف‌کننده نهایی در و پنجره چگونه می‌تواند بفهمد پنجره که روی ساختمان نصب شده، واقعا پنجره خوب و استاندارد است و چرا در ایران پنجره‌ها شناسنامه دقیق فنی ندارند؟

متاسفانه در خیلی از موارد مصرف‌کننده نهایی اطلاعاتی در خصوص انتخاب پنجره استاندارد ندارد که به نظر بنده، ارائه سمینارهای تخصصی، نظارت بیشتر بر واحدهای تولیدی، آموزش استانداردهای این صنعت به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان تاثیر بسزایی در این امر دارد. البته ناگفته نماند برخی از همکاران سال‌هاست در عرصه ارتقاء سطح کیفی استانداردسازی محصول و همچنین آموزش تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان تا به امروز زحمات بسیاری را متحمل شده‌اند که امید داریم با کمک این همکاران بتوان گام‌های ارزشمندی در راستای تحول مبحث کیفی این محصول داشته باشیم. همان طور که اشاره کردم این مسئله را در بسیاری از محصولات دیگر تولیدی به خصوص در محصولات ساختمانی شاهد هستیم. به نظر من اعمال سیاست‌های کنترلی تا حد مشخص امکان‌پذیر است و بهترین راه فرهنگ‌سازی مصرف کننده و آشنا ساختن مردم و مصرف‌کنندگان نهایی پنجره برای انتخاب کالای مناسب است که این می‌تواند قطعاً به ارتقاء سطح شناخت مشتری از محصول و خدمات استاندارد منجر شود، همچنین در دراز مدت با افزایش رقابت‌ها تولید کننده‌های با سطح تفکر پایین صنعتی تجاری همان‌گونه که در صنایع گوناگون کشورهای مختلف دنیا به تجربه مشخص گردیده است، نا خواسته مجبور به حذف خود از بازار می‌گردند. در خصوص شناسنامه دقیق فنی از نظر استاندارد کلیه پنجره ها می بایست دارای نشانه گذاری مشخصات محصول مانند گرید بندی حاصل از انجام آزمون شوند که در حال حاضر پنجره های شرکت ایستا وین دارای این نشانه گذاری می باشد و امیدوارم در آینده ای نزدیک همکاران دیگر در این خصوص نگاه و توجه کافی را داشته باشند.

  •  ارائه خدمات و محصولات شرکت ایستاوین در حال حاضر به صورت متمرکز انجام می‌گیرد یا اینکه نمایندگان رسمی ایستاوین هم این محصولات و خدمات را ارائه می‌کنند؟

در حال حاضر شرکت ایستاوین دارای بیش از 20 نماینده در استان فارس و استان‌های هم جوار است که امید است در آینده استان‌های بیشتری را تحت پوشش ارائه محصولات قرار دهیم.

  •  و سخن پایانی شما...

در پایان توصیه‌ای که به مصرف‌کنندگان و خریداران این محصول دارم این است که از آنجا که پنجره از اولین و مهمترین مصالحی است که در یک ساختمان به اتمام رسیده دیده می‌شود و همچنین استاندارد نبودن مواد، تولید و نصب آن باعث بر هم زدن آسایش و آرامش مصرف‌کنندگان نهایی می‌شود، قبل از بررسی تفاوت قیمت‌های شرکت‌های تولیدی ابتدا به جنس محصول، نوع ارائه خدمات و رضایت‌مندی مشتریان قبلی هر شرکت توجه ویژه کنند. همچنین درخواستم از همکاران تولید کننده توجه به این نکته می باشد که ارائه محصول با قیمت پایین تر در صورتی که ناشی از عدم رعایت پارامترهای کیفی باشد مشتری را فقط به صورت کوتاه مدت خوشحال می سازد و سبب افزایش تعداد مشتریان ناراضی در دراز مدت می گردد.

نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم، شماره 80، خرداد ماه 1393


ثبت نظر

ارسال