گفتگوی اختصاصی پنجره ایرانیان با مدیرعامل شرکت آلوکد
به یقین می توان گفت، آلوکد در طول تمام این سال ها بر عمل به شعار خود پایبند بوده و با در هم آمیختن تجربه دیروز و تکنولوژی امروز، خلاقیت و نوآوری را به بار آورده است. دکتر شهرام علیزاده که سالیان بسیاری را صرف علم اندوزی و کسب تجربه کرده است، آلوکد را از ابتدا تا کنون با مدیریت عالمانه و به روز خود از پیچ و خم های بسیاری عبور داده و به جایگاه امروزین خود رسانده است. وی دانش آموخته مهندسی عمران از سال ۱۳۷۵ و کارشناس ارشد شهرسازی از سال ۱۳۸۰ و DBA (دکتری مدیریت کسب و کار) از سال ۱۳۹۲ می باشد. در گپ و گفتی که با این مدیر سختکوش داشتیم، از فعالیت های این شرکت موفق از نزدیک آشنا و از نظرات ارزنده وی آگاه شدیم. با هم این گفتگو را می خوانیم:
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید.
درباره پیشینه آلوکد قدری برایمان بگویید. این شرکت تاکنون چه فراز و نشیبهایی را برای رسیدن به جایگاه امروز پشت سر گذاشته است؟
این مجموعه از سال ۱۳۸۶ با نام آلوکد (آلوم کاردینه) در ایران شروع به کار کرد. البته من از سال ۱۳۷۰ در صنعت ساختمان فعال بودم و از سال ۱۳۷۶نیز در صنعت در و پنجره و نمای ساختمان فعالیت داشته ام. زمینه کاری اصلی آلوکد نیز پوسته خارجی ساختمان و نماها بوده است. در ابتدای کار اهدافی داشتیم و این اهداف را به چند بخش تقسیم کردیم. بر این اساس، در چند سال نخست کوشیدیم که شرایط حاکم بر بازار را همراهی کنیم. پس از تثبیت خود در بازار، سعی کردیم به تدریج تا حد امکان بازار را جهت دهی کنیم؛ به عبارت دیگر مشتریان را با خود همسو کنیم و آنها را به سمت و سویی که مورد هدفمان بود هدایت کنیم. زیرا اعتقاد داریم در چنین شرایطی فعالیت کارفرمایان، پیمانکاران و سازندگان ساختمان ها راحت تر خواهد بود. برای طی کردن این مراحل، در ابتدا تبلیغات گستردهای داشتیم، در تمامی نمایشگاه های مرتبط شرکت می کردیم، و در کلیه نشریات مرتبط با ساختمان تبلیغات خود را منتشر می ساختیم. پس از آنکه احساس کردیم به خوبی در بازار شناخته شده ایم و جایگاه خود را یافته ایم، از حجم این تبلیغات کاستیم و برای مثال، فقط در نمایشگاه های مهم شرکت کردیم و تبلیغات در نشریات اختصاصی را ادامه دادیم.
سوالی که اینجا مطرح می شود این است که واقعا چگونه می توان این بازار آشفته را جهت دهی کرد؟
ما همواره به شعار خودمان پایبند بودیم: "تجربه دیروز، تکنولوژی امروز". در واقع تجربیات خود را با فناوری روز در هم آمیختیم و ترکیب جدیدی را ارائه دادیم که می تواند پاسخگوی نیاز جامعه باشد. باید توجه داشته باشید که مصنوعات آلومینیومی مانند تمامی کالاهای به روز دنیا مرتبا در حال تغییر و تحول هستند. ما تلاش می کنیم تا جایی که در توانمان است، تحولات جدید را وارد سیستم کنیم و به مشتریان خود روش های به روز را توضیح دهیم. البته از این نظر هم خوشحال هستیم که می بینیم چند شرکت دیگر نیز در حوزه کاری ما هستند که همین سیاست را دنبال می کنند. عملا ما چند شرکت هستیم که ضمن همکاری با یکدیگر تلاش می کنیم اجازه ندهیم، موج بازار ما را به هر سویی که خواست بکشد.
به نظر می رسد برای انجام این کار باید فناوری های روز را با شرایط بازار ایران منطبق سازید. درست است؟
ماهیت کار ما این گونه است که هم با تکنولوژی سخت افزاری ارتباط داریم و هم با اطلاعات نرم افزاری. برای نمونه به مقوله پنجره اشاره می کنم. امروزه پنجره های کشویی سایز بسیار بزرگ نسبت به سال های گذشته خواهان بسیار بیشتری یافته است. دلیل آن هم این است که در سال های قبل سازوکار اجرای این نوع پنجره ها را نداشتیم و با امکانات موجود نمی توانستیم چنین محصولاتی ارائه دهیم. اما در حال حاضر، با توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی مورد نیاز این مقوله، مثلا در دسترس بودن یراق آلات خاص، می توان پنجره هایی در عرض ۲متر و ارتفاع ۴ متر را حرکت داد. در واقع این سوژه ای بود که پیشتر بدان می اندیشیدیم، اما امکانات تولید آن را نداشتیم. اما هم اکنون، با تولیدات جدید شرکت های پروفیل و یراق ساز امکان تولید پنجره های کشویی بسیار بزرگ فراهم آمده است.
به هرحال، برخی از کشورها، مانند ایتالیا و آلمان و غیره سردمدار دانش و تکنولوژی در این زمینه هستند؛ مثلا ایتالیا در خصوص یراق آلات حرف اول را در جهان می زند. این قبیل کشورها فناوری های جدید را ارائه می دهند، پس از آن سایر کشورها از این فناوری استفاده می کنند و برای محقق کردن ایده های خود از آنها بهره می گیرند. در مورد پنجره های بزرگ کشویی نیز همین گونه است؛ یعنی فکر و ایدهای بود که از سال ها قبل در ذهن ها وجود داشت، اما اکنون به کمک پیشرفت تکنولوژی و یراق آلات جدید می توانیم آن را تولید کنیم. اینجاست که تجربه دیروز با تکنولوژی امروز در هم می آمیزد و خلاقیت به بار می آورد.
در زمینه پوسته نمای خارجی ساختمان ها نیز شرایط به همین ترتیب است. در ابتدا اکثر افراد سنگ نما را بهترین انتخاب موجود برای پوسته خارجی بناها می دانستند. پس از آن ورق کامپوزیت و امروزه نیز سرامیک به بازار آمده است. امروز حتی در نمای بسیاری از ساختمان ها از چوب استفاده می شود. در گذشته چنین کاری برای عموم امکانپذیر نبود و فقط تعداد انگشت شماری از پروژه ها در سراسر دنیا می توانستند چنین نمایی را اجرا کنند. ولی اکنون می بینید که به کمک پیشرفت تکنولوژی و تولید مقرون به صرفه ساختمان های بسیاری در ایران از نمای چوبی استفاده می کنند.
به طور کلی وارد کردن یک تکنولوژی جدید در بازار فرایندی است که طی آن باید فناوری مورد نظر با شرایط کشور هماهنگ و همچنین مقرون به صرفه شود. تلاش ما این است که ابتدا به خوبی یاد بگیریم، سپس آرام آرام و بدون اینکه به اصل آن خدشه ای وارد آوریم، آن را با شرایط ایران منطبق سازیم؛ و البته اگر این امکان وجود نداشت از شکل اصلی آن استفاده می کنیم.
منظور شما این است که به دنبال بومی سازی تکنولوژی های نوین هستید؟
به طور کلی عقیده من این است که قرار نیست همه چیز را بومی کنیم. یعنی موردی که مقرون به صرفه نیست، بومی کردن آن معنایی ندارد. حتی اگر نتوانیم آن را صادر کنیم نیازی به بومی کردن آن وجود ندارد. درست است که بومی کردن فوایدی دارد، از جمله ایجاد اشتغال، اما باید محصول مورد نظر ارزش بومی کردن و صرف هزینه برای این منظور را داشته باشد.
اگر موافق باشید به آلوکد بازگردیم. آلوکد دقیقا چه محصولات و خدماتی را ارائه می دهد و ویژگی های این خدمات و محصولات چیست؟
آلوکد با عرضه سه یا چهار محصول وارد بازار شده و کار خود را شروع کرد. حوزه کاری ما در ابتدا ساخت در و پنجره و نیز نمای ساختمان بود. اما در حال حاضر سبد محصولات خود را افزایش داده ایم؛ در و پنجره آلومینیوم ساده و ترمال بریک، در و پنجره و محصولات یو.پی.وی.سی، انواع شیشه، انواع نرده و حفاظ های آلومینیومی و استیل و ورق های کامپوزیتی در پوسته خارجی ساختمان از جمله محصولات ما هستند. همچنین سرامیک خشک و آلوکوتا را نیز به کار خود اضافه کرده و نماهای چوب را هم به صورت ترکیبی انجام می دهیم. کلیه این موارد به صورت تخصصی انجام می شوند. به طور کلی می توانیم بگوییم که هر موردی در ساختمان که با مصنوعات آلومینیوم در ارتباط است، امروزه در سبد کالایی ما وجود دارد و آن را به مشتریان خود ارائه می دهیم.
وضعیت حال حاضر بازار را چگونه می بینید؟
بدون شک صنعت ساختمان در دوره رکود بی سابقه ای قرار دارد. مدتی پیش آماری منتشر شد که میزان صدور پروانه ساختمان نسبت سال های گذشته میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. من که از سال ۱۳۷۰ در صنعت ساختمان مشغول به کار هستم، چنین وضعیتی را تجربه نکرده بودم. مطمئنا این امر تبعات بسیار نامطلوبی بر جای می گذارد. همانطور که می دانید ساخت هر بنا بالغ بر ۳۰۰ شغل را با خود درگیر می کند.
به هرحال، وضعیت اقتصادی و شرایط کنونی کشور بر همگان روشن است؛ کشور به تازگی از یک بحران خارج شده و دولت برای رسیدن به تثبیت اقتصادی تمام تلاش خود را می کند. ضمن اینکه یکسری مشکلات خارجی مانند تحریم ها و غیره را نیز داشتیم که برای کشور بحران آفرین بودند. مسلما سازوکاری که دولت برای برون رفت از این اوضاع و نیز بهبود شرایط اتخاذ کرده، با موافقت ها و مخالفت هایی روبروست، اما باید صبر کرد و در انتظار به نتیجه رسیدن اقدامات دولت برای گذر از این بحران ماند. اما اگر بخواهم از زاویه بازاریابی به شرایط موجود نگاه کنم، باید بگویم که این بحران ها را باید به فرصت تبدیل کرد.
به نظر شما اگر در آیندهای نزدیک تحریم ها برداشته شود و ارتباط اقتصادی نزدیکتری با کشورهای غربی برقرار شود، شرایط بازار به کدام سو خواهد رفت؟ یعنی این عامل اثرات مثبت خواهد داشت یا منفی؟
البته باید توجه داشته باشید که اگر همین فردا نیز چنین اتفاقی بیافتد، بر صنعت ما تاثیر فوری نخواهد داشت. تصور کنید از امروز هم اگر کسی بخواهد به دنبال پروانه ساخت برود تا زمانی که ساختمانش به مرحله در و پنجره یا نما برسد، حداقل یک تا دو سال به طول خواهد انجامید. به هر حال این دوره شرایط بحرانی است که باید آن را پشت سر بگذاریم.
در چنین شرایطی بحث رقابت را چگونه می بینید؟ یعنی اگر شرکتی مثل آلوکد بخواهد به صورت مستقیم با شرکت های معتبر جهانی در بازار ایران رقابت کند، نتیجه را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر من چنین شرایطی به هیچ وجه منفی نخواهد بود. اگر این اتفاق بیافتد و درهای کشور روی شرکت های خارجی باز شوند، قطعا اثرات بسیار مثبتی روی صنعت ما خواهند گذاشت؛ بدین صورت که با شدت گرفتن رقابت ها، به ناچار دانش و مهارت ما نیز باید افزایش پیدا کند و در نتیجه پیشرفت بیشتری خواهیم داشت. رقابت عامل بسیار مهمی در بازار است و در واقع معیاری برای تشخیص خوب یا بد بودن عملکرد یک شرکت است. یعنی امکان انجام مقایسه میان فعالیت های دو شرکت در نتیجه رقابت موجود میان آنهاست که به مشتریان امکان داوری می دهد.
در صورتی که رقابت ها شدیدتر شوند، آن زمان ما نیز می توانیم در چنین فضایی بر توان خود بیافزاییم. اگر بگوییم که کسی وارد بازار نشود تا ما به تنهایی فعالیت کنیم، یا از رقابت بترسیم، بسیار اشتباه است. درست مانند اتفاقی که بر سر صنعت خودروی کشورمان آمده است. شما در هیچ کجای دنیا در خیابان به این اندازه خودروی محدود از لحاظ تنوع، تیپ و برند نمی توانید ببینید. این امر به دلیل از میان برداشتن رقابت است. به همین دلیل نیز رشد و پیشرفتی همانند شرکت های مشابه خارجی نداشته ایم. در صورتی که اگر اجازه ورود به خودروهای خارجی را به بازار خود داده بودیم، امروز صنعت خودروسازی بسیار نیرومندتری داشتیم.
در حوزه کاری ما نیز همینطور است، اگر درها باز شود دانش و تکنولوژی بیشتری وارد می شود، می توانیم خودمان را به علم روز نزدیکتر می کنیم. همچنین اطمینان داریم که در چنین شرایطی کالاهای ایرانی به فروش می رسد. اما اگر رقابتی وجود نداشته باشد، نخواهیم توانست خود را به روز کنیم. البته خوشبختانه این تفکر نیز در جامعه ما در حد بسیاری اصلاح یافته است .مطمئنا اگر امکان رقابت آزاد وجود داشته باشد شرکت های توانمندی در قسمت ما هستند که قابلیت اجرای کار در خارج از ایران را دارند.
به عنوان مثال با توجه به شرایط موجود، شرکت آلوکد در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ توانست پروژه هایی را در قزاقستان، اربیل و بصره اجرا کند. معتقدیم اگر شرایط بهتر و رقابت ها در شرایط بین المللی باشد می توانیم به کشورهای اطراف خود که واقعا در این خصوص بسیار از ما عقب تر هستند، نیز خدمات ارائه دهیم.
در صنعت ما نیز، همکاران ما به جایی رسیده اند که طراحی های بسیار فوق العاده ای ارائه می دهند. من زمانی که به این پروژه ها نگاه می کنم بسیار خوشحال می شوم. زیرا هرچه این کارها زیباتر باشد ما هم سعی می کنیم محصولات خود را متناسب با این طرح ها اجرا کنیم.
نشریه پنجره ایرانیان ــ سال نهم ــ شماره ۹۷ ــ آبان ۹۴