در گفتگوی اختصاصی پنجره ایرانیان با دبیرکل انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران مطرح شد:
از ظروف و پوششهای پلاستیکی لوازم خانگی و صوتی و تصویری گرفته تا مصالح ساختمانی چون پروفیلهای یو.پی.وی.سی در و پنجرهها. از همین تنوع و گوناگونی پیداست که اصناف و مشاغل متعددی در شکلگیری آنها دخیل هستند. اما زبان مشترک همه این اصناف مختلف، عنصری است به نام مواد پلیمری. همه این صنوف تا قبل از سال 1391 جهت مطالبه حقوق خود، از بخش دولتی دچار مشکل بودند. خلاء یک انجمن مادر و تشکلی قوی که بتواند نیازهای پایه و ریشهای بنگاهها و انجمنهای تولیدکننده مواد پلیمری را مطالبه کند، به شدت احساس میشد و بخش دولتی نیز فقدان یک صدای واحد از این خانواده را نمیپسندید. سرانجام جمعی از فعالان صنعت پلاستیک تاسیس انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران را به هیات هدایت و نظارت راهبردی تشکلهای اتاق ایران پیشنهاد دادند، تا پس از اعلام موافقت، 10 صبح روز سهشنبه 28 آذرماه 1391 ساعت سرنوشتسازی برای صنایع پلاستیک کشور باشد. روزی که سالن اجتماعات طبقه دهم ساختمان اتاق ایران میزبان 88 نفر از فعالان صنایع مختلف پلاستیک در نخستین مجمع عمومی این تشکل مادر بود و بررسی و تصویب اساسنامه، انتخاب اعضای هیات مدیره و بازرسان، تعیین ورودیه و حق عضویت و مواردی از این دست، اولین مباحثی بود که در این جلسه مطرح شد؛ و این گونه شد که سنگ بنای انجمن صنایع پلاستیک ایران نهاده شد. انجمنی که از شاکله بنگاهها و انجمنهای تابعه تشکیل شده که به زعم دبیرکل آن، خلاء قدرت چانهزنی در برابر بخش دولتی را پر کرده است. انجمن ملی صنایع پلاستیک در سال گذشته با تصاحب بیسابقه کرسیهای اتاق بازرگانی و اتاق ایران هم اکنون سایه خود را بر تصمیمات بخش دولتی افکنده و طرف مشاوره دولت محسوب میشود.
شعیب حسنی دبیرکل انجمن صنایع پلاستیک کشور در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار نشریه پنجره ایرانیان، همافزایی را هدف اصلی تشکیل این تشکل عنوان میکند و به تشریح اهم فعالیتهای این انجمن میپردازد، باهم این گفتگو را میخوانیم:
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید.
پیرامون مهم ترین فعالیتهای انجمن ملی پلاستیک از آغاز تا کنون قدری توضیح دهید؟
در ابتدا در زمینه فعالیتهای تشکیلاتی با این مشکل روبه رو بودیم که تشکلهای ما جنبه فراگیر نداشتند. اغلب آنها یا تشکلهای استانی بودند یا تشکلهای تخصصی که در یک زمینه مشخص و معینی فعالیت میکردند. همانطور که میدانید، صنایع پلاستیک حوزه بسیار گستردهای میباشد و هر یک از این زمینهها تفاوتهای شایان ذکری نیز با یکدیگر دارند؛ همانند: پزشکی، ساختمان، در و پنجره، لوله و اتصالات و غیره. در واقع هر چیزی را که در نظر بگیرید، نوع پلاستیکی آن نیز وجود دارد. ما همواره در گذشته با این مشکل روبه رو بودیم که در مواجهه با ارگانهای دولتی از قدرت چانهزنی خوبی برخودار نبودیم. مثلا اگر موضوعی ملی بود، انجمنهای استانی همانند انجمن پلاستیک تهران تا یک مرحله مشخص و معینی میتوانستند پیش روند و به محض اینکه پا را از مرز حوزه و گستره فعالیت خود فراتر میگذاشتند، سریعا به آنها گوشزد می شد که شما محدود به فعالیت استان تهران میباشید و نیاز نیست مثلا در مورد سیستان و بلوچستان صحبت کنید. اتحادیهها و انجمنهای تخصصی نیز همین طور، بهطور مثال انجمنهای در و پنجره و غیره نیز در برخی مباحث مربوط به حوزه فعالیت خود، محدود میشدند و نمیتوانستند موضوع مورد نظر خود را به همه حوزههای صنعتی بسط دهند. به همین منظور جمعی از فعالان بخش خصوصی به فکر چارهاندیشی افتادند و راه چاره را در تشکیل یک انجمن فراگیر، ملی و جامع دیدند، که همه صنعت را مورد پوشش قرار داده تا قدرت چانهزنی خود را با بخش دولتی ارتقا دهند. از طرفی تشکیل چنین انجمنی از جانب دولت نیز حمایت میشد، زیرا برایآنها نیز بهتر این بود که با یک مرکز و با یک صدای واحد طرف حساب باشند. پس در سال 91 اعضای موسس انجمن ملی پلاستیک به چنین جمعبندی رسیدند. در واقع انجمن ملی بهگونهای شاکله انجمنهای دیگر شده است. اگر به موسسان این انجمن نیز نگاهی داشته باشیم، در مییابیم که هرکدام از آنها رئیس، نایب رئیس و اعضای انجمن های پلاستیک استان های مختلف، دیگر انجمن ها و بنگاه های مرتبط بودند؛ مانند انجمن پلاستیک همگن تهران، انجمن همگن خراسان، انجمن همگن البرز، انجمن همگن سمنان و انجمنهای استانی به اضافه انجمن صنایع پروفیل یو.پی.وی.سی، انجمن لوله اتصالات یو.پی.وی.سی و غیره. در آذر 91 این اعضای موسس به جمع بندی و اجماع رسیدند و فعالیت انجمن ملی پلاستیک از سال 91 رسمیت پیدا کرد.
با توجه به اینکه انجمن ملی پلاستیک از تجمیع دیگر انجمنها شکل گرفته است، آیا گوناگونی نظرات و مطالبات این انجمنها مشکلاتی را به وجود نیاورده است؟
به هر حال از ابتدا چنین مشکلاتی را پیشبینی کرده بودیم، زیرا از تجربه چندین ساله انجمنهای دیگر برخوردار بودهایم و می دانستیم این موارد میتواند مانع بزرگی در مقابل فعالیتهای انجمن ایجاد کند یا در همان ابتدای راه تشکیلات را از مسیر اصلی خود منحرف کند. به طور مثال ما این نکته را که مثلا انجمن کامپاندسازان با انجمن صنایع تکمیلی تضاد منافع دارند، می دانستیم. یک طرف علاقمند است تا تعرفهها کاهش یابد و دیگری بالعکس، و این تضاد منافع در انجمن های مختلف دیگر نیز وجود دارد. در واقع ما نخواستیم که در حوزه مربوط به گرایش و زمینه فعالیت انجمنها بهشکل تخصصی وارد شویم، در واقع ما به کلیات صنعت پرداختیم. قصد ما این بوده که وارد سیاستگذاریهای کلان بشویم، یعنی تز اول انجمن پلاستیک این است.
همکاری و تعامل شما با انجمن تولیدکنندگان در و پنجره یو.پی.وی.سی از زمان عضویت این انجمن تا کنون چگونه بوده است؟
ما در ابتدا با انجمنهایی که به عضویت انجمن پلاستیک در میآیند، ارتباط مستحکمی ایجاد میکنیم. ما در انجمن پلاستیک سایت خبری بسیار خوبی داریم و اولین امتیازی که به اعضای خود میدهیم، این است که اخبار این انجمنها را در سایت خبری خود درج میکنیم. در مورد انجمن تولیدکنندگان در و پنجره نیز ابتدا لینک خبری ایجاد کرده و اخبار مرتبط با این صنعت را در سایت خبری خود درج کردیم. در جلسات مختلفی که با صنعت یو.پی.وی.سی مرتبط بود دوستان را دعوت کردیم چند جلسه تعامل و همافزایی برگزار کردیم. البته مدت بسیار کمی است که این دوستان به عضویت انجمن پلاستیک درآمدهاند، با این وجود اگر موردی باشد که نیاز به کمک و تعامل انجمن ملی باشد، حتما و با تمام توان در خدمت این دوستان خواهیم بود.
هدف از این تعاملات چیست؟
هدف از این تعاملات همافزایی است، ما به این دلیل که یک تشکل فراگیر به شمار می آییم، هماکنون با خیلی از مراکز و ارگانهای تصمیمگیرنده، طرف مشاوره هستیم. مانند سازمان توسعه تجارت، پتروشیمیها و غیره. در واقع ما نفوذ بسیار خوبی داریم و میتوانیم این موارد را در اختیار این دوستان قرار دهیم. برای مثال در مورد تعرفه ترجیحی که مرتبط با این انجمن بود، تلاش های بسیاری صورت دادیم. مقالاتی در این خصوص نوشتیم و عنوان کردیم که تعرفه ترجیحی مانند شمشیر دولبه میباشد. حتی تبعات این تعرفه ترجیحی را در نامهای مکتوب به دوستان اعلام کردیم. ما در این نامه تعرفه ترجیحی را زیر سوال بردیم، زیرا یو.پی.وی.سی را که صنعتی نوپا در کشور است نیازمند حمایتهای دولتی میدانیم و از آن مهمتر تبیین کردیم که تولید داخلی کفاف نیازهای کشور را میدهد. در واقع ما ابعاد مختلف این مقوله را کاملا تشریح و بیان کردیم که چه اتفاقی در حال شکلگیری است. به بیان دیگر ما از این منظر نیز به دوستان کمک میکنیم، چه عضو ما باشند و چه نباشند.
نیمه اول سال 94 را پشت سر نهادیم، اهم فعالیتهای انجمن پلاستیک را در 6 ماه گذشته توضیح دهید؟
تمام فعالیتهای ما از اول سال تحت الشعاع انتخابات اتاق قرارگرفته بود. البته همانطور که میدانید اتاق بازرگانی کرسی بسیار مهمی برای ما محسوب میشد و برای اولین بار در تمام ادوار گذشته در صنف ما بالای 10-11 نماینده در هیات نمایندگان حضور دارند. ما تا کنون این کرسی را در اختیار نداشتیم منتظر انتخابات بودیم، به عنوان تشکل عضو در پارلمان بخش خصوصی، یک کرسی در اختیار داشتیم و سعی کردیم این کرسی را معرفی کنیم. همچنین پس از تاسیس انجمن این اولین دورهای بود که باید انتخابات هیات مدیره انجمن را نیز برگزار میکردیم و این برای ما از اهمیت و حساسیت ویژهای برخودار بود. به موازات آن انتخابات اتاق باعث شد تا چند ائتلاف بزرگ با اعضای انجمن شکل بگیرد و در پی آن به یکباره انبوهی از تقاضای عضویت به سمت انجمن روانه شد و باعث شد تا ما اعضای خود را افزایش دهیم. برای تاسیس انجمن، با توجه به اینکه اساسنامه چندان مهم نیست، تنها اعلام کردیم کسانی که میتوانند به انجمن کمک کنند جهت عضویت در هیات موسسین انجمن حضور پیدا کنند، برخی از این اعضا بر اساس اساسنامهای که ما داشتیم اصلا واجد شرایط نبودند و در ادامه یا نخواستند با ما ادامه همکاری داشته باشند یا نتوانستند شرایط لازم را فراهم آورند. در سال بعد نیز ما درگیر اساسنامه و اصلاحات آن بودیم چرا که در این اساسنامه موارد زیادی بود که نیاز به تامل و بازنگری داشت. سپس درگیر عضوگیری شدیم و موفق شدیم 12 انجمن را و در یک سال و نیم گذشته چیزی حدود 100 شرکت معتبر را به عضویت خود درآوریم، و مفتخرم که اعلام کنم 23 عضو انجمن به یکباره به 123 عضو افزایش پیدا کرد. ما در این عضو گیری سعی کردیم بزرگان انجمنها را گرد هم آوریم و مجموعهای از روسا و نایبان آنها، و به قول دوستان، سعی کردیم تا ستارهها را به عضویت انجمن در آوریم. به هر حال این فعالیتها باعث شد که انجمن با یک استقبال عمومی مواجه شود. امسال با توجه به اینکه ما عضو اتاق هستیم یک محدودیت بزرگی به نام کارت بازرگانی داریم. بلافاصله بعد از انتخابات یک ایده چشمگیر را به اجرا در خواهیم آورد. برای توسعه صادرات خود پاویون تشکیل دادیم. یک پاویون در پاکستان تشکیل دادیم. در ادامه نیز قصد داریم تا در کشورهای دیگر چون عراق و افغانستان و کشورهای آسیای میانه پاویون تشکیل دهیم. این به تولیدکنندگان پروفیل کشور ما نیز بسیار کمک میکند.
شما هماکنون کرسی در اختیار دارید بهنام پارلمان بخش خصوصی، که میتواند بر تصمیمگیریهای دولتی تاثیرگذار باشد، تاکنون تا چه حدی توانستهاید خواستههای اعضای خود را مطالبه کنید؟
ما در خصوص تعرفه ترجیحی و مواردی از این دست با توجه به اینکه اقتصاد ما، اقتصاد دولتی است، تا حدی میتوانیم پیش رویم. ما سعی کردیم تبعات مختلف آن را بهروشنی بیان کنیم. مشاورههای کارشناسی خود را اعلام کردیم. در دیگر موارد نیز به همین شکل، ما یک تیم کارشناسی در اختیار داریم که میتوانیم، موارد و مسائل مختلف را در زمینههای متفاوت مورد بررسی قرار دهیم. به طور مثال در زمینه مالیاتی که برای اقلام مصرفی کارکنان هر ساله با آن درگیر هستیم، از طریق انجمنهای عضو این پیگیری را انجام دادهایم و به دوستان اعلام کردیم که چنین قانونی وجود ندارد و این مالیاتی که به شرکتها تعلق میگیرد همان است که مستقیما روی حقوق بازمیگردد و با پیگیریهایی که انجام دادیم، کلیه اتفاقات و مسائل روز صنعت را که تبعات آن اعضای ما را شامل میشود رصد و پیگیری خواهیم کرد. بیمه اقلام مصرفی، مواردی در بحث مواد اولیه در بورس را نیز پیگیری کردیم.
در زمینه خام فروشی مواد اولیه انجمن چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟
این مورد نیز بازمیگردد به همان مساله بخش خصوصی و موانعی به نام بخش دولتی. با وجود اینکه پتروشیمیها اعلام کردند که خصوصی هستند اما باز هم دولتیها در آنها نفوذ دارند و اسیر تشریفات دولتی هستند. اگر پتروشیمیها از حالت دولتی خارج شوند ما در تعامل با آنها اعلام میکردیم به چه موادی نیاز داریم و آنها نیز تولید میکردند، اگر اقتصاد آزادی داشتیم ما نیز از کشورهای دیگر به صورت عمده مواد اولیه وارد میکردیم تا پتروشیمیهای داخلی در رقابت با رقیب خارجی خود امکان تعامل بیشتری را برای مشتریان داخلی خود قائل شوند.
همواره کلیه مقامات ما اعلام کردهاند که حمایت از تولیدکننده داخلی مهمترین هدف ماست. همانطور که میدانید ارز حاصل از خامفروشی تاثیری در اقتصاد نخواهد داشت، ارزش افزوده برای ما خیلی حائز اهمیت میباشد. اگر بخواهیم به این روش ادامه دهیم و با قیمتی نازلتر از بازار ایران به کشورهای منطقه مواد اولیه عرضه میکنیم، در واقع ما بهنوعی به رقبای صنعتی خود کمک کرده ایم. به این معنا که ما به ترکیه زیر قیمت مواد خام میدهیم، با توجه به اینکه شرکتهای ترک از حمایتهای دولتی برخوردار میباشند، درصد سود بانکی این دوستان قابل مقایسه با سود بانکی ما نیست. در واقع این به نوعی تقابل نابرابر تولیدکننده داخلی با نوع خارجی آن است و خودمان نیز به این ماجرا دامن میزنیم. ما تمام سعیمان را انجام میدهیم. متاسفانه آن عزم راسخ در این بین وجود ندارد و ما در سالیان متمادی انجمنها را ضعیف نگه داشتهایم. هرچند انجمن ملی پلاستیک در حال تلاش است، اما تنها در صورتی که همه پشت هم باشیم و دست به دست یکدیگر دهیم، میتوانیم کارها را به پیش ببریم.
در مورد نمایشگاه ایران پلاست و موضعی که انجمن پلاستیک در اینباره دارد توضیح دهید؟
متاسفانه برخی از این موارد مخفی مانده است. همانطور که میدانید ما 9 دوره این نمایشگاه را برگزار کردهایم، بانی آن نیز شرکت پتروشیمی و شخص آقای نعمتزاده بودهاند. به هرحال این نمایشگاه 9دوره پی در پی به شکل باشکوهی برگزار شد. نمایشگاه ایران پلاست یک نمایشگاه مربوط به صنعت پلاستیک کشور است. نمایشگاه هایی از این دست دارای جایگاه بسیار خوبی برای ماشینآلات، مواد اولیه، مواد میانی مثل کامپاند در اختیار دارد. حتی این نمایشگاه همواره محل خوبی برای عرضه محصولات تکمیلی بوده است. اصلا نمایشگاه محلی برای ارائه فناوریهای نوین و عرضه آخرین دستاوردهای صنعتی میباشد. به اعتقاد بنده نمایشگاه ایرانپلاست یکی از سه نمایشگاه بزرگ جهانی است. پارسال با وجود تحریمها شاهد حضور چشمگیر شرکتهای خارجی در این نمایشگاه بودیم. این مهم با تلاش همه جانبه پتروشیمیها، ماشینسازان، تولیدکنندگان مواد میانی و تکمیلی شکل گرفته است.
حتی با کمک بخش خصوصی نظامنامه بسیار خوبی تدوین شد، اما به اجرا درنیامد. اما یکی از مسائلی که بسیار در رتبه و درجه این نمایشگاه تاثیرگذار بوده و خواهد بود، این است که زمان برگزاری آن ثابت باشد. این حتی در آییننامه سازمان توسعه تجارت برای نمایشگاهها آمده است که نمایشگاههای گرید A بیش از دو هفته جا به جا نشود. همیشه نمایشگاه ایرانپلاست در مهر و آبان برگزار شده است و همواره تاریخ آن ثابت بوده است.
ضمن اینکه در آخرین دوره طی جلسهای که با دوستان داشتیم تاریخ برگزاری نمایشگاه را برای سه دوره آینده که پتروشیمی مسئول برگزاری آن است فیکس کردیم و براساس قول مساعد دوستان قرار به برگزاری در مهرماه شد. تا اینکه سه چهارماه اخیر بر اساس اعلام پتروشیمی متوجه شدیم که 25 تا 29 فروردین زمان قطعی برگزاری نمایشگاه ایرانپلاست میباشد؛ البته بدون مشورت با انجمنها و شرکتها و تشکلهای مرتبط. با پیگیریهایی که صورت دادیم به یک نوع وفاق با دیگر انجمن ها رسیدیم. نامهنگاریهای متعددی با افراد مختلف داشتیم که مهمترین آنها شخص جناب وزیر آقای نعمتزاده بوده است. اما به هرحال به نتیجهایی نرسیدیم. در مذاکرات دیگرمان تاریخهای دیگری مطرح شد اما هیچ یک از این تاریخها رعایت نشد. دلیل مخالفت ما با فروردین به دلیل مشغله های شرکت ها در اسفند است. ضمن اینکه فروردین همواره ماهی نیمه تعطیل بوده است.
نشریه پنجره ایرانیان ــ سال نهم ــ شماره 97 ــ آبان 94