در گفتگو با مجری برگزاری نمایشگاه در و پنجره تهران مطرح شد:
نمایشگاه تخصصی در و پنجره تهران که بهمن ماه امسال هشتمین دوره خود را تجربه خواهد کرد، امروز از جایگاه بسیار مهمی در این صنعت برخوردار است، به گونهای که می توان از آن بهعنوان بزرگترین رویداد یا گردهمایی سالیانه صنعت در و پنجره کشور نام برد. البته یکی دیگر از ویژگیهای این نمایشگاه، به اذعان اغلب کارشناسان، اجرای نسبتا قوی و به دور از نقاط ضعف و حاشیههای مرسوم است که در میان انبوه نمایشگاههایی که در سراسر کشور برگزار میشوند، رتبه قابل قبولی به نمایشگاه در و پنجره تهران بخشیده است. برای بررسی بیشتر این نمایشگاه و برنامههای پیش رو، به سراغ آقای فرهاد امینیان، مدیرعامل شرکت بین المللی بازرگانی و نمایشگاهی تهران، بنیانگذار نمایشگاه در و پنجره تهران و مجری تمامی دورههای آن رفتیم و با وی به گپوگفت نشستیم. با هم این گفتگو را میخوانیم:
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید.
درباره پیشینهنمایشگاه در و پنجره تهران توضیحدهید.ایننمایشگاه چهفرازونشیبهاییراطیکردهاست تابهجایگاه امروزین خود دستیابد؟
نمایشگاه بین المللی در و پنجره و صنایع وابسته تهران نخستین بار در سال 1388 برگزار شد و تاکنون هفت دوره آن به طور متوالی برپا شده است. به طور معمول هر نمایشگاهی در بدو کار خود فراز و نشیبهایی را در پیش رو دارد که روالی طبیعی است. معمولا اندکی طول میکشد تا یک نمایشگاه تخصصی در بین صنف و رسته کاری خود و همچنین تشکلهای فعال در آن صنعت به اصطلاح جا بیفتد و همیشه نمایشگاههای تخصصی در دورههای نخست خود با فضای محدود و اندکی برپا میشوند. ولی اتفاقا در مورد نمایشگاه در و پنجره و صنایع وابسته از همان دوره اول استقبال خوبی از نمایشگاه به عمل آمد و برخلاف پیشبینی ما که برای اولین دوره دو سالن را کافی میدانستیم، به دلیل استقبالی که از سوی فعالان این صنعت شد دو سالن دیگر نیز اضافه شد و نمایشگاه اول در چهار سالن برپا شد و پس از آن نیز هرساله شاهد افزایش مشارکت متقاضیان و توسعه نمایشگاه بودیم به طوری که هم اینک این نمایشگاه در سیزده سالن اصلی محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود و در گرید A طبقه بندی شده است. در طی این هفت دوره، نمایشگاه سیر تکاملی را سپری کرده و مشکلات و بعضا اختلاف نظرهای احتمالی هم که پیش آمده مرتفع شده است و در حال حاضر این نمایشگاه بزرگترین گردهمایی و رویداد تخصصی صنعت در و پنجره کشور محسوب میشود.
باتوجهبهوجودرویدادبزرگیمانندنمایشگاهصنعتساختمان،چهانگیزهایشمارابهبرگزارینمایشگاهدروپنجره وا داشت؟
صنعت در و پنجره کشور در فاصله ده تا پانزده سال اخیر دچار تحول و توسعه کمی و کیفی شده و تعداد واحدهای فعال در این صنعت به یک باره افزایش یافتهاند. ورود درهای ضد سرقت، درهای کنترل از راه دور، تولید درهای نوین با مواد و طرحهایی جدید، ورود و تولید پنجرههای دوجداره و عایق صوتی و حرارتی از جنس آلومینیوم و یو.پی.وی.سی و استقبالی که از این تولیدات به عمل آمد، باعث رونق تکنولوژی، تولید، بازرگانی و خدمات فعال در این صنایع شد و با روند رو به رشدی که این صنایع داشتند و تعداد واحدهای فعال در آنها، جای خالی یک نمایشگاه تخصصی در این حوزه کاملا احساس میشد.
مسلما نمایشگاه ساختمان که یک نمایشگاه عمومی و نه تخصصی در زمینه صنعت ساختمان است، عملا نمیتواند پاسخگوی نیازهای صنایع در و پنجره باشد که مخاطبان و متخصصان خاص خود را دارد. بنابراین ضروری بود که یک رویداد کاملا تخصصی و به عبارتی اختصاصی برای حوزه صنعت در و پنجره برپا شود که خوشبختانه پیشبینی درستی هم بود.
در واقع اهداف اصلی ما از برگزاری چنین رویدادی، از یک سو معرفی توانمندیها و ظرفیتهای تولید و بازرگانی و خدمات در این صنعت به مخاطبان عام و تخصصی آن، و نیز معرفی زمینههای مناسب موجود در آن از حیث اشتغالزایی و گردش مالی بوده است؛ از سوی دیگر معرفی و ارائه نوآوریها و تحولات محصولات در و پنجره به مصرفکنندگان و نیز همگام شدن کشور با فناوریهای مدرن این صنعت بود که طبیعتا همه اینها رشد و ارتقاء سطح و جایگاه صنعت را در پی دارد. ضمن اینکه ایجاد فضای رقابتی چه از لحاظ کیفیت محصول و چه از لحاظ نرخ عرضه آن نیز جزو اهداف اولیه برگزاری یک نمایشگاه است.
آیاازبرگزارینمایشگاه هفتمرضایت داشتید؟اگرممکناست گزارش آماریکوتاهی از آن ارائه دهید.
نمایشگاه هفتم نمایشگاه خوبی بود، هرچند که سایه بعضی از عوامل منفی نیز روی آن دیده میشد. ازجمله آثار ناشی از رکود طولانی حاکم در بخش ساختمان، رکود موجود در بخش تولید و زیاندهی بعضی از واحدهای تولیدی که موجب کاهش فعالیت و متاسفانه در پارهای از موارد تعطیلی آنها شده بود، و کاهش فعل و انفعالات اقتصادی در کشور، در نمایشگاه نیز مشهود بود. در هفتمین دوره نمایشگاه 445 شرکت ایرانی و خارجی حضور داشتند که از این تعداد 58 شرکت خارجی از کشورهای ترکیه، آلمان، بلغارستان، ایتالیا، چین، اسپانیا و امارات متحده عربی بودند. نمایشگاه در وسعتی معادل 44550 مترمربع فضای سرپوشیده و 840 مترمربع فضای باز برگزار شد.
فکرمیکنیدنمایشگاه هشتم ازنظر کمی رشدی خواهد داشت؟
متاسفانه درحال حاضر به دلیل فشردگی تقویم نمایشگاهی شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران و تعدد نمایشگاههاییکه در این محلبرگزار میشود، امکان افزایش فضای تحت پوشش نمایشگاهها وجود ندارد و به همین دلیل ناگزیر هستیم در همان فضای سال قبل نمایشگاه را برپا کنیم.
آیابرگزاریهشتمین دوره ایننمایشگاه تفاوتهاییبا دورههای پیشینخواهدداشت؟
به طورکلی متفاوت از دورههای قبل نخواهد بود، ولی به این نکته باید اشاره کنم که تا این لحظه استقبال شرکتهای خارجی از نمایشگاه امسال بیشتر از سالهای قبل بوده است؛ از جمله اینکه مرکز نمایشگاهی نورنبرگ آلمان که برگزار کننده نمایشگاه در و پنجره نورنبرگ است امسال برای نخستین بار به صورت رسمی و با برپایی پاویون کشوری در نمایشگاه شرکت خواهد کرد. حضور شرکتهای آلمانی در قالب غرفه کشور آلمان نشاندهنده آن است که نمایشگاه در و پنجره تهران رویداد قابل توجهی برای کشورهای اروپایی محسوب میشود.
بهطورکلی چه شرکتهاییبرای حضور در ایننمایشگاه واجد شرایط هستند؟یعنیمعیار شمابرایپذیرش شرکتهادراین نمایشگاه چیست؟
عموما شرکتهایی که دارای مجوز فعالیت از یکی از مراکز رسمی و ذیربط باشند، مانند پروانه تولید، گواهی بهرهبرداری کارگاه، پروانه کسب و مانند اینها میتوانند در نمایشگاه حضور یابند. البته در میان شرکتکنندگان واحدهایی هستند که ممکن است ارائه دهنده یک نوآوری یا اختراع باشند که مجوز خاصی در اختیار ندارند و یا مراحل ثبت یا بهرهبرداری آنها در حال انجام است و هنوز موفق به اخذ مجوزهای لازم نشدهاند. ضمن اینکه شرکتهای نمایندگی خارجی نیز لازم است گواهی نمایندگی از طرف خارجی خود را ارائه دهند.
معیار شما برای اسپانسری نمایشگاه در و پنجره چیست؟
امسال متاسفانه بر اساس ضوابط جدید شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران، حامیان مالی برای نمایشگاه جذب نخواهند شد. اما تلاش ما این است که به شرکتکنندگانی که در غرفههای ویژه مستقر میشوند امتیازاتی مشابه امتیازات اسپانسرها تعلق گیرد. غرفههای ویژه نیز به غرفههای جلوی درهای ورودی سالنها اطلاق میشود که برابر ضوابط و آییننامه شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران، هزینه مشارکت آنها بیشتر از سایر غرفههاست. البته طبق این ضوابط به این غرفهها امتیازی قرار نیست تعلق بگیرد ولی ما خودمان تصمیم داریم با توجه به اینکه این غرفهها هزینه بیشتری را پرداخت میکنند، بعضی خدمات اضافی مشابه حامیان را به ایشان ارائه دهیم.
متاسفانه در نمایشگاه صنعت ساختمان امسال نشریات تخصصیرا،مشاغلغیرمرتبط اعلامکرده بودند. رویکرد شما نسبتبه نشریاتتخصصیحاضر در این نمایشگاهچیست؟آیا امتیازخاصیبرای آنها قائل شدهاید؟
رویکرد ما نسبت به نشریات تخصصی مرتبط با موضوع هر نمایشگاه، کاملا ایجابی است و جزو شرکتکنندگان اصلی ما محسوب میشوند.همواره نیز تعاملخیلیخوبی با این نشریات داشتهایم و تلاشمان این بوده که از موقعیت خوبی در نمایشگاه برخوردار باشند. البته از زمانی که ثبتنام و جانمایی در این نمایشگاه به صورت اینترنتی و آنلاین شده، این نشریات نیز جهت انتخاب مکان غرفه خود از امکانی برابر با سایر متقاضیان برخوردار هستند. ولی در همین شرایط هم ما با تعدادی از آنها همکاری مستقیم و پایاپای داریم.
بهنظرشمابرگزاریچنیننمایشگاههاییباتوجهبهرکودطولانیوشدیدحاکمبرصنعتساختمان،چهنقشیرا میتواند ایفاکند؟وچهدستاوردهاییمیتواند داشته باشد؟
البته نمیتوان گفت که برپایی نمایشگاهها میتواند صنعتی مانند صنعت ساختمان را از رکود خارج کند. مسلما راهحل خروج از بحران یا رکود هر صنعت را باید در جای دیگری جستجو کرد؛ ولی در هر صورت برگزاری نمایشگاههای تخصصی همواره یک تحرک و جنب و جوش را در صنعت مربوطه آن ایجاد میکند و میتواند بازتابدهنده وضعیت و مشکلات حال حاضر صنعت باشد. ضمنا موقعیت مناسبی برای ارائه نوآوریها، پیشرفتها و تحولات داخل صنعت محسوب میشود تا فعالان صنعت بتوانند حضور خود را در بازار تداوم بخشند و با ارائه محصولات و خدمات جدید، مخاطبان تخصصی و عام خود را حفظ کنند. عدم حضور در نمایشگاه به ویژه در دوره رکود در واقع برای مخاطبان میتواند حتی پیامآور آن باشد که واحد مربوطه به دلیل مشکلات ناشی از رکود از چرخه فعالیت و رقابت خارج شده است.
بهاذعان اغلب کارشناسان،نمایشگاه در و پنجره تهرانیکی از منظمترین و کم حاشیهترین نمایشگاههایمرتبط با صنعت ساختمان کشور است؟بهنظر شماچهراهکاریوجود داردتانمایشگاههایدر و پنجرهکه در سایرنقاط کشوربرگزار میشوند نیزارتقایابند وکیفیتخود رابهبودبخشند؟
اینکه یک نمایشگاه به صورت منظم و کمحاشیه برگزار میشوددر واقع به استراتژی،تفکروتجربه اجراییبرگزارکنندهآنبازمیگردد. همه نمایشگاهها را میتوان بدون حاشیههای بیمورد و براساس قواعد و اصول متعارف نمایشگاهیبرگزار کرد.کافی است این اراده و تجربه در برگزارکننده وجود داشته باشد.حقیقتا در مورد نمایشگاههای در و پنجره سایر نقاط کشور نیز نمیتوان نسخه خاصی را تجویز کرد و همه چیز به برگزارکنندگان آنها البتهبا لحاظ کردن شرایط منطقهای بستگی دارد.
همانطور که میدانیدسال گذشته رسمااعلامشدکهنمایشگاهصنعتساختمانتهرانبرگزارنمیشود،چهاتفاقی افتادکه امسالنیزشاهدبرگزاریاین نمایشگاهبودیم؟اصولابرگزاریچنین نمایشگاهیرابا چنین ابعادیمفیدمیدانید؟
درواقع تداوم برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان تهران نتیجه رایزنیها و بهعبارت بهتر لابیهای دولتی است تا این نمایشگاه همچنان برای اتاق تعاون حفظ شود. چراکه نه سازمان توسعه تجارت، نه شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران و نه حتی وزارت صنعت، معدن و تجارت مدافع برگزاری آن نیستند.
تردیدی نیست که حذف نمایشگاه عمومی ساختمان موجب رونق نمایشگاههای تخصصی حوزه صنعت ساختمان میشود. حوزههای فعال در صنعت ساختمان آنقدر متعدد هستند که برگزاری نمایشگاهی در این وسعت که تمامی این بخشها را در بر بگیرد نمیتواند پاسخگوی نیاز تک تک آنها به تنهایی باشد. هماینک برای یک نمایشگاه کاملا تخصصی که مثلا در هفت یا هشت سالن برپا میشود چهار روز فرصت هست و برای نمایشگاهی در وسعت نمایشگاه ساختمان و با حضور همه زیرمجموعههای آن نیز همان چهار روز زمان وجود دارد. کاملا طبیعی است که نه مخاطب تخصصی و نه بازدیدکننده عام نمیتواند همه نمایشگاه را در این فرصت اندک بازدید کند.
غالبا در کنار نمایشگاههای تخصصی چندین رویداد جانبی مثل همایش و کنفرانس و کارگاههای آموزشی برگزار میشود که اهمیت آنها کمتر از خود نمایشگاه نیست. ولی در کنار نمایشگاه عمومی صنعت ساختمان با توجه به کثرت حوزههای آن و محدودیت زمان هیچگاه نمیتوان برای تمامی این حوزهها رویداد جانبی داشت. مثلا اگر حوزه تاسیسات در نمایشگاه تخصصی خود چند همایش جانبی دارد ممکن است در نمایشگاه ساختمان به دلیل محدودیتهایی که گفته شد امکان برگزاری هیچ رویداد جنبی را پیدا نکند. ضمنا درحال حاضر مخاطبان تخصصی نمایشگاه عمومی ساختمان در هر صورت از سایر نمایشگاههای تخصصی حوزه صنعت ساختمان نیز بازدید میکنند، پس دیگر چه نیازی هست که حتما نمایشگاه عمومی هم وجود داشته باشد، درحالی که با حذف آن، هر یک از رویدادهای تخصصی این حوزه بازدهی بیشتری برای مخاطبان خواهند داشت.
معمولادرنمایشگاههایتخصصیکه درکشورهای پیشرفتهبرگزار میشود،شرکتکنندگان ازمحصولاتجدیدخودرونماییمیکنند.آیاشمانیزبرنامهایدارید تاشرکتهارا مجابکنید که فقط درصورت نوآوری در این نمایشگاه شرکتکنند و نه فقطبرای فروش محصولات خود؟
طبیعتا اگر شرکتکنندهای محصول جدید یا نوآوری داشته باشد حتما در نمایشگاه آن را ارائه میکند. حقیقت موضوع این است که نوآوریها و محصولات جدید آنقدر متنوع نیستند که بتوان چنین شرطی را برای حضور شرکتها در نمایشگاه قائل شد که فقط در صورت برخورداری از نوآوریها در نمایشگاه مشارکت کنند. در این صورت شاید تعداد شرکت کنندگان در نمایشگاه به پنجاه هم نرسد.
فکرنمیکنیدکه وقتی اغلبشرکتهای حاضردرنمایشگاهبرایبازاریابی و فروش محصولات خود تلاش میکنند، ازاعتباریکنمایشگاهبینالمللیتخصصی کاستهمیشود وبیشتربهسوییکبازارمحلییاموسمیمیلمیکند؟
به هر صورت، یکی از کارکردهای اصلی و اولیه همه نمایشگاههای تخصصی و همچنین یکی از اهداف مشارکت شرکتها در آنها در همه دنیا بازاریابی و فروش محصول است که هیچ ایرادی هم ندارد و به هیچ عنوان از اعتبار نمایشگاه نمیکاهد.
ضمنا این واقعیت را باید در نظر داشته باشیم که در کشور ما آنقدر نوآوری و ابداعات صورت نمیگیرد که بتوانیم در همه حوزهها نمایشگاههای تخصصی سالانه مختص این نوآوریها برپا کنیم. حتی اگر نمایشگاهی تحت همین عنوان ابداعات و نوآوریها داشته باشیم که تمامی ابداعات در سرتاسر کشور را در آن جمع کنیم هم شاید بتوانیم هرچند سال یک بار آن را برگزار کنیم.
بههرحال نمایشگاه یک رویداد و همایش بزرگ اقتصادی است که منشا بسیاری از تحولات و مبادلات اقتصادی، تجاری، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی واقع میشود. به عنوان نمونه بسیاری از توافقات و معاملات نفتی کشور ما با سایر کشورها در نمایشگاه سالانه نفت و گاز محقق میشود که علاوه بر نتایج اقتصادی، بازخوردهای سیاسی هم دارد.
برایاینکه علاقهمندانیکه قصد دارنددرایننمایشگاهشرکتکنند،احیانا دچارمشکلینشوند،چهتوصیهایدارید؟
درخواست من از همه متقاضیان و علاقهمندان مشارکت در نمایشگاه بینالمللی در و پنجره و صنایع وابسته این است که آخرین اطلاعات و تغییرات را از ستاد برگزاری نمایشگاه و یا با مراجعه به وبسایت نمایشگاه جویا شوند. ضمنا همانگونه که قبلا اشاره داشتم، فضای نمایشگاه نسبت به سال قبل امکان افزایش ندارد و به همین دلیل خیلی زود با درخواستهای ارسالی به ستاد تکمیل میشود. بنابراین هرچه متقاضیان محترم زودتر نسبت به انجام پیش ثبتنام و تکمیل مراحل ثبتنام خود اقدام کنند، روند حضور ایشان در نمایشگاه روانتر و راحتتر خواهد بود، ضمن اینکه شانس ایشان در بهرهمندی از موقعیت مکانی بهتر، بیشتر خواهد شد.
نشریه پنجره ایرانیان-سال نهم-شماره 108-مهر95