بیضایی:
به گزارش فارس، فرهاد بیضایی در برنامه مناظره وام خرید یا ساخت مسکن با اشاره به اینکه دید اقتصادی مردم بسیار خوب است و مسأله را به خوبی متوجه شدهاند، گفت: در زمانی که بسته خروج از رکود به مجلس ارائه شد، مجلس عکسالعملی را نسبت به برخی از جداول این بسته نشان داد که از جمله آن میتوان به افزایش وامهای مسکن در طول دوره 73 تا سال 87 اشاره کرد که بر این اساس اگر چه قیمت وامها مقدار کمی افزایش داشت، ولی قیمت مسکن شیب صعودی داشت، به عنوان مثال در سال 84 تا 87 اگر چه وام خرید مسکن از 12 میلیون به 18 میلیون رسید، اما قیمت مسکن 200 درصد رشد داشت.
بیضایی ادامه داد: همیشه در بازار مسکن عرضه کمتر از تقاضا بوده است و هر گاه خواستیم، تقاضا را تحریک کنیم، موجب شد تا قیمت مسکن به شدت بالا رود.
این کارشناس حوزه مسکن ادامه داد: درآمد خانوار شهری نشان میدهد، در طول یک سال 20 میلیون و 400 هزار تومان است، اما هزینه این خانوار 21 میلیون و 70 هزار تومان است، بنابراین یک خانواده شهری در بدهکاری به سر میبرد، بنابراین چطور میتواند پساندازی برای خرید مسکن داشته باشد.
وی با اشاره به نکته دیگر گفت: افزایش وام مسکن نه تنها کارساز نیست، بلکه میتواند اثرات مخربی را در این حوزه داشته باشد، بنابراین دولت بهتر است به دنبال تحریک عرضه باشد، تا از این طریق قیمت مسکن کاهش پیدا کند.در ادامه برنامه مناظره حسام عقبایی در واکنش به صحبتهای بیضایی گفت: به نظر من شما نباید نظرات شخصی خود را به مردم نسبت دهید.
بهمن آرمان در واکنش به این صحبت حسام عقبایی گفت: در شرایط فعلی نه اقتصاد توان افزایش وام مسکن را دارد و نه حوزه مسکن و مردم نیز این موضوع را به خوبی متوجه شدهاند که افزایش وام مسکن نه تنها مشکل خرید مسکن را برطرف نکرده، بلکه موجب شد تا قیمت مسکن افزایش یابد.
علی چگینی در ادامه برنامه مناظره گفت: تنها یک عامل در افزایش قیمت مسکن اثرگذار نیست، به عنوان مثال در یک سال گذشته شاهد بودیم که قیمت وام مسکن افزایش پیدا کرد، اما قیمت مسکن تنها یک درصد رشد داشت.وی ادامه داد: قیمت مسکن تنها متأثر از وام خرید نیست، بلکه عوامل مختلفی در آن تأثیرگذار است که نمونه بارز آن رشد قیمت مسکن در سال 86 است.
عقبایی در واکنش به صحبتهای چگینی گفت: یکی از نکات بسیار مهم این است که اعطای وام مسکن علاوه بر متقاضیان خرید به سازندگان نیز تعلق گیرد، به طوری که هم اکنون شاهد هستیم در کشورهای صنعتی به عنوان مثال همین ترکیه مسکن از حالت سنتیسازی خارج و به صورت صنعتیسازی در آمده است، بنابراین صنعتیسازی مسکن نیز موجب کاهش قیمت تمام شده مسکن شده است.وی ادامه داد: نباید از صنعتیسازی مسکن غافل شویم، اما اگر در شرایط فعلی امکان این کار وجود ندارد، نباید خریداران را از وام خرید مسکن محروم کنیم.