متخصصان سلامت هشدار دادند نزدیک به سه میلیارد نفر در جهان در معرض مرگ زودرس ناشی از استنشاق دود حاصل از اجاق گازها و وسایل گرمکننده هستند. بنابر اعلام متخصصان سلامت، آلودگیهای گازی و سمی حاصل از اجاقهای طبخ غذا و وسایل گرم کننده که در فضای خانه متصاعد استنشاق میشوند، حدود سه میلیارد نفر را با خطر مرگ زودرس مواجه میکند. بنابراین گزارش که در مجله بیماریهای تنفسی «لنست» منتشر شده، در حال حاضر حدود 40 درصد از جمعیت جهان که اکثر آنها در آفریقا و آسیا زندگی میکنند برای پخت و پز و گرم کردن و روشن کردن خانههای خود از هیزم، زغال چوب و زغال سنگ استفاده میکنند.
در این گزارش آمده است: این سوختهای آلوده و دودزا اغلب در فرهای ساده و آتشهای آزاد و بدون دودکش سوزانده میشوند که این کار باعث آلودگی جدی هوای خانههایی میشود که تهویه هوای مناسبی ندارند. این مطالعه که از سوی دانشکده طب استوایی لیورپول به سرپرستی «استفان گوردون» و دانشگاه دولتی «اوهایو» به سرپرستی «ویلیام مارتین» انجام شد، نشان میدهد که 600 الی 800 میلیون خانواده در سراسر جهان در معرض خطر ابتلا به بیماریهای دستگاه تنفسی، ذات الریه، آسم، سرطان ریه و سایر بیماریهای ناشی از تنفس هوای آلوده داخل خانه هستند.نتایج یک مطالعه در هند نشان داده که آلودگی هوای داخل منازل در این کشور سه برابر بیش از آلودگی خیابانهای لندن است. میزان این آلودگیها همچنین بسیار بالاتر از میزان مجاز اعلام شده از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) است.
این گروه از متخصصان در گزارش خود اضافه کردند: آلودگی هوای داخل منازل در سال 2010 میلادی جان حدود 3. 5 الی چهار میلیون نفر را گرفته است که بنابر میزان قرارگیری در معرض این آلودگی انتظار میرود حدود دو میلیارد و 800 میلیون نفر در سراسر جهان در معرض مرگ زودرس ناشی از استنشاق هوای آلوده منازل خود باشند. متخصصان سلامت میگویند که درباره میزان خطرات این آلودگی آگاهی کمی وجود دارد و فراهم کردن گزینههای جایگزین و بیخطر به تنهایی پاسخگو نخواهند بود و باید اطلاعرسانی بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
نشریه پنجره ایرانیان، سال هفتم، شماره 84،مهرماه 1393