قائم مقام مدیرعامل بورس کالای ایران، تخصیص منابع و کشف بهینه قیمت را از مهمترین دستاوردهای مصوبه اخیر دولت در خصوص قیمت گذاری کالاها در بورس انرژی یا کالا دانست و گفت: با ساز و کار جدید، دولت امکان یافته است بازارها را به دقت رصد و برای تنظیم و مدیریت قیمت ها به نحو مقتضی عمل کند.
به گزارش خبرآنلاین محمد مهدی امینی گفت: با این مصوبه، هرگونه کالایی که در بورس های کالایی خرید و فروش شوند، از برگزاری مناقصه و مزایده و تشریفات آن معاف اند که این خود با توجه به حجم بزرگی که دولت در اقتصاد دارد، منجر به کاهش هزینه های مبادلاتی خواهد شد. به گفته امینی، با توجه به ماده 18 قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی، کالاهایی که در بورس پذیرفته شود از نظام قیمت گذاری خارج و کشف قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا انجام می شود .
به تازگی با تصمیم هیات دولت، قیمتگذاری کالاهایی که امکان پذیرش و خرید و فروش آنها در بورس انرژی یا کالا وجود دارد به جز کالاهای اساسی و انحصاری، ممنوع اعلام شد ؛ بر این اساس، دستگاه های اجرایی باید ظرف یک سال از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه برای پذیرش کالاهای مذکور در بورس مربوط اقدام کنند.قائم مقام مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه افزود: مدت ها بود منتظر چنین مصوبه ای بودیم و طبیعتا الان هم از آن استقبال می کنیم چرا که ساز و کار جدید خواهد توانست منجر به اصلاح چرخه تولید و ارتقای شفافیت در اقتصاد شود.
امینی ساز و کار این اقدام را هم بر اساس آیین نامه معاملات دانست و تاکید کرد: شورای بورس، یک رکن رکین قانونی است که وزیران اقتصادو صنعت معدن و تجارت، رئیس کل بانک مرکزی، روسای اتاق بازرگانی، دادستان کل کشور و رئیس سازمان بورس و کارشناسان خبره در آن عضویت دارند. بنابراین اگر قرار است کشف قیمتی در بورس کالا انجام شود، با یک آیین نامه ای انجام می شود که مجموعه ای از مقامات ، آن را تصویب و تایید کرده اند و ما هم تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار این کار را انجام می دهیم.وی سپس با اشاره به اقدام دولت در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها گفت:دولت با ساز و کاری که برای اصلاح قیمت حامل های انرژی دارد، وقتی با بازارهای متشکل و سازمان یافته مواجه می شود، به خوبی می تواند موقعیت را رصد کند تا اگر به عنوان مثال کالایی با کمبود مواجه باشد، این کمبود را جبران کند .
قائم مقام مدیرعامل بورس کالای ایران همچنین با بیان اینکه استفاده از ساز و کار کشف قیمت بورس کالا در حوزه محصولات پتروشیمی توانسته است به تخصیص بهینه منابع منجر شود، افزود: این الگو باعث شده که هم از سمت عرضه و هم از سمت تقاضا طرفین منتفع شوند.
امینی اظهار داشت : الان در محصولات فولادی و پتروشیمی و پلیمری و برخی فراورده های نفتی که البته مشخصا در بورس کالا مبادله می شود، عملکرد شفاف و مطلوبی داشته ایم و با اصلاح قیمت در این بخش، هم تولیدکنندگان توانسته اند محصولات خود را بهتر بفروشند و هم این کالاها بهتر به دست مصرف کنندگان رسیده است.
وی پیشنهاد کرد : این پتانسل و ظرفیتی که وجود دارد، به سایر کالاهایی که در اقتصاد ملی وجود دارد، تعمیم داده شود . قائم مقام مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: طبیعتا تاکید دولت منجر به این خواهد شد که سایر کالاها هم به سمت هیات پذیرش بیایند و هیات پذیرش مورد به مورد اینها را بررسی کند تا آنهایی که جنبه های مورد نظر را دارد در بورس کالا مبادله شود؛ به ویژه محصولات کشاورزی که بازار فوق العاده گسترده ای دارد و می توان به تعمیق بیشتر بازار آن کمک کرد.