محتوای این خبر که اظهارات رئیس انجمن انبوهسازان تهران را در بر دارد اعلام میکند: «قیمت مسکن در سال آینده با جهش 70درصدی روبهرو خواهد شد».
چنین پیشگوییهایی حتی با فرض اینکه از روی مطالعه قبلی انجام شده باشد، با شرایط موجود بازار مسکن کاملا ناسازگار است و باور این آدرسهای تخیلی توسط فعالان بازار، مردم، کارشناسان و صاحبنظران که این روزها به اندازه کافی اشراف کامل به شیب منفی قیمت و رکود نسبی بازار مسکن دارند، تقریبا غیرممکن خواهد بود. حسن محتشم رئیس انجمن انبوهسازان تهران روز گذشته در گفتوگو با «دنیایاقتصاد»، آنچه برخی سایتهای خبری به نقل از او درباره «جهش 70درصدی قیمت مسکن» اعلام کردهاند را تکذیب کرد و گفت: از من درباره چشمانداز سال آینده بازار مسکن سوال کردند و بنده هم تاکید کردم با توجه به کاهش جذابیت در بازارهای ارز و سکه و بورس، هماکنون حجم قابل توجهی نقدینگی سرگردان وجود دارد که باید به مسیر درست هدایت شود. ضمن اینکه، پیشبینی کردم در صورت هدایت صحیح منابع، رشد احتمالی قیمت مسکن در سال94 بیشاز 15درصد نخواهد بود.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، هماکنون مطالعات کارشناسی درباره آینده بازار مسکن نشان میدهد: بازار در این مقطع، سال دوم رکود را طی میکند و در سال94 وارد مسیر ابتدایی رونق خواهد شد که با توجه به روند فعلی تورم و تبعیت منحنی رشد قیمت مسکن از تورم، انتظار میرود تغییرات قیمتی با شیب آرام همراه باشد. ضمن اینکه تجربه دورههای گذشته نشان داده، جهش قیمت مسکن همواره در نقطه اوج رونق یعنی در پایان مسیر چندین ماهه افزایش قیمتها، اتفاق افتاده است. از طرفی، ثبت رشد منفی قیمت مسکن در نیمه اول امسال نوعی رکورد از بابت آرامش بازار ملک به حساب میآید و پیامد این رشد زیرصفر برای ماههای آینده حتما به شکل غیرتورمی خواهد بود نه به صورت جهش!
در این باره، اتحادیه مشاوران املاک نیز همنظر با کارشناسان، شرایط ماههای آینده بازار مسکن را به دور از التهاب قیمتی ارزیابی میکند. رشد منفی نزدیک به یک درصدی قیمت مسکن در نیمه اول امسال، از نظر اتحادیه مشاوران املاک تهران نشانهای است از پایداری و ثبات نسبی در وضعیت املاک که برای نیمه دوم سال، میتواند در نقش محرک معاملات، بازار مسکن را از رکود خارج کند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه، معاملات مسکن در حال حاضر یکی از باثباتترین شرایط را در مقایسه با زمان مشابه سالهای گذشته تجربه میکند اعلام کرد: بعد از افتوخیزهای مکرر قیمت مسکن در نیمه اول سال93، بازار در این مقطع زمانی به پایداری نسبی رسیده است و اگر مشاوران املاک و همینطور متقاضیان مسکن بتوانند این وضعیت را مدیریت کنند، دستکم تا پایان پاییز شاهد ثبات در قیمت خواهیم بود. حسام عقبایی شرط تداوم ثبات و عدم افزایش در قیمت مسکن طی نیمه دوم سال جاری را مقاومت بازاریابها در پذیرش قیمتهای حبابی از سوی فروشندهها عنوان کرد و گفت: جنس معاملات مسکن حکایت از پاکسازی بازار از تقاضاهای سفتهبازانه و مصرفیشدن خریدها دارد. این نوع معاملات قطعا در برابر افزایش قیمت، واکنش نشان میدهند و مانع حرکت صعودی نرخها میشوند. عقبایی توضیح داد: اگر چه قیمت مسکن در 6 ماه اول سال 93، در برخی ماهها چند درصد افزایش داشت، اما در ماههای بعد به همان نسبت کاهش یافت و در مجموع میتوان گفت، متغیرهای بازار مسکن طی سالهای اخیر هیچگاه به اندازه امسال به هم نزدیک نبوده و بازار مسکن تا این حد ثبات نداشته است.
وی با اشاره به نقش کلیدی مشاوران املاک در بهبود و ادامه روند ثبات در بازار مسکن خاطرنشان کرد: مشاوران املاک باید هر بیشتر تلاش کنند تا معاملات مسکن در مسیری روانتر به جریان بیفتد و فضای سوداگری در معاملات از بین برود، همچنین بنگاههای مسکن باید با هرگونه افزایش نامتناسب یا نامتعارف قیمت مسکن مقابله کنند و اجازه نشستن نرخهای حبابی از سوی طرف عرضه را سلب کنند. عقبایی تصریح کرد: منطق اقتصادی و تمایل حرفهای مشاوران املاک حکم میکند هر زمانی که حجم معاملات افزایش مییابد درآمد بنگاههای مسکن نیز بیشتر است، بنابراین مشاوران املاک باید با تلاش در جهت ثبات هر چه بیشتر و رونق غیر تورمی مسکن، زمینه کسبوکار پررونق و سالم را برای خود فراهم کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر با توجه به خروج از دوران رکود در معاملات مسکن و قرار گرفتن در ابتدای مسیر رونق، همزمان با کاهش رشد قیمت مسکن، پیشبینی میشود حجم معاملات مسکن افزایش پیدا کند. رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهر تهران افزود: همچنین با کاهش قیمت مسکن طی ماههای گذشته و فراهم شدن شرایط ثبات در بازار معاملات مسکن، هماکنون اغلب متقاضیان مصرفی بازار مسکن که به صورت موقت خرید خود را به تاخیر انداخته بودند به تدریج در حال ورود به بازار مسکن هستند. وی تاکید کرد: در چنین شرایطی مشاوران املاک باید تلاش کنند متعاملین به خصوص فروشندگان مسکن را نسبت به کاهش 7 دهم درصدی قیمتها طی 6 ماهه اول امسال توجیه و از این طریق سطح قیمتها را به روند واقعی قیمت نزدیک کنند. عقبایی با اشاره به کاهش محسوس رویکردهای سوداگرانه در بازار مسکن طی ماههای اخیر، خاطرنشان کرد: کاهش هجمه خریدهای سرمایهای در بازار مسکن، باعث شده در حال حاضر زمینه خرید مناسب برای متقاضیان مصرفی در بازار مسکن فراهم شود.
توصیه به متقاضیان
وی ادامه داد: با این وجود هنوز هم در برخی مناطق رویکردهای سودجویانه از سوی برخی مالکان و فروشندگان مسکن به چشم میخورد که لازم است با همکاری مشاوران املاک و آگاهی خریداران، اقدامات لازم به منظور واقعیسازی این قیمتها هم صورت بگیرد.
عقبایی به طرف تقاضا توصیه کرد: با توجه به قیمت زمین و هزینههای ساخت با در نظر گرفتن میزان سود معقول برای سازنده یا مالک در حد متوسط 20 درصد، میتوان تخمین نسبتا درستی از واقعی بودن یا نبودن قیمتهای پیشنهادی مالکان یا مشاوران املاک به دست آورد.وی پیشبینی کرد ثبات قیمت مسکن تا اواخر پاییز ادامه پیدا کند و در صورتی که اتفاق به خصوصی در بازار مسکن نیفتد میتوان به ادامه این روند تا پایان سال نیز امیدوار بود.
به گزارش روابط عمومی اتحادیه مشاوران املاک، آخرین آمارهای رسمی از وضعیت معاملات مسکن حاکی است: طی 6 ماه اول سال 93، متوسط قیمت مسکن 7 دهم درصد کاهش یافت و اگر چه در برخی ماهها تا 6 درصد رشد را تجربه کرد اما در مجموع، این 6 ماه، نرخ رشد قیمت مسکن زیر صفر بود و عملا رشد منفی داشت. هم اکنون متوسط قیمت واحد مسکونی در شهر تهران مترمربعی 4 میلیون و 100 هزار تومان است.
منبع: دنیای اقتصاد