به گزارش تسنیم، هیات دولت چهارشنبه گذشته در مصوبهای سقف تسهیلات تأمین مسکن در کلانشهرها را ۵۰ میلیون تومان، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۴۰ میلیون تومان و سایر شهرها را ۳۰ میلیون تومان تعیین کرد.بر اساس این مصوبه میزان سقف تسهیلات ودیعه اسکان موقت ساکنین در بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی در کلانشهرها ۲۰۰ میلیون ریال، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۱۵۰ میلیون ریال و سایر شهرها ۱۰۰ میلیون ریال است که ۱۰ درصد از سود این تسهیلات برعهده متقاضی است.
پایگاه اطلاعرسانی دولت هدف از این مصوبه را احیاء ، نوسازی و بهسازی مسکن در بافتهای فرسوده، ناکارآمد و سکونتگاههای غیررسمی، تأمین مسکن گروههای کمدرآمد و زوجهای جوان اعلام کرد.
این در حالی است که محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیئت وزیران روز چهارشنبه مصوبه دولت را بهگونهای دیگر بازگو کرد: «وام مسکن در کلانشهرها به ۵۰ میلیون، در مراکز استانها و دارای جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر به ۴۰ میلیون و سایر شهرها ۳۰ میلیون تومان افزایش یافت.»وی در خصوص وام نوسازی بافتهای فرسوده نیز گفت: کسانیکه قصد بازسازی بافتهای فرسوده دارند مبلغی را برای وام اختصاص دادهایم که در کلانشهرها تا ۲۰ میلیون تومان، شهرهای بالای ۲۰۰ هزار جمعیت ۱۵ میلیون تومان و سایر شهرها ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته میشود.
اما به فاصلهای اندک از اطلاعرسانی سخنگوی دولت وزیر راه و شهرسازی از افزایش وام ساخت مسکن به ۵۰ میلیون تومان در بافتهای فرسوده با نرخ سود ۹ درصدی خبر داد و گفت: براساس مصوبه هیئت دولت ودیعه مسکن برای شهرهای بزرگ ۲۰ میلیون تومان، برای مراکز استانها و مراکز بالای ۲۰۰ هزار نفر، ۲۰ میلیون تومان و برای شهرهای کمتر از ۲۰۰ هزار نفر ۱۰ میلیون تومان است.
عدم اطلاعرسانی دقیق از سوی مسئولان دولت یازدهم باعث بروز ابهاماتی در خصوص مصوبه چهارشنبه هیئت دولت شده است، چراکه مشخص نیست بر اساس این مصوبه سقف ۳۰ میلیون تومانی تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده افزایشیافته یا اینکه قرار است به زوجهای جوان و قشر کمدرآمد تسهیلات خرید مسکن پرداخت شود.به نظر میرسد مسئولان ناخواسته بسترهای جهش قیمتی در بازار مسکن را بهوجود آوردهاند، چرا که در سه روز گذشته فعالیت دلالان و سوداگران بازار مسکن به شدت افزایش یافته و با استناد به اظهارات سخنگوی دولت در خصوص افزایش تسهیلات مسکن از جهش قریبالوقوع قیمت مسکن خبر میدهند.
لازم به ذکر است معاون وزیر راه و شهرسازی بهمن ماه سال گذشته از پیگیری وزیر راه و شهرسازی برای افزایش سقف این وام خبر داده و به تسنیم گفته بود: از آنجائیکه وام نوسازی جریان بزرگی را برای بهسازی و نوسازی ایجاد میکند در تلاشیم به اشکال دیگر از جمله منابع داخلی و همکاری بانکهای عامل فضایی را فراهم کنیم تا حجم و کمیت وامها در سال ۹۳ افزایش یابد. در بسته پیشنهادی به دولت شکلهای متنوعی از افزایش تسهیلات را گنجاندهایم به این صورت که سقف پیشنهادات برای وام مقاومسازی، وام ودیعه مسکن و وام نوسازی متفاوت است.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی ایران با تاکید بر اینکه تا اواخر بهمنماه سالجاری درباره برنامه جامعی برای تسهیلات اعم از وام مقاومسازی، وام ودیعه و وام نوسازی اطلاعرسانی میشود، گفت: وام نوسازی حداقل به ۵۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت، بهطور جدی به دنبال این افزایش تسهیلات هستیم که البته این مسئله به بانک مرکزی بستگی دارد.
ایزدی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه وام مقاومسازی در حال حاضر ۱۰ میلیون تومان بوده که بسیار کم است. وی تصریح کرد: در تلاشیم سقف وام مقاومسازی را حداقل به ۵۰ درصد هزینههای مقاومسازی ساختمان افزایش دهیم. در حال حاضر حداقل هزینههای مقاومسازی ۱۳۰ میلیون تومان است. با این توضیحات مشخص نیست که تسهیلات تامین مسکن را که در مصوبه دولت به آن اشاره شده است، باید صرفاً تسهیلات ساخت مسکن دانست یا شامل تسهیلات خرید مسکن هم میشود؟