مسکن تا سال 94 گران تر نمی شود؟

پنجره ایرانیان:با وجود اینکه فعالان بازار مسکن و بخصوص اتحادیه مشاوران املاک از رونق بازار خبر می دهند ولی بررسی روند اتفاقات بازار مسکن نشان می دهد، بازار همچنان در رکود است.
  • شنبه 3 آبان 1393 ساعت 13:57

به گزارش خبرآنلاین، رئیس اتحادیه مشاوران املاک اعلام کرده میزان معاملات مسکن در مهر ماه به نسبت مهرماه سال گذشته رشد داشته ولی همین آمار نشان می دهد میزان معاملات مسکن در مهرماه سال جاری به نسبت مهرماه سال قبل کاهش یافته است. در تهران نیز 13 هزار و 403 قرارداد خرید و فروش در مهرماه 93 به ثبت رسیده است که این تعداد در مدت مشابه سال گذشته 9 هزار و 248 قرارداد بوده است.

همچنین اطلاعاتی که وزارت مسکن منتشر کرده تایید می کند، میزان ساخت و سازها طی 5 ماه ابتدای سال جاری در قیاس با مدت مشابه سال قبل، 51 درصد کاهش یافته است. در این مدت تنها 57 هزار و 400 واحد مسکونی مجوز ساخت گرفته اند. پیش از این هم اعلام شده بود که حداقل 40 درصد از پروانه های ساختمانی صادر شده در سال گذشته به مرحله عملیاتی نرسیده است. پیش از این در سال 90 به عنوان دوران اوج بازار مسکن، میزان ساخت و سازها به 15 هزار واحد در هر ماه رسیده بود.

گزارش های وزارت مسکن نشان می دهد در نیمه اول امسال، ماهانه به‌طور متوسط 11‌هزار واحد مسکونی جدید در تهران ساخته شده که در مقایسه با سال‌های91و 92، روند عرضه تقریبا نصف شده است. در سه سال گذشته، روند عرضه جدید در تهران همواره در سطح بالای 230 هزار واحد مسکونی در سال قرار داشت، اما با وضع موجود ‌پیش‌‌بینی می‌شود معدل یکسال93 ساخت‌وساز به اواسط دهه80 برگردد که با توجه به حجیم بودن بازار تقاضای کنونی در مقایسه با سال‌85، احتمال کمبود عرضه در دو سال آینده، زیاد خواهد بود. موتور رشد ساخت‌وسازهای مسکونی درست از نیمه سال گذشته متوقف شد و بعد از آن، بالابر این بازار با سرعت نه‌چندان زیادی در مسیر نزولی قرار گرفت طوری‌که صدور پروانه‌ساختمانی از 20 تا 25 هزار واحد در ماه طی نیمه‌اول سال92 به حداکثر 16هزار واحد در اسفند همان سال محدود شد و هم‌اکنون افت شدیدی پیدا کرده است.

در شهر تهران در سال 91، در مجموع 168 هزار پروانه واحد مسکونی صادر شده که به‌ازای این تعداد حدود 50 هزار واحد مسکونی تخریب شده است. در سال 91 حدود 41 درصد ساخت‌وسازها، جایگزین تخریب‌ها شده است و نمی‌توان این تعداد را جزو واحدهای جدید به حساب آورد. یعنی در سال 92 نیز، 44 درصد ساخت‌و سازها ناشی از تخریب بوده و نمی‌توان این رقم را به حساب ساخت واحدهای جدید و افزایش عرضه در بازار مسکن گذاشت.

براین اساس درحال حاضر بازار پایتخت با وجود مسکن به اندازه نیاز بازار مواجه است. در صورتی که طی سال آینده ساخت و سازها همچنان روند کاهشی خود را ادامه دهند، بازار با کمبود مسکن مواجه می شود. در همین حال پیش بینی موسسه مطالعاتی اقتصاد ایران نشان می دهد در سال های 94 تا 95 میزان رشد قیمت مسکن برابر با نرخ تورم یا کمتر از این نرخ خواهد بود.

براین اساس پیش بینی رشد قیمت در بازار مسکن همچنان وجود ندارد. طی شش ماه ابتدای سال جاری نیز قیمت مسکن 7 دهم درصد کاهش را تجربه کرده بود.


ثبت نظر

ارسال