دانشگاه‌ها مسکن مهر را تحلیل کنند

پنجره ایرانیان:وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مسکن مهر کل اقتصاد ایران را از ریل خودش خارج کرد، در انتقادات تندی به دولت قبل گفت: باید از این تجربه درس عبرت بگیریم تا دیگر رئیس جمهوری به خودش جرئت ندهد این‌گونه با سرنوشت یک ملت بازی کند.
  • دوشنبه 24 آذر 1393 ساعت 15:7

عباس‌ آخوندی وزیر راه و شهرسازی در بیست و سومین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران طی سخنانی ضمن تبریک هفته پژوهش به اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران اظهار داشت: بنده امروز به‌عنوان یک دانشجوی دانشگاه تهران در این برنامه حضور دارم و این حضور را مایه افتخار برای خود می‌دانم.وی با اشاره به نقش دانشگاه تهران به‌عنوان نماد آموزش عالی در مسئله پژوهش یادآور شد: دانشگاه تهران به‌عنوان محل تحولات کشور همواره مورد توجه بوده است و امروز که به دوران بلوغ خود رسیده است، باید بتواند نقش‌آفرین‌تر باشد.

آخوندی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه همه از وجود گسست بین صنعت و دانشگاه، اقتصاد و دانشگاه و یا حوزه فعالیت‌های سیاست‌گذاری و عملیاتی گله‌مند هستند، اضافه کرد: این مسئله گلایه جدیدی نیست، اما با وجود اینکه دفتر ارتباط صنعت و دانشگاه در دهه 60 در دانشگاه‌های ما ایجاد شده است، هنوز هم همه مسئولان و دانشگاهیان از عدم ارتباط مناسب بین صنعت و دانشگاه گلایه دارند.وی ادامه داد: برخی حل شدن این مسئله را به سهم بیشتر پژوهش از درآمد ناخالص ملی مرتبط می‌دانند. راهکارهایی که در این زمینه ارائه شده است عمدتاً بخشنامه‌ای بوده است و بنده معتقدم اگر این مسائل هم رخ دهد، مسئله ارتباط دانشگاه و صنعت حل نخواهد شد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان "ریشه این مسئله به ساختار جامعه ایران برمی‌گردد و ما در این بخش دچار مشکلاتی هستیم" گفت: بنده از کتاب‌های دکتر اردکانی متوجه شدم که یکی از عمده‌ترین مسائل ما در جامعه مواجهه ایران با مدرنیته است، مدرنیته مفهوم بسیار پیچیده‌ای است که تعریف مفهومی آن انگاره به نگاه ما به علم جهت خواهد داد. ما هنوز با این مفهوم کنار نیامده‌ایم، نه آن را قبول و نه رد کرده‌ایم و نتوانسته‌ایم نسبت خود را با این مفهوم روشن کنیم. این مسئله را حل نکرده‌ایم و تنها به مظاهر آن توجه می‌کنیم در حالی که تا آن مسئله پاسخ داده نشود نمی‌توانیم بسیاری از مسائل را حل کنیم.

آخوندی ادامه داد: پاسخ به این مسئله نیز باید از دانشگاه شروع شود و آن را باید از دانشگاه طلب کرد و امیدواریم دانشگاه بتواند برای این موضوع چراغی بیفروزد و راه حلی را مقابل ملت ایران در این زمینه قرار دهد.وی تأکید کرد: جدایی صنعت و دانشگاه معلول علت‌هایی است که یکی از آنها، بی‌پاسخ بودن این سؤال اساسی و عدم تعریف و نسبت مناسب ما با دنیای مدرن و جهان مدرنیته است.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به مطلب دیگری در این زمینه یادآور شد: کنار مدرنیته ما هنوز نتوانسته‌ایم نسبت خود را با عدالت مشخص کنیم، از عدالت زیاد صحبت می‌کنیم اما عدالت به مفهومی که مولای متقیان فرموده‌اند، بحث پیچیده‌ای است. اینکه آیا دانشگاه جایی است که فرزندانمان در آن آموزش می‌بینند و یا به حق دسترسی به علم می‌رسند، از جمله سؤالاتی است که در این حوزه وجود دارد و به‌دلیل عدم تعریف درست از مفهوم عدالت هنوز بی‌پاسخ مانده است.

آخوندی با اشاره به اینکه علم با آموزش متفاوت است، گفت: باید بدانیم حق دستیابی به علم بسیار فراتر از آموزش است، اما ما در جامعه خود این دو مفهوم را با هم تعریف می‌کنیم که نتیجه آن مدرک‌گرایی در کشور است.

وی با اشاره به اینکه مسائل اساسی کشور هنوز مسئله دانشگاه نشده است و دانشگاه راهکاری را برای آنها ارائه نداده است، ادامه داد: یکی از این مسائل برخورد ما با کلان‌شهری مانند تهران است، آیا شهر تهران قابلیت زندگی را دارد؟ آیا در این شهر همه مفاهیم یک کلان‌شهر به‌عنوان امنیت، اقتصاد، فرهنگ، اجتماع و مفهوم واقعی آن که داشتن آرامش است وجود دارد؟ دانشگاه‌های ما چقدر توانسته‌اند در این زمینه به‌شکل پژوهشی برخورد کنند؟ این هم مسئله دیگری است که باید مورد توجه دانشگاه‌ها قرار گیرد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه عدم ارتباط مناسب بین صنعت و دانشگاه معلول علت‌های مختلفی است که یکی از آنها عدم پاسخ به مفاهیمی مانند عدالت و مدرنیته است، تصریح کرد: مفهوم عدالت در دنیای مدرن بسیار با دنیای قبل از مدرن تفاوت دارد. اینکه براساس مفهوم عدالت، شهر و محل سکونت چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد از این‌گونه مسائل است.

آخوندی ادامه داد: جامعه ایران در 40 سال گذشته بیش از 4 برابر رشد کرده است و رشد سریع شهرنشینی در کشور در دوره‌ای وجود داشته است به‌طوری که شاهدیم بیش از 50 درصد جمعیت کشور در کمتر از 10 شهر سکونت دارند و سواحل جنوبی کشور که مرکز ژئوپولیتیک ایران است، خالی از سکنه‌اند. رابطه سیاست‌گذاری با دانشگاه و جامعه با دانشگاه به پاسخ ما به این سؤالات بستگی دارد. مقوله‌ای که دانشگاه کمتر وارد آن شده به این دلیل که از دانشگاه طلب نشده است.

وی در این بخش از سخنان خود با اشاره به مسئله مسکن مهر یادآور شد: داستان مسکن مهر کل اقتصاد ایران را از ریل خودش خارج کرد و این تمرکز وحشتناک را در شهری بزرگ ایجاد کرد. این مسئله تاکنون به‌عنوان پروژه تحقیقاتی در چند دانشگاه مورد توجه قرار گرفته است و بخش‌های مختلف آن اعم از حوزه ساخت، حوزه معماری، پایداری، حمل و نقل و پرورش و آموزش آن در کدام دانشگاه‌ها به‌عنوان مسئله مورد توجه بوده است؟

وزیر راه و شهرسازی با بیان "آرزوی من این است که این مسائل مسئله دانشگاه شوند" ادامه داد: اگر این مسائل مسئله دانشگاه نشوند در حوزه جنگ سیاست باقی می‌مانند. ما وقتی می‌توانیم از مسکن مهر به‌عنوان یک عبرت و تجربه درس بگیریم که آن را در دانشگاه تبیین کنیم، تا دیگر رئیس جمهور دیگری به خودش جرئت ندهد این‌گونه با سرنوشت یک ملت بازی کند و چیزی حدود بیش از 50هزار میلیارد تومان به نظام بانکی کشور تحمیل کند.

آخوندی گفت: دانشگاه ما باید این‌گونه مسائل را تبیین کنند که یک بار دیگر در چرخه سیاست فرد دیگری نتواند در حوزه‌های پوپولیستی با سردادن شعارهای مردم فریبانه بار دیگر کشور را به‌سمت بیراهه ببرد.وی افزود: اگر دانشگاه در این‌گونه موارد به صحنه نیاید، جامعه یادگیرنده شکل نمی‌گیرد و بدون حضور دانشگاه‌ها در این عرصه، حرف‌های سیاست‌گذاران و سیاست‌مداران حرف‌های اجرایی می‌شود که ارزش علمی ندارد و سخنان و تصمیمات آنها وقتی دارای ارزش می‌شود که دانشگاه آن را با برخورد علمی نهادینه کند.

آخوندی در پایان سخنان خود ضمن اعلام آمادگی برای همکاری با دانشگاه تهران در طرح‌های مختلف تحقیقاتی و پژوهشی گفت: بنده به‌عنوان وزیر راه کاملاً آمادگی دارم ارتباط بین دانشگاه و وزارتخانه راه و شهرسازی را به یک ارتباط نهادینه تبدیل کنیم و از حالت ارتباط تصادفی خارج سازیم.


ثبت نظر

ارسال