محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا بهعنوان پیشنهاددهنده این طرح در توضیح دلایل بررسی این طرح عنوان کرد: با توجه به لزوم حفظ درختان در شهر تهران و با توجه به لزوم بازدارندگی جریمه درختان خشک و قطع شده، مصوبه اصلاحیه اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز شهر تهران در سال ۸۵ به تصویب شورای شهر تهران رسیده است اما تا سالجاری مورد بازنگری قرار نگرفته است. او ادامه داد: این موضوع باعث میشود تا مصوبه کارآیی خود را از دست دهد و روند از بین بردن درختان و فضای سبز شهر تهران شتاب گیرد.
مطابق با مصوبه عوارض قطع درختان که از ابتدای سال 86 شهرداری تهران موظف به اجرای آن در سطح شهر تهران بوده است جریمه قطع درخت متناسب با محیط بن درختان بهطور میانگین بین 300 تا یک میلیون و 800 هزار تومان تعیین شده است. اعضای شورای شهر تهران معتقد هستند با توجه به سود بالای ساختوساز هم اکنون این رقم جریمه خاصیت بازدارندگی خود را برای مالکان در تغییر کاربری فضای سبز ملک خود به مسکونی یا تجاری از دست داده است از این رو یک فوریت طرح اخذ عوارض از درختان و فضای سبز را در دستور کار خود قرار دادند تا با افزایش رقم جریمه ناشی از قطع درختان مالکان را از تخریب فضای سبز و قطع درختان بازدارند.
براساس مصوبه سال 85 شورای شهر تهران شهرداری تهران موظف است برای قطع هر اصله درخت با محیط بن (قطر تنه درخت) تا 50 سانتیمتر 300 هزار تومان از متخلف دریافت کند. در صورتی که محیط بن درخت بین 50 تا 100 سانتیمتر باشد علاوه بر 300 هزار تومان باید بابت هر سانتیمتر مازاد 30 هزار تومان دریافت کند.
طوری که برای درختی با قطر یک متر باید رقمی معادل یکمیلیون و 800 هزار تومان جریمه پرداخت شود. طبق بند سه این مصوبه هر اصله درخت با محیط بن بیش از یک متر علاوه بر یک میلیون و 800 هزار تومان جریمه به ازای هر یک سانتیمتر اضافه مبلغ 60 هزار تومان جریمه دریافت میشود. در تبصره یک این مصوبه آمده است: در صورت قطع درختان، چنانچه در همان محل، به تعداد و میزان مجموع محیط بن درختان قطع شده، درخت کاشته شود، اخذ عوارض فوقالذکر منتفی است. مگر اینکه تعداد و بن درختان جدید از تعداد و بن درختان قطع شده، کمتر باشد که در این صورت مابهالتفاوت آن، طبق بندهای فوقالذکر اخذ میشود.