طی روزهای اخیر نظارهگر وقوع برخی رویدادها در جامعه جهانی بودیم که از جمله مهمترین آنها میتوان به مرگ پادشاه عربستان سعودی اشاره کرد که برخی از تحلیلگران در پی این رخداد اعلام کردند که شاید بتوان شاهد تحولات چشمگیری در روند قیمتی بهای نفت بود؛ اما آنچه در واقعیت اتفاق افتاد همراستا با اینگونه پیشبینیها نبود.
در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی بهای نفت خام آمریکا (WTI) با حدود 55/1 درصد کاهش به نسبت روز قبل به حدود 45 دلار و 59 سنت رسید؛ در حالی که بهای نفت خام برنت با 56/0 درصد افزایش به مرز 48 دلار و 79 سنت نزدیک شد. طبق روال همیشه، بازارهای وابسته به نفت بیشترین تاثیر را از این نوسانات پذیرفتند. در این میان بازار محصولات پتروشیمی با محوریت پلیمرها در شرایط سختی قرار گرفتهاند که کاهش دنبالهدار میزان تقاضا، ضعف روزافزون تولید در صنایع تکمیلی، عقبنشینی خریداران و افت هرچه بیشتر جذابیت این محصولات در بین فعالان و سرمایهگذاران از شواهد موجود برای تایید این امر است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاتس؛ به نظر میرسد تا تغییری اساسی در مسیر حرکت بازار نفت رخ ندهد، این وضعیت ضعیف ادامه داشته باشد که تهدید بزرگی برای صنایع تکمیلی محسوب میشود. این شرایط در تمام بازارهای کوچک و بزرگ اقصی نقاط جهان قابل رویت است تا جایی که بازار محصولات پتروشیمی داخلی ایران را نیز با شرایط رکودی مواجه ساخته است. در مدت اخیر اتیلن، پلیاتیلنهای سبک فیلم، پلیاتیلنهای سنگین، انواع پلیپروپیلنها مخصوصا انواع شیمیایی آن، پلیپروپیلنهای نساجی و پلیاستایرنهای انبساطی از جمله انواع پلیمرهایی هستند که در بازارهای جهانی بهطور عام و در بازار داخلی بهطور خاص بیشترین نوسانات را تجربه کردهاند که در این میان، سخت ترین شرایط، دامنگیر پلیپروپیلنها بهخصوص انواع نساجی و شیمیایی آن شده و میشود. براساس گزارشهای موجود؛ طی ماههای اخیر قیمت این گریدها در بازارهای جهانی با شیب نسبتا تندی (البته کمتر از سرعت ریزش بهای نفت) در روندی کاهشی قرار گرفته است.
براساس اعلام بخش پتروشیمی موسسه پلاتس؛ ثبات قیمت نفت خام و تبعات ناشی از آن، ممکن است با ایجاد شوک در بازار تولوئن اروپا، باعث رشد مجدد بخش شیمیایی و پتروشیمیایی بازار محصولات پلیمری شود.
به گفته یک منبع آگاه در اروپا؛ در حال حاضر به دلیل نوسانات کوتاه مدت نفت که پیش بینی را برای تحلیلگران مشکل ساخته، نمیتوان به راحتی در مورد میزان تقاضا برای محصولات پتروشیمی صحبت کرد؛ اما در صورت ثبات بهای نفت به نظر میرسد امکان رشد هرچه بیشتر تقاضا برای این محصولات و بهطور خاص تولوئن وجود داشته باشد. در شرایط کنونی هر یک از کارشناسان به نتیجهگیری شخصی در مورد بازارها میپردازند که تقریبا اکثریت آنها چشماندازی نگرانکننده و نه چندان مثبت را ترسیم میکند. بر اساس گزارشها؛ طی چند ماه گذشته شاهد سقوط مداوم قیمت تولوئن در بازارهای اروپا بودهایم.
در گزارش دیگری که از سوی موسسه پلاتس منتشر شده، آمده است که بر اساس اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، میزان تولید بنزن در پالایشگاهها طی هفته گذشته کاهش داشته که در این میان پالایشگاههای فعال در مناطق ساحلی خلیج فارس و خاورمیانه بیشترین تاثیر را در این رقم داشتهاند. در این گزارش همچنین آمده است میزان کاهشها در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه به ترتیب در هفته گذشته 1/5 درصد و 6/9 درصد ثبت شدهاند. همچنین در گزارش دیگر این موسسه میخوانیم که بازار متانول اروپا توسط تولیدکنندگان آسیایی که به دنبال سرمایهگذاری روی فرصتهای آربیتراژی باز هستند، مورد هدفگذاری قرار گرفته است.
یک کارشناس در این زمینه گفته است که متانول در آسیا بهعنوان سوخت جایگزین مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین طبیعتا قیمتهای آن باید در مقابل بنزین رقابتی باقی بماند. اما چنانچه قیمت متانول در آسیا در جایگاهی رقابتی با قیمت بنزین باقی نماند، مازاد این محصول به اروپا صادر خواهد شد.