ترویج مقررات ملّی ساختمان
نظارت عالیه بر مقررات ملّی ساختمان
۱- ترویج مقررات ملی ساختمان
ترویج مقررات ملی ساختمان از وظایف دیگر دفتر امور مقررات ملی ساختمان میباشد که قانونگذار همواره در مواد ۲ ،۴ ، ۱۱ ، ۱۵ و ۲۱ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و در مواد ۵، ۷، ۱۱، ۲۱ ،۲۶، ۲۷، ۲۸ و . . . آئیننامه اجرایی بر اهمیت آن و راههای گوناگون ترویج آن از جمله ارتقاء دانش فنی و به روزرسانی اطلاعات فنی مهندسان از طریق سیاستگذاری و برنامهریزی در برگزاری دورههای آموزشی، سمینارهای تخصصی و تهیه راهنماهای مباحث مقررات ملی ساختمان و همچنین افزایش آگاهیهای دانشآموزان، دانشجویان و عموم مردم با استفاده از فیلمهای آموزشی، برنامههای تلویزیونی و . . . تأکید مینماید. تاکنون صدها سمینار و دورة آموزشی مرتبط با مقررات ملی ساختمان توسط این دفتر راهبری و اجرا شده و فیلمها و برنامههای متعدد تلویزیونی نیز تهیه و پخش شده است. یکی از وظایف و مسئولیتهای ترویجی این دفتر در اجرای مواد ۱۱، ۲۶ و ۲۸ آئیننامه اجرائی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تعیین صلاحیت حرفهای مهندسان، کاردانهای فنی ساختمان و معماران تجربی میباشد که این وظیفه با برگزاری آزمونهای حرفهای مهندسان و کاردانهای فنی ساختمان در رشتههای معماری، شهرسازی، عمران، مکانیک، برق، نقشهبرداری و ترافیک و همچنین برگزاری آزمونهای تعیین صلاحیت حرفهای معماران تجربی تحقق یافته است.
همچنین کمک به گسترش و ترویج فنآوریهای نوین و تولید صنعتی مسکن و ساختمان که از اولویتهای مهم وزارت راه و شهرسازی در جهت ارتقاء کیفیت و افزایش تولید مسکن در کشور میباشد از وظایف دیگر این بخش میباشد.
انجام امور مرتبط با این بخش در حوزه معاونت ترویج و آموزش مقررات ملی ساختمان این دفتر انجام میپذیرد.
۲- نظارت عالیه بر مقررات ملّی ساختمان
مقررات تدوین شده و به خودی خود متضمن ارتقاء کیفیت ساختمانها نیستند بلکه در کنار آن وضع و اجرای ضوابط کنترلی همچون نظارت عالیه بر روند اجرای ساخت و سازها و کنترل عوامل اجرایی و بررسی عملکرد دستگاههای مربوطه ضمانتهای اجرای مقررات وضع شده را فراهم میآورند. به استناد ماده ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مسئولیت نظارت عالیه بر اجرای مقررات ملی ساختمان و همچنین ضوابط و مقررات شهرسازی در طراحی و اجرای تمامی ساختمانها و طرحهای شهرسازی و عمران شهری برعهده وزارت مسکن و شهرسازی میباشد و این دفتر مسئولیت پیگیری این بخش را برعهده دارد. به منظور اعمال این نظارت، کلیه اشخاص و مراجع یادشده در ماده۳۴ قانون مذکور(ضمن اینکه مکلف به رعایت مقررات ملی ساختمان هستند) موظف به همکاری میباشند.
علاوه بر کلیه افراد حقیقی و حقوقی شاغل در بخش ساخت و ساز، سایر حوزههایی که در دامنه کنترل و نظارت عالیه قرار میگیرند شامل مراجع صدور پروانه ساختمانی و شهرداریها، ادارات کل راه و شهرسازی، سازمانهای نظام مهندسی ساختمان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و . . . میباشند.
حمایت از استقرار بیمه کیفیت ساختمان در جهت ارتقاء کیفیت ساخت و سازها و حمایت از حقوق مصرفکنندگان از دیگر وظایف این بخش میباشد.
انجام امور مرتبط با این بخش در حوزه معاونت نظارت عالیه و کنترل این دفتر انجام میپذیرد.