دخالت‌ قیمتی سرمنشأ مشکلات پتروشیمی

پنجره ایرانیان: حمید حسینی: کشف قیمت واقعی محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران در تقابل عرضه و تقاضا، اقتصاد کشور را از رانت و چندگانگی نجات می‌دهد.
  • سه شنبه 1 اردیبهشت 1394 ساعت 10:32

حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران: اگر دولت به بورس کالای ایران اجازه بدهد که قیمت‌ها به‌صورت واقعی کشف شود، برای مدت زمان کوتاهی ممکن است شاهد نوسان در بازار محصولات پتروشیمی باشیم، اما در درازمدت اقتصاد از رانت و چندگانگی نجات پیدا کرده و کارکرد حقیقی بورس کالا نمایان می‌شود. کشف قیمت واقعی محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران در تقابل عرضه و تقاضا، اقتصاد کشور را از رانت و چندگانگی نجات می‌دهد.

حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران با بیان این مطلب به «پایگاه خبری بورس کالای ایران» گفت: اگر دولت به بورس کالای ایران اجازه بدهد که قیمت‌ها به‌صورت واقعی کشف شود، برای مدت زمان کوتاهی ممکن است شاهد نوسان در بازار محصولات پتروشیمی باشیم، اما در درازمدت اقتصاد از رانت و چندگانگی نجات پیدا کرده و کارکرد حقیقی بورس کالا نمایان می‌شود. به گزارش اینپیا به نقل از دنیای اقتصاد، وی در ادامه خاطر‌نشان کرد: نقش و کارکرد بورس، شفافیت معاملات است و وجود آن برای تولیدکنندگان ضروری به نظر می‌رسد. اما همواره دولت و برخی نهادهای وابسته به دولت اصرار دارند که در قیمت‌گذاری و سهمیه‌بندی کالاها در بورس کالای ایران دخالت کنند، از این رو تعدادی از فروشندگان و خریداران همواره از وضعیت موجود ناراضی هستند.

عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران با اشاره به مشکلات سایت بهین‌یاب و سهمیه‌بندی محصولات پتروشیمی می‌گوید: با واقعی شدن قیمت‌ها و لغو محدودیت‌ها مانند ثبت نام در سایت بهین‌یاب و سهمیه‌بندی‌ها، تولید و توزیع کالا در کشور نظام‌مند می‌شود، همچنین قیمت‌گذاری دوگانه محصولات پتروشیمی از بین می‌رود. حسینی با بیان اینکه مشکلات فعلی در معاملات بورس کالا عمدتا به دخالت‌های خارج از بورس برمی‌گردد، تاکید کرد: دولت قانونا باید در قیمت‌گذاری کالاهای اساسی و ضروری دخالت کند، اما در حال حاضر بیشتر نهادها از جمله سازمان حمایت، تعزیرات و بازرگانی در بحث قیمت‌گذاری محصولات دخالت می‌کنند، در صورتی که وظیفه این نهادها قیمت‌گذاری نیست، بلکه وظیفه برخی از آنها رسیدگی به شکایات است نه قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی. وی با اشاره به اینکه دخالت از سوی نهادهای مختلف در موضوع قیمت‌گذاری تنها سبب از بین رفتن رقابت و کیفیت می‌شود، عنوان کرد: نیازی نیست که تمامی محصولات پتروشیمی قیمت‌گذاری شود؛ چرا که کالاها با همدیگر فرق می‌کنند و از این رو برخی از محصولات مانند کود اوره نیازمند قیمت‌گذاری‌اند و برخی دیگر نیازی به قیمت‌گذاری ندارند.

 از سوی دیگر قیمت پایه محصولات پتروشیمی نباید به‌صورت ثابت و بدون تغییر ثبت شود، باید فروشنده و خریدار بتوانند برای رسیدن به قیمتی منطقی در بورس چانه‌زنی و مذاکره کنند و سپس محصولات به فروش برسد. برای مثال در حال حاضر قیمت پایه از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام می‌شود و بر تابلو بورس ثبت می‌شود، اما این کالا بدون مشتری می‌ماند و در کمال تعجب دوباره در عرضه بعدی این محصول با همان قیمت ثبت می‌شود، در صورتی که فروشنده باید نرخ خود را با نبود خریدار کاهش دهد، اما در حال حاضر قیمت پایه هر هفته بدون تغییر بر تابلو ثبت می‌شود؛ اینجا است که برخی‌ها بورس کالا را ناکارآمد جلوه می‌دهند درصورتی‌که مشکل جای دیگری است.  حسینی در پایان به روند مطلوب صادرات محصولات از طریق بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: عرضه محصولاتی همچون قیر و سنگ آهن در تالار صادراتی با توجه به عدم دخالت‌ها، به نفع اقتصاد کشور است چرا که قیمت محصولات در رقابت آزادانه کشف می‌شود و فروشنده و خریدار همواره راضی هستند.


ثبت نظر

ارسال