در دانشگاه شیراز :

سلول‌های خورشیدی نانویی با بازده بالا تولید می‌شود

پنجره ایرانیان: پژوهشگران دانشگاه شیراز در طرحی پژوهشی از نانوساختارها در ساخت سلول‌های خورشیدی استفاده کردند تا بتوانند بازده این تجهیزات را افزایش دهند.
  • سه شنبه 10 آذر 1394 ساعت 9:22

به گزارش ستاد ویژه فناوری نانو، بالا بردن راندمان سلول‌های خورشیدی همواره یکی از دغدغه‌های صنایع تولید کننده‌ انرژی‌های نوین است. به همین دلیل تلاش محققان بر این است که بتوانند با بهینه کردن هرکدام از فرآیندهای تولید این تجهیزات، با کمترین هزینه‌ ممکن، میزان تولید الکتریسیته از نور خورشید را در سلول‌های خورشیدی بالا ببرند.

محسن اسد، یکی از محققان این طرح گفت: در این طرح تلاش شده تا افزون بر بومی کردن دانش ساخت سلول‌های خورشیدی از مرحله ویفر خام تا سلول کامل، بازده این تجهیزات نسبت به سلول‌های متداول افزایش یابد.

وی بیان کرد: عمده‌ترین مشکل در سلول های خورشیدی، بالا بردن راندمان و ثابت بودن سطح آن‌هاست که در نمونه‌های سنتز شده، این مشکل با ایجاد بافت نانومتری بر روی سطح و به دام انداختن بیشتر فوتون‌های نوری حل شده است. وی ادامه داد: بدین ترتیب با افزایش راندمان سلول‌های خورشیدی، هزینه‌ تولید الکتریسیته از این سلول‌ها کاهش خواهد یافت و فرآیند تولید انرژی‌های تجدیدپذیر اقتصادی‌تر می شود. این موارد از مهم‌ترین دستاوردهای این پژوهش است که حاصل شده است.

به گفته‌ اسد، به طور کلی جهت افزایش بازده عملکرد سلول‌های خورشیدی دو راهکار نوری و الکتریکی مطرح است که در روش اول مبنا بر جذب حداکثر نور از محیط و حداقل بازتاب از سطح سلول خورشیدی است،برای این کار می‌توان از پوشش‌های ضدبازتاب استفاده کرد.

وی افزود: راهکارهای موثر دیگر زدایش سطحی به صورت ناهموار در ساختار سلول است که در این روش باید بتوان بافت‌های هرمی را در سطح سلول‌های خورشیدی به وجود آورد. این بافت‌های هرمی که ابعاد میکرومتری دارند، باعث کاهش بازتاب نور تابیده به سطح شده و موجب تغییر جهت نور به سمت داخل سلول به سمت مکان پیوند نیمه هادی می‌ شوند.

اسد ادامه داد: در این تحقیق با استفاده از خاصیت زدایش کاتالیستی نانوذرات نقره نسبت به سیلیسیوم، بر روی بافت‌های هرمی میکرومتری، بافت‌های نانومتری ایجاد شده است که میزان بازتاب نور را به حداقل میزان ممکن رسانده است. 

وی بیان کرد: استفاده از روش الکتریکی نیز از دیگر روش‌های استفاده شده در دستیابی به افزایش بازده نمونه‌ها بوده است، به صورتیکه با توجه به نقص‌های کریستالی به وجود آمده در سطح سلول خورشیدی ناشی از زدایش نانومتری، فرآیند منفعل سازی سطح با استفاده از پلاسمای هیدروژن مورد استفاده قرار گرفته است.

به گفته‌ اسد، مجموع این روش‌های نوری و الکتریکی منجر به ساخت سلول خورشیدی سیلیسیومی تک بلوره با بازده بالاتر از ۱۸ درصدی شده که افزایش ۲۳ درصدی در جریان نوری (Iph) و ۴ درصدی ولتاژ مدار باز (Voc) را نسبت به نمونه‌های بدون استفاده از ساختارهای نانو به همراه داشته است.

وی عنوان کرد: کشور ما از نظر موقعیت تابش خورشیدی دارای استعداد بسیار زیادی در زمینه‌ راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی است. از این رو با توجه به دانش فنی که در اجرای این پروژه در راستای طراحی و ساخت سلول‌های خورشیدی سیلیسیومی به دست آمده است، راه‌اندازی خط تولید سلول‌های خورشیدی دور از انتظار نیست.

این تحقیقات حاصل همکاری محسن اسد، دانشجوی دکترای الکترونیک دانشگاه شیراز، محمد رضا کوثری، عضو گروه تحقیقاتی ادوات نیمه هادی و دکتر محمدحسین شیخی، مدیر گروه تحقیقاتی ادوات نیمه هادی این دانشگاه است.

نتایج این کار در مجله‌ Optik - International Journal for Light and Electron Optics  به چاپ رسیده است.


ثبت نظر

ارسال