رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور مطرح کرد:
به گزارش ایسنا، اکبر ترکان، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور گفت: برنامه ششم توسعه که در حال حاضر در مجلس در دست بررسی است با چالشهای عمدهای مواجه است و برنامهریزی یعنی حل این چالشهای عمدهای که اگر حل نشوند مشکلات حادتر خواهند شد.
ترکان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چالش انرژی، اظهار داشت: مصرف انرژی در کشور، ناهنجار است. بدین معنا که در برابر استانداردهایی که در دنیا برای مصرف انرژی وجود دارد، ایران مصرفی چندین برابر دارد. در حال حاضر ما یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت مصرف انرژی در کشور داریم و تولید ناخالص داخلی ما ۴۰۰ میلیارد دلار است. یعنی به ازای هر ۱۰۰۰ دلار تولید ناخالص داخلی ۴.۵ بشکه نفت مصرف میکنیم. در کشورهای دیگر دنیا این عدد نزدیک به یک و یا یک بشکه است.
این مقام مسئول و سیاستگذار حوزه نظام مهندسی ساختمان کشور ادامه داد: در همسایگی ایران و در کشور ترکیه تولید ناخالص داخلی ۲.۵ برابر ایران و میزان انرژی مصرفی آنها نصف ایران است. بدین معنا به ازای هر واحد تولید، ایران، پنج برابر ترکیه، انرژی مصرف میکند و این قابل قبول نیست.
ترکان تاکید کرد: مجاز نیستیم با ثروت و داراییهای نسلهای آینده اینگونه رفتار کنیم. از سوی دیگر کشوری که نمیتواند طرحهای عمرانیاش را تخصیص اعتبار کند چگونه چنین ثروتی را در سال هدرسوزی میکند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در ادامه افزود: آنچه که معماران میتوانند کمک کنند در بحث چالش انرژی است. ما برای نگهداری ثروت و داراییهای بیننسلی خود که منابع هیدروکربوری اعم از نفت و گاز مهمترین آنهاست باید جلوی هدرسوزی را بگیریم. بخش عمده ای از این هدرسوزی در ساختمان اتفاق میافتد. میدانید که متوسط ساخت و ساز اخیر، سالی ۱۰۰ میلیون متر مربع بوده که در طی یک دهه رقمی معادل یک میلیارد متر مربع و نزدیک به ۵۰ درصد ساختمانهای کشور میشود. در همه ساختمان هایی که در ۱۰ ساله اخیر ساخته شد ما و شما نوشتیم باید مبحث ۱۹ مقررات ملی رعایت شده و گرنه پایان کار نمی دادند. آیا مبحث ۱۹ به طور واقعی رعایت شد!؟
وی با اظهار تاسف از رعایت نشدن قوانین و مقررات ملی ساختمان در نظام ساخت و ساز کشور افزود: همه ساختمانهای ساخته شده پایان کار دارند و این بدینمعناست که مبحث ۱۹ باید در آن رعایت میشد که متاسفانه نشده است. اینها اشکالاتی است که جامعه مهندسان باید آن را حل کند. نمی توانم چشمم را ببندم به اینکه ما در ساخت و ساز، مقررات ملی داریم که یکی از مهمترین مباحث مقررات ملی، مبحث ۱۹ است که به انرژی مربوط است و دستورالعمل های بسیار ساده ای دارد که می گوید باید صرفه جویی کنیم و در عین حال آن را نادیده می گیریم.
مشاور رئیس جمهوری یادآوری کرد: مصرف انرژی در ایران به ازای یک متر مربع ساختمان حدود ۵۰۰ کیلووات ساعت انرژی است. این در حالی است که در کشورهای اروپایی، مصرف یک متر مربع انرژی در ساختمان اعم از سرمایش، گرمایش و روشنایی حدود ۲۰۰ کیلووات ساعت است و اروپاییها دارند میروند به سمتی که این مقدار را به ۵۰ کیلووات ساعت در سال کاهش دهند.
این مقام مسئول در بیان راهکارهای خود گفت: ایران میتواند با اصلاح روش کار و اجرای مقررات ملی ساختمان در مبحث ۱۹ و مصرف بهینه انرژی این هدرسوزی را کاهش دهد. مهندسان دقت کنند که اگر مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان رعایت نشد زیربار نروند.
وی مشکلات آلودگی شهر تهران را یکی از چالشهای مهمی عنوان کرد که در صورت مصرف بهینه انرژی و رعایت آن در ساخت و ساز، میتواند کاهش یابد.
ترکان در اینباره افزود: شهر تهران در پنج ماهه سرد سال، روزانه ۸۰ میلیون متر مکعب گاز و روزانه ۲۴ میلیون لیتر بنزین و گازوئیل میسوزاند. اگرچه بیشتر تمرکزها بر سوخت بنزین و گازوییل است زیرا آنها بیش از سوخت خانگی در آلودگی موثر هستند اما سهم مصارف خانگی سوخت در ۵ ماهه سرد سال ۳ برابر بنزین و گازوئیل در تولید گازهای کربنی است که باعث وارونگی هوا میشوند و لحافی از دیاکسیدکربن را روی شهر تهران میکشد. به همین دلیل میتوان با رعایت مبحث ۱۹، در بازدهی مصارف انرژی خانگی ۵۰ درصد صرفه جویی کرد.
وی در پایان افزود: از جامعه مهندسی تقاضا می کنم در رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بدون گذشت و اغماض رفتار کنند و همگی در ۳۱ استان کشور همت کنند تا صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان ها محقق شود که این دستاوردی مهم برای کل کشور محسوب می شود.