بهگزارش ایسنا، بر اساس آخرین دادههای مرکز مالی انرژیهای نو "بلومبرگ" نگاهی به وضعیت سال ۲۰۱۶ تاکنون و نگاهی به ربع اول و دوم سال با هم، نشان میدهد که میزان سرمایه گذاری جهانی در نیمه اول سال در زمینه انرژیهای پاک ۱۱۶.۴ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با نیمه اول سال ۲۰۱۵، ۲۳ درصد پایینتر آمده است.
بر اساس آخرین آمار همین مرکز، در سال ۲۰۱۶، سرمایه گذاری اروپا به میزان ۴ درصد (۳۳.۵ میلیارد دلار)، برزیل ۳۶ درصد (۳.۷ میلیارد دلار) افزایش یافته است؛ این در حالی است که در مناطق دیگر از جمله چین ۳۴ درصد (۳۳.۷ میلیارد دلار)، هندوستان یک درصد (۳.۸ میلیارد دلار)، آسیا پاسیفیک ۴۷ درصد (۱۲.۱ میلیارد دلار)، خاورمیانه و آفریقا ۴۶ درصد (۴.۲ میلیارد دلار)، آمریکا ۵ درصد (۲۳.۱ میلیارد دلار) و منطقه آمریکا به طور کلی شامل ایلات متحده و برزیل با هم، ۶۲ درصد (۲.۳ میلیارد دلار) کاهش یافته است.
مایکل لایبریچ، مدیر امور مشاوران مرکز مالی انرژیهای جدید بلومبرگ میگوید: وقتی که به میزان کل سرمایهگذاری جهانی سال جاری در زمینه انرژیهای نو نگاه میکنیم میبینیم که از میزان سرمایهگذاری در مقایسه با سال ۲۰۱۵ کاهش یافته است؛ با این حال سرمایهگذاری چین در زمینه پروژههای بادی و خورشیدی نسبت به آن چیزی که سال گذشته پیش بینی میشد، افزایش یافته است. اما به طور کل میتوان گفت، کاهش تقاضای برق و تغییر سیاستها باعث شد تا در سال جاری بیشتر بر روی توسعه انرژیهای بادی و خورشیدی تمرکز شود.
با این اوصاف، تغییرات در بازار انرژی خورشیدی یکی دیگر از دلایل اصلی کاهش سرمایهگذاری بر روی این انرژیها در سال جاری در جهان بوده است، پنلهای فتوولتاییک و ساختار پروژهها در بسیار از کشورها ارزان تر شده است و پروژهها از پروژههای کوچک ابعاد به پروژههای با فایده که از منظر موضوعات capex ارزان تر هستند، شیفت داده شدهاند.
در حالیکه آمار و ارقام برای سال ۲۰۱۶ تاکنون در مسیر کاهشی بوده است، اما BNEF آشکار کرد که سرمایهگذاری جهانی در حوزه انرژیهای پاک در سال گذشته نسبت به آن چیزی که قبلا فکر میشد، بیشتر شده است. آمار و ارقام نشان میدهد سرمایهگذاری جدید در سال ۲۰۱۵، ۳۴۸.۵ میلیارد دلار بوده، که تقریبا ۲۰ میلیارد دلار بالاتر از تخمینهای ۳۲۸.۹ میلیارد دلاری بود که در ژانویه منتشر شد. البته مرور اطلاعات روی معاملات سرمایهگذاری در آن زمان افشا نشد، با این حال دو تغییر بزرگ در کل سال ۲۰۱۵، تجدیدنظر ۲۹ میلیارد دلاری برای ارزیابی مالی پروژههای مفید بادی و خورشیدی ــ بهویژه در چین و آمریکا ــ و اصلاح روند کاهشی ۱۰ میلیارد دلاری جهت هزینه کردن ظرفیتهای توزیع کوچک مانند صفحات خورشیدی پشت بامها بهویژه در ژاپن بود.
ابراهام لو کارشناس اقتصاد انرژی در مرکز مالی انرژیهای نو بلومبرگ میگوید: نباید به آمار و ارقام ربع دوم سال خیلی منفی نگاه کرد؛ ۳۴۸.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری سال گذشته کاملا پیشگامانه بود، طوری که ۱۱ درصد از سال ۲۰۱۴ و ۳۰ درصد از سرمایه گذاری انجام شده در سال ۲۰۱۳ بالاتر بود.
براساس ارزیابی مالی پروژههای انرژی تجدیدپذیر، بزرگترین سرمایهگذاری نیمه اول سال ۲۰۱۶، ۹۲ میلیارد دلار بزرگتر و ۱۹ درصد پایین تر از سال ۲۰۱۵ بوده است. بزرگترین ارزیابی مالی از ربع دوم در سواحل بادی در اروپا با ۳.۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری نهایی روی ۵۸۸ مگاوات ساعت روی پروژه "بیاتریک" در آبهای انگلستان است، که بهوسیله موسسه انرژی SDIC، موسسه انرژیهای تجدیدپذیر SSE و سازمان کپنهاگ به صورت مشترک در حال انجام است. سایر پروژههای بادی که در ربع دوم سال، تأمین مالی شده پروژههای ۴۵۰ مگاواتی بروکام، ۳۸۵ مگاواتی آرکونا (در آلمان) و پروژههای ۴۰۰ مگاواتی horn Rev۳ در آبهای "دانیش" هستند.
یکی از پروژههای بسیار متهورانه در حوزه تکنولوژی انرژیهای تجدیدپذیر، پروژه ۱۰۰ مگاوات خورشیدی و زمین گرمایی "اینجی کاتو" در آفریقای جنوبی است که ارزش آن تا ۷۵۶ میلیون دلار تخمین زده میشود، نصب پروژههای بادی ساحلی Enel Cimarron با ظرفیت ۴۰۰ مگاوات و ارزش مالی ۶۱۰ میلیون دلار، و همچنین پروژههای ۳۰۰ مگاواتی AZTE قائداعظم در پاکستان به میزان ۳۶۳ میلیون دلار تخمین زده میشود.
پروژههای کوچک مقیاس خورشیدی در نیمه اول سال ۲۰۱۶، ۱۹.۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده، که این میزان ۳۲ درصد پایین تر از مدت مشابه سال گذشته است. مقداری از این کاهشها، ناشی از پایین آمدن هزینههاست؛ اما برای بزرگترین بازار برای این سیستمها یعنی ژاپن ــ جایی که گستره آن تا ۶.۴ میلیارد دلار در H۱ بالا رفته است ــ نیز بازار با کم رونقی مواجه است و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶۶ درصد کاهش داشته است.
سرمایهگذاری بازارهای عمومی به طور خاص در کمپانیهای انرژیهای پاک در نیمه اول سال ۲۰۱۶ به ۳.۸ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با ۶ ماهه اول سال ۲۰۱۵، ۵۶ درصد کاهش داشته است، گرچه نباید از نظر دور داشت که در فاصله زمانی ربع اول تا ربع دوم سال جاری شاهد رشد سریعی در این زمینه بودیم.