تابلوی «احتیاط» پیش روی خریداران مسکن

پنجره ایرانیان: روند نسبی رو به رشد معاملات و قیمت مسکن که از فروردین سال جاری آغاز شده بود، با تابلوی غیرمنتظره «احتیاط» در شهریورماه، آینده بازار مسکن را در هاله‌ای از ابهام فروبرد.
  • چهارشنبه 28 مهر 1395 ساعت 13:52

به گزارش خبرنگار ایسنا، آمارهای شهریورماه مسکن شهر تهران در حالی، منتظران بالقوه رونق مسکن را متعجب کرد که بعد از افزایش میانگین ۱۰ تا ۱۵ درصدی معاملات از ابتدای سال جاری در مردادماه شاهد رشد ۳۰.۱ درصدی تعداد خریدوفروش مسکن تهران نسبت به ماه مشابه سال قبل بودیم و پیش‌بینی می‌شد قطار مسکن با همین سرعت خود را آماده ورود به دوران رونق کند؛ اما برخلاف انتظار آمار شهریورماه که فصلی مهم برای جابه‌جایی محسوب می‌شود ۱۹ رتبه کاهش نسبت به مردادماه را نشان داد.

در شهریورماه سال جاری ۱۴ هزار و ۳۰۰ مورد معامله آپارتمان مسکونی در شهر تهران انجام شد. این رقم در مردادماه ۱۷ هزار مورد بود. هم‌چنین آمارها نشان می‌دهد رشد ۳۰.۱ درصدی معاملات مردادماه نسبت به ماه مشابه سال قبل در شهریورماه دچار سکته خفیف شد و افزایش معاملات نسبت به شهریور پارسال بیش از ۱۰.۹ درصد نبود.

متوسط قیمت مسکن پایتخت نیز در شهریورماه ۴.۲۷ میلیون تومان بود که نسبت ماه قبل اختلاف چندانی نداشت و شش‌دهم (۰.۶) درصد کاهش را تجربه کرد؛ اما نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲.۳ درصد افزایش یافت. بااین‌وجود شدت رشد قیمت هر دو ماه مورداشاره نسبت به مدت مشابه سال قبل قابل‌مقایسه نیست؛ زیرا در مردادماه ۱۳۹۵ قیمت مسکن نسبت به مردادماه سال قبل ۷.۶ درصد افزایش داشت؛ اما کارنامه شهریورماه امسال نسبت به شهریورماه پارسال رشد بیش از ۲.۳ درصد را نشان نداد و از میانگین افزایش حدود ۵ درصدی سالیانه نیز کمتر بود.

واکاوی علت این کاهش به سرنخ‌هایی همچون نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری، طولانی شدن بروز اثرات اقتصادی برجام، سرعت‌گیر مقطعی افزایش نرخ اوراق تسهیلات مسکن در مردادماه و ورود به فصل کسادی قرارداد پاییز می‌رسد.

کارشناسان، مازاد ۱.۷ میلیونی مسکن، تحولات اجتماعی و بالا بودن ریسک سرمایه‌گذاری تولید را ازجمله عوامل طولانی شدن رکود بخش مسکن می‌دانند که از یک سال قبل امضای برجام به‌عنوان عامل محرک بر سرمایه‌گذاری در بخش‌های غیر تولیدی عمل کرد که باعث افزایش تعداد معاملات مسکن در شش‌ماهه ابتدای سال ۱۳۹۵ شد اما این اثر مثبت روانی به‌تدریج با بدعهدی‌های طرف‌های مذاکره‌کننده‌ی ایران، کمرنگ شد.

عباس زینعلی ـ کارشناس اقتصاد مسکن ـ در خصوص افت تعداد معاملات مسکن در شهریورماه نسبت به مردادماه اظهار کرد: طی یک سال گذشته بخش مسکن متاثر از تصمیمات سیاسی در اقتصاد کلان، خود را آماده ورود به دوران پیش رونق کرده بود اما شاهد بودیم که تحرکات بیش از پنج ماه دوام نیاورد. این نشان می‌دهد عوامل محرک، بیشتر جنبه غیراقتصادی داشت. به‌هرحال با امضای برجام انتظاراتی ایجاد شد و همه احساس کردند اگر الان به سمت مسکن بیایند ازنظر اقتصادی به نفعشان است اما بعد به‌سرعت دیدند آیتم‌های مورد انتظارشان تامین نشده است، به همین دلیل با نزدیک شدن به فصل پاییز شاهد افت معاملات بودیم؛ درحالی‌که اگر رشد تعداد خریدوفروش مسکن در مردادماه را ملاک قرار دهیم علی‌الاصول باید رونق تا ماه‌های آینده ادامه پیدا می‌کرد.

وی تاکید کرد: هر سرمایه‌گذار تا زمانی که چشم‌انداز و صرفه اقتصادی آینده را نبینید اقدام به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و کوچک مثل خرید مسکن نمی‌کند. در ماه‌های اخیر افزایش تولید و قیمت نفت رگه‌هایی از امیدواری در اقتصاد ایجاد کرد که سرمایه‌گذاران به سمت بازارهای موجود رفتند و با توجه به این‌که شرایط سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی فراهم نیست، خرید مسکن را به‌عنوان تنها گزینه خود انتخاب کردند اما این روزنه امید به‌سرعت خاموش شد.

زینعلی پیش‌بینی کرد که در شش‌ماهه دوم سال جاری روند کاهنده معاملات مسکن ادامه پیدا کند و با توجه به عقب بودن رشد قیمت مسکن از نرخ تورم، قیمت‌ها نیز همچنان روند نزولی خود را طی خواهد کرد.

این کارشناس مسکن تاکید کرد: به دلیل پر ریسک بودن سرمایه‌گذاری در بخش مسکن احتمالا مجددا شاهد افزایش سپرده‌گذاری در بانک خواهیم بود؛ چراکه در شرایط کنونی سیستم بانکی حتی باوجود کاهش نرخ سود به ۱۵ درصد تنها مل جا سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

 

 


ثبت نظر

ارسال