واکنش کارشناسان به تصمیم بانک مسکن؛

بازار مسکن از کاهش نرخ سود و افزایش تسهیلات نفعی نمی‌برد

پنجره ایرانیان: اغلب کارشناسان کاهش نرخ سود و افزایش سقف تسهیلات حساب پس‌انداز مسکن جوانان را راهی برای افزایش جذب سپرده بیشتر و بی تاثیر در بهبود بازار مسکن می‌دانند.
  • سه شنبه 2 آذر 1395 ساعت 10:6

به گزارش مهر، رسانه‌ای شدن مصوبه جدید بانک مسکن برای کاهش نرخ سود و افزایش سقف تسهیلات حساب پس‌انداز جوانان واکنش‌های متفاوتی را در میان کارشناسان بازار مسکن به همراه داشت؛ اگرچه برخی معتقدند که این اقدام انگیزه برای سپرده‌گذاری را در میان جوانان افزایش می‌دهد و می‌تواند تعداد بیشتری از متقاضیان خرید مسکن را خانه‌دار کند، اما برخی دیگر از کارشناسان، این مصوبه را راهی برای جذب بیشتر سپرده از سوی بانک مسکن می‌دانند که نمی‌تواند تاثیری بر بازار داشته باشد و تنها منافع بانک مسکن را تامین می‌کند؛ البته در این میان عده‌ای نیز هستند که این اقدام را به سود طرفین می‌دانند اگرچه بر بی‌اثر بودن این اقدام در بهبود بازار هم پافشاری می‌کنند.

در همین ارتباط، مدیر علمی طرح جامع مسکن در پاسخ به سوالی درباره اثرات مصوبه اخیر بانک مسکن بر بازار می‌گوید: این اقدام می‌تواند تعداد متقاضیان دریافت تسهیلات خرید مسکن را افزایش دهد اما نمی‌تواند در بازار اثرگذار باشد زیرا پوشش دهی چندانی ندارد و تنها تعداد کمی از متقاضیان را در برمی‌گیرد.

فردین یزدانی، ادامه می‌دهد: البته تصمیم جدید بانک مسکن درمجموع اقدامی مثبت و هم سو با منافع متقاضی و بانک مسکن است اگرچه بیشتر، انگیزه متقاضیان خرید را برای سپرده‌گذاری افزایش می‌دهد و این موضوع در راستای منافع بانک است اما با توجه به کاهش دودرصدی در سود و افزایش سقف تسهیلات، منافع متقاضیان را هم تامین می‌کند.

رییس گروه سیاست‌گذاری مسکن دانشگاه علم و صنعت، مصوبه جدید بانک مسکن را در بازار مسکن بی‌اثر می‌داند و می‌گوید: بانک مسکن نیازمند جذب سپرده است بنابراین چنین تصمیمی را اجرایی کرده، درواقع این اقدام در راستای جذب سپرده است نه پرداخت تسهیلات.

فرهاد بیضایی، اظهار می‌کند: قانون اخیر بانک مسکن از سوی مسئولان کنونی تصویب‌شده است اما تعهدات بلندمدت برای مسئولان آتی ایجاد می‌کند و آن‌ها باید در بازه ۵ تا ۱۵ سال آینده تامین‌کننده این نرخ سود تسهیلات باشند.

وی ادامه می‌دهد: کاهش نرخ سود و افزایش سقف تسهیلات بیش از هر تاثیری، بار روانی به همراه دارد و پیشنهاد می‌شود که مسئولان بانک مسکن به‌جای کاهش نرخ سود در چندین دوره و برای صندوق‌های مختلف، یک مصوبه برای کاهش نرخ سود تمامی صندوق‌ها اجرایی کنند.

به گفته بیضایی بازار کنونی مسکن، نیازمند اتخاذ سیاست‌هایی است که تاثیرات اقتصادی برای جامعه داشته باشد به‌عنوان نمونه وزارت راه و شهرسازی باید اقدامی جدی در کنترل بازار زمین انجام دهد که در این زمینه فعالیتی انجام‌نشده است.

رییس انجمن انبوه‌سازان تهران نیز، درباره تاثیرگذاری تصمیم جدید بانک مسکن بر بازار، می‌گوید: کاهش سود و افزایش سقف تسهیلات تاثیری بر بازار مسکن ندارد.

 حسن محتشم ادامه می‌دهد: دوره انتظار برای دریافت این تسهیلات ۵ تا ۱۵ سال است و نمی‌توان پیش‌بینی کرد که ارزش پول در سال‌های آینده چقدر خواهد بود و افزایش سقف تسهیلات تا ۱۱۰ میلیون تومان چه سهمی از هزینه یک واحد مسکونی را پوشش می‌دهد.

به گفته رییس انجمن انبوه‌سازان تهران، کاهش نرخ سود و افزایش سقف تسهیلات تنها باعث ایجاد انگیزه در متقاضیان برای سپرده‌گذاری می‌شود و تاثیر دیگری بر خروج از رکود یا ایجاد رونق در بازار مسکن نخواهد داشت.

محتشم می‌افزاید: این‌گونه مصوبات بانک مسکن در رونق بازار بی تاثیر است و حتی تصمیماتی مانند افزایش سقف تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم به ۱۶۰ میلیون تومان هم تاثیرگذاری کمی دارد.

وی معتقد است که رکود مسکن به سیاست‌های انقباضی دولت در ساختار اقتصادی و کاهش نقدینگی بازمی‌گردد و چنین تصمیماتی نمی‌تواند موجب بهبود بازار شود.

گفتنی است، بر اساس تصمیم تازه بانک مسکن، نرخ سود تسهیلات حساب پس‌انداز جوانان از ۱۱ به ۹ درصد کاهش‌یافته است و سقف تسهیلات برای صاحبان سپرده ۱۵ ساله از ٧٠‌میلیون تومان به ١١٠‌میلیون تومان، برای سپرده‌گذاران ٥ساله صندوق جوانان حداکثر ٦٠‌میلیون تومان و صاحبان سپرده ١٠ساله تا سقف ٨٥‌میلیون تومان افزایش‌یافته است.


ثبت نظر

ارسال