حسین عبده تبریزی:

امکان افزایش قیمت واحدهای کوچک در سال 96 وجود دارد

پنجره ایرانیان؛ دولت یازدهم مسیری را شروع کرده که نرخ تورم را پایین و نرخ رشد را بالا نگه دارد.
  • چهارشنبه 21 تیر 1396 ساعت 16:22

به گزارش ایلنا، حسین عبده تبریزی با رد دیدگاهی که قائل است اقتصاد ایران برای رشد در زمان فعلی نیاز به افزایش تورم دارد، افزود: اینکه ما نیاز به یک حباب‌قیمتی داریم تا قیمت‌ها بالا رود و رونق بیشتری داشته باشیم، نادرست است و باید نگران اقتصادی باشیم که با حباب می‌خواهد رونق ایجاد کند.
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار گفت: کشورهایی مانند ژاپن که برای رونق و رشد ایجاد تورم را تجویز می‌کنند، نرخ‌های تورمی نزدیک به صفر یا حداکثر یک یا دو درصد دارند، نه کشور ما که تورم آن هنوز حول‌وحوش 10درصد می‌چرخد.
این اقتصاددان و استاد دانشگاه ادامه داد: شاید به‌واسطه آن حباب‌های قیمتی گذشته که امروز سهامداران زیادی از کاهش قیمت‌ها رنج می‌برند و در ماه‌های اخیر حباب‌ قیمت سهام بانک‌ها ترکید که حاصل نرخ سود بالایی است که سپرده‌گذاران دریافت کرده‌اند، در حالی که بانک‌ها چنین سودهایی نساخته‌اند.
عبده تبریزی با بیان اینکه اقتصاد ایران در وضعیتی نیست که بخواهیم با جباب قیمتی ایجاد رشد کنیم، گفت: توسل به شیوه‌هایی همچون ایجاد حباب‌های قیمتی اشتباه عمده است، به ویژه آن‌که با افزایش حجم پولی که در کشور اتفاق افتاده، اگر درست عمل نشود به طور حتم تورم در انتظار ما خواهد بود.
به گفته عبده‌تبریزی، الان آنچه جلو تورم را گرفته، همین نرخ سود بالاست و به فرض اگر حتی با تحمل زیان بانک‌ها بتوان این نرخ‌های سود بالا را کاهش داد، خطر تورم قابل‌ ملاحظه‌ای اقتصاد ایران را تهدید می‌کند. یعنی در وضعیتی بسیار دشوار قرار گرفته‌ایم و برای تجدید ساختار بانک‌ها باید بسیار تدبیر شود.
عضو شورای‌ عالی بورس افزود: فکر نمی‌کنم که باید تورم ایجاد شود تا آن تورم به رشد بینجامد؛ این اشتباه است تصور کنیم که اگر تورم ایجاد نشود، به شرایط رونق نمی‌رسیم.
عبده تبریزی گفت: مسیری که از طریق آن بتوانیم نرخ تورم را پایین نگه داریم و در عین حال نرخ رشد بالا باشد البته مسیر سختی است این همان مسیری است که دولت یازدهم شروع کرده و مخالفان دولت ممکن است بگویند نتوانسته با موفقیت کامل آن را به مقصد برساند اما نمی‌توانند نگویند مسیر کامل درستی انتخاب شده است.
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار در ادامه نفت و گاز را از صنایع پیشرو و پرپتانسیل بازار سرمایه برای رشد در امسال معرفی کرد و خاطرنشان ساخت: صنایعی که وابسته به نفت و گاز هستند، کماکان امکان رشد خود را در امسال نشان خواهند داد.
این اقتصاددان ایرانی بیان داشت: توقع این است که شرکت‌های دانش‌بنیان نیز رشد خوبی را تجربه کنند که البته ممکن است بخشی از آن در بورس دیده نشود اما به هرحال فعالیت این شرکت‌ها آثار خود را در کلیت اقتصاد نشان خواهد داد.
عبده تبریزی با بیان اینکه بخش سلامت هم بسیار جای رشد دارد، خاطرنشان کرد: عمده‌ رشد بخش خدمات به صنعت سلامت برمی‌گردد. عضو شورای عالی بورس و ارواق بهادار افزود: بورس باید بر پذیرش شرکت‌های فعال در بخش سلامت تمرکز کند، چراکه 54 درصد اقتصاد ایران را خدمات تشکیل می‌دهد و بخش عمده‌ای از رشد بخش خدمات هم به حوزه‌ سلامت مربوط است.
این اقتصاددان با بیان اینکه آنچه سال 95 در اقتصاد ایران تحقق یافت، در کلیت آن مثبت بوده، گفت: نرخ رشد در دولت‌یازدهم حدود 10 درصدی را تجربه کردیم، ضمن اینکه نرخ تورم نیز به زیر 10 درصد رسید و اشتغال خوبی هم ایجاد شد، هر چند نیاز اقتصاد ایران به اشتغال به مراتب فراتر می‌رود.
عبده تبریزی افزود: بحثی که الان مطرح می‌شود، این است که آیا این نرخ‌ رشد ـ چون بخش قابل‌توجهی از آن مربوط به نفت بوده ـ تداوم پیدا می‌کند یا خیر و بازار نیز به این موضوع بسیار حساس است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی اطمینان داد: اگر دولت‌های بعدی هم بتوانند نرخ تورم و همراه با آن نرخ سود بانکی را کنترل کنند، بازار آسیب نخواهد دید، چراکه بخشی از آسیب بازار ناشی از نرخ سود بالای سپرده‌های بانکی و نیز در این اواخر اوراق انتشار یافته‌ توسط دولت بوده است.
وی با اشاره به اینکه وقتی نرخ سود بانکی بالا پرداخت شود، بازار نمی‌تواند مطمئن باشد شرکت‌ها با آن نرخ‌ها تولید را به سرانجام می‌رسانند، اضافه کرد: از این نظر اگر بتوانیم نرخ تورم و نرخ سود بانکی را کنترل کنیم، این امکان جدی وجود دارد که بازار در بخش‌های مختلف شاهد حرکت‌ رو به بالای قیمت‌ها باشد.
مشاور وزیر راه و شهرسازی، سپس با ترسیم افق بازار مسکن در سال 96 گفت: درباره مسکن، آمار سرشماری نفوس و مسکن سال 95 نشان می‌دهد رشد جمعیت آرام گرفته و مقدار مسکن خالی هم زیاد است، بنابراین در بخش مسکن گران‌قیمت ما افزایش قیمت آنچنانی نخواهیم داشت.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در تهران برای آن‌که همین تعداد مسکن خالی موجود پر شود، جمعیت باید به 13 میلیون نفر برسد، در حالیکه نرخ رشد تهران در سه سال اخیر هر سال تنها نیم درصد بوده، پس در حوزه‌ مسکن و ساختمان گران‌قیمت و تجاری نباید قیمت‌های بالاتری را توقع داشته باشیم.
عبده تبریزی با این حال پیش‌بینی کرد در مسکن‌های ارزان‌قیمت و خانه‌اولی‌ها، ما در حد تورم نرخ رشد را تجربه خواهیم کرد و حجم معاملات خوبی را هم در این بخش شاهد خواهیم بود به‌ویژه 160 هزار وامی که بانک مسکن داده، به 160 هزار معامله منجر می‌شود که بخش قابل‌ ملاحظه‌ای از آن می‌تواند سال 96 صورت بگیرد لذا قیمت واحدهای کوچک سال 96 پتانسیل بالارفتن دارد.
این اقتصاددان وضعیت بازارها در سال 96 را تا حد زیادی مرتبط با وضعیت سیاسی و انتخابات دانست و گفت: انتخابات در ماه‌های نخست سال 96، کمی ‌تعادل‌های ایجاد شده را برهم می‌زند و این وضعیت بازار سرمایه را تا حدودی محافظه‌کار خواهد کرد.
عبده تبریزی با بیان اینکه انتخابات ریاست‌جمهوری همواره اهمیت بسیار بالایی در سپهر سیاست و اقتصاد ایران داشته، افزود: بازار، مقداری تامل خواهد کرد و معامله‌های عمده‌ کمتری در این فضا انجام خواهد شد.
دبیرکل اسبق بورس اوراق بهادار تهران به متغیرها و فاکتورهای اثرگذار بر بازار نیز اشاره کرد و گفت: این‌که نتیجه‌ انتخابات چه باشد، بر متغیرهای اصلی‌ای تاثیر خواهد گذاشت که بنگاه‌ها با آنها کار می‌کنند.
عبده تبریزی ادامه داد: اینکه سه نرخ اصلی سود بانکی، ارز و تورم چه خواهد شد، به‌طور قطع روی شاخص و قیمت بازار تاثیر دارد و اگر تشخیص سرمایه‌گذاران این باشد که انتخابات به نتیجه دلخواه‌شان نمی‌رسد، این نرخ‌ها می‌تواند متفاوت و آثار آن بر بازار هم متفاوت باشد.


ثبت نظر

ارسال