به گزارش ایسنا، رشد ۴۹ درصدی تقاضا برای خرید واحدهای ۱۶ تا ۲۰ سال در تیرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل که با کاهش ۵.۷ درصدی سهم واحدهای کمتر از پنج سال نسبت به تیرماه سال ۱۳۹۵ همراه بود نشان میدهد بازار قدیمیساز با توجه به ویژگی «مسکن در بضاعت» و تقویت از طریق تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی سهم قابلتوجهی از رشد را در فاز پیش رونق به خود اختصاص داده است؛ هرچند هنوز واحدهای مسکونی تا پنج سال ساخت با سهم ۴۶ درصد بیشترین تقاضا را دارد.
تیرماه سال جاری تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۶.۲ و ۲.۵ درصد کاهشیافته که نشان از انجماد بازار در ثلث فصل جابهجایی است. بااینحال ریز نوسانات حاکی از آن است که مقاومت مالکان خانههای نوساز برای ارائهی تخفیف باعث شیفت آرام طرف تقاضا از سمت نوسازها بهسوی قدیمیسازها بوده است. هماکنون ۳۶.۶ درصد معاملات مربوط به خانههای ۱۱ سال ساخت به بالا است که نسبت به تیرماه سال قبل ۴.۳ درصد رشد نشان میدهد. همچنین فروش واحدهای بیش از ۲۰ سال در ماه چهارم سال جاری نسبت به زمان مشابه سال ۱۳۹۵ معادل ۲۰ درصد بالاتر بوده است.
اقبال به سمت واحدهای قدیمیساز در حالی بیشتر شده که انتظار میرفت به دلیل مازاد ۲.۶ میلیونی مسکن که حدود یکمیلیون واحد آن طی پنج سال اخیر افزوده شده و نیاز انبوهسازان به شارژ نقدینگی، شاهد عرضه بیشتر واحدهای نوساز در بازار مسکن باشیم؛ اما به نظر میرسد به دلیل عدمکفایت تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی برای خرید واحدهای کلید نخورده، متقاضیان هدفگذاری خود را به سمت اولویتهای بعدی تغییر دادهاند.
تیرماه سال جاری مصادف با چهارمین سال رکود بازار مسکن بود؛ رکود زمانی اتفاق میافتد که بازده سرمایه در یک بخش پایینتر از تورم نقطهبهنقطه قرار گیرد که برای بخش مسکن از تیرماه ۱۳۹۲ به بعد اینچنین بوده است.
افت تدریجی قیمت مسکن طی مدت ۴۸ ماه از یکسو با کاهش شدید عرضه به دلیل بازده پایین سرمایه همراه شده و از سوی دیگر با توجه به نزدیک شدن قیمت مسکن به کف، قدرت خرید دهکهای متوسط را افزایش داده است؛ بنابراین به دلیل تقویت بازار از طریق تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی خانهاولیها با بهره ۹.۵ درصد و تسهیلات ۶۰ میلیون تومانی اوراق حق تقدم با بهره ۱۷.۵ درصد، بازه زمانی زمستان ۱۳۹۵ تاکنون فرصت مناسبی برای ورود متقاضیان مصرفی به بازار مسکن بوده که البته بهکندی صورت گرفته است. بااینوجود افزایش یک تا ۲۰ درصدی تعداد معاملات در مناطق ۳، ۵، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۲۰ و ۲۲ طی تیرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حاکی از تحرک نسبی در بازار میان متراژ، کوچک، قدیمیساز و ارزانقیمت است.
در تیرماه سال ۱۳۹۶ تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۱۴.۵ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲.۵ درصد کاهش نشان میدهد. همچنین متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای ملکی شهر تهران ۴.۶ میلیون تومان بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶.۲ درصد افزایش یافته است.
بررسی توزیع واحدهای مسکونی معاملهشده به تفکیک عمر بنا در تیرماه ۱۳۹۶ حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۴۶.۲ درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معاملهشده را به خود اختصاص دادهاند. سهم مذکور در مقایسه با تیرماه سال قبل ۵.۷ درصد کاهشیافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت ۶ تا ۱۰ سال و بیش از ۱۵ سال افزوده شده است.