این روزها بحث زلزله و تابآوری ساختمانها در برابر حوادث مختلف به سوال بسیاری از مردم بدل شده اینکه آیا ساختمانهای نوساز تابآوری بیشتری دارند یا قدیمی؟ برخی تصور میکنند که در خانههای نوساز امنیت بیشتری دارند اما فارغ از آنکه در «خواب خرگوشی» سازمانهای ناظر اعم از شهرداری و نظاممهندسی، برخی سازهها ناایمن و سلیقهای ساخته میشوند.
حال در میان حجم بالای ساختمانهای فرسوده و در آستانه فرسودگی پایتخت، به دلیل غفلت در نظارت حین ساخت، با پدیده ساختمانهای نوساز فرسوده روبرو هستیم که خود در مقابل حوادث تابآوری ندارند و ممکن است زمینهساز حوادث بدتری باشند بهگونهای که عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران در خصوص ساختوسازهای ناایمن در بافت فرسوده تهران هشدار داد.
زهرا نژاد بهرام در گفتوگو با ایسنا، در مورد وضعیت ساختمانهای قدیمی و ساختمانهای نوساز اما فرسوده پایتخت گفت: دقت داشته باشید که چند نهاد اساسی ازجمله سازمان نظاممهندسی، شهرداری و حتی خود مالکان و... در تامین ایمنی ساختمانهای در حال ساخت دخیل هستند که متاسفانه باید اعلام کنم در حوزه نظارت بر ساختوساز مشکلاتی وجود دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه سیستم ساختوساز ناظر ندارد و ناظری اسمی است نه رسمی گفت: باید اعلام کنم که بسیاری از پروندهها در کمیسیون ماده 100، رای ماده 7(باغات) گرفتهاند اما تابهحال متخلفین به سازمان نظاممهندسی و شهرداری حتی به یک پرونده تخلف نیز پاسخ ندادهاند که چگونه و بر چه اساسی چنین تخلفی رخ داده است و جای سوال است چطور ناظر تخلفات را ندیده است؟!
عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران با بیان اینکه برای ساختوسازی ایمن باید علاوه بر نظارت درست بر حسن انجام ساخت، شهرداران مناطق نیز حساسیت بیشتری به خرج داده و سازمان استاندارد نیز بر کیفیت مصالح نیز دقت کنند، گفت: در حال حاضر با پدیدهای دیگری روبرو هستیم که بر اساس آن کارشناسان معتقدند که بسیاری از ساختوسازها در پایتخت بهخصوص در 4000 هکتار بافت فرسوده، ساختمانهایی ساخته شده که ازنظر کیفی قابلاعتماد نیستند.
این در حالی است که پیشازاین نیز محمدرضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس، در مصاحبهای با انتقاد از عمر کوتاه و فرسودگی ساختمانهای تازه ایجاد شده، گفت: عدم رعایت اصول استاندارد در حین ساخت و عدم استفاده از مصالح مرغوب عمر مفید بسیاری از ساختمانها را در کشور کاهش داده است.
وی با انتقاد از فرسودگی برخی از ساختمانهای جدید ساخت، گفت: متاسفانه عدم رعایت اصول استاندارد در حین ساختوساز و همچنین استفاده از مصالح نامرغوب، عمر مفید بسیاری از ساختمانها را در کشور کاهش داده است.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش میزان بافت فرسوده در کشور نگران کننده است، افزود: تلاشهای بسیاری برای نوسازی بافتهای فرسوده در حال انجام است، اما اگر جلوی ساختوسازهای غیرایمن و غیراستاندارد گرفته نشود تمام تلاشها بیاثر خواهد شد و هر نوع ساختوساز باید با تخصص و مهارت مجری ذیصلاح صورت بگیرد که یکی از تلاشهای کمیسیون عمران مجلس در راستای ساختوسازهای ایمن و جلوگیری از ساخت سازههای فرسوده گنجانده، اصولی برای ساختمانسازی در قانون نظاممهندسی است.
رضایی کوچی با اشاره به عامل مهم دیگری که به کاهش عمر مفید ساختمانها دامن زده است، افزود: عدم نظارت بر کیفیت مصالح ساختمانی در حین تولید و مصرف عامل مهم دیگری است که عمر سازهها را کاهش داده است.
همچنین مجید کیان پور نایبرئیس کمیسیون عمران مجلس، نیز پیشازاین در مصاحبهای با انتقاد از عمر پایین ساختمانها در ایران، گفت: نیمی از ساختمانهای مهندسی ساز موجود در کشور فاقد استاندارد بوده و بهندرت ۳۰ سال عمر مفید دارند و این در حالی است که نباید عمر مفید ساختمانهای زیر 100 سال باشد ازاینرو باید با در نظر گرفتن فناوریهای نوین و بهکارگیری تکنیک اجرا در ساختمانسازی به صنعتی سازی روی بیاوریم.