تولید مسکن یک‌سوم تقاضا + جدول قیمت

پنجره‌ایرانیان؛ آمار نشان می‌دهد هم‌اکنون تولید مسکن به یک‌سوم میزان تقاضا رسیده است؛ از سوی دیگر در شرایطی که از بهار سال جاری بازار مسکن آماده ورود به دوران پیش رونق بود با وقفه تعویق تصمیم‌گیری برای ساخت‌وساز از سمت عرضه مواجه شد.
  • شنبه 4 آذر 1396 ساعت 23:13

به گزارش ایسنا، آمار حاکی از آن است بااینکه تعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده طی بهار امسال در شهر تهران افزایش ۲۷.۶ درصدی را تجربه کرده، تعداد واحدهای ساخته‌شده یا در حال ساخت از طریق این پروانه‌ها ۴.۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. این موضوع نشان‌دهنده به تعویق افتادن تصمیم برای شروع ساخت‌وساز، کاهش ارتفاع بناها، افزایش متراژ و کاهش میانگین تعداد واحد در بلوک‌های ساختمانی باشد. این موضوع را کاهش ۲.۲ واحد متوسط در پروانه‌های ساختمانی شهر تهران اثبات می‌کند.

کاهش عرضه و تقاضای مسکن در بهار

طی یک سال منتهی به بهار سال جاری تعداد واحدهای مسکونی نیمه‌کاره و تکمیل‌شده در تهران ۴.۹ و در کل کشور ۲.۸ درصد کاهش داشته است. البته تعداد پروانه‌های ساختمانی در کل کشور ۲.۲ درصد و در تهران ۲۷.۶ درصد نسبت به فصل مشابه سال گذشته بالا رفته است.

در شرایطی که پیش‌بینی می‌شد عرضه و تقاضا در بازار مسکن تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری با کاهش مواجه شود این اتفاق افتاد. بعدازاینکه در بهار سال جاری میانگین معاملات مسکن شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۹ درصد کاهش یافت، آمار صدور پروانه‌های ساختمانی نیز، خبر از افت ۱۹.۳ درصدی ساخت‌وساز نسبت به زمستان و افت ۴.۹ درصد نسبت به بهار سال قبل می‌دهد.

کاهش ۲.۲ واحدی تعداد واحدهای مسکونی در ساختمان‌ها

بهار سال ۱۳۹۶ در پایتخت ۲۲۷۳ پروانه‌ احداث ساختمان توسط شهرداری‌ تهران صادرشده که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۰.۵ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۲۷.۶ درصد افزایش داشته است. این تعداد پروانه برای احداث ١٤٩٣٦ واحد مسکونی در شهر تهران پیش‌بینی‌شده که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۹.۳ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۴.۹ درصد کاهش داشته است. ‌ متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانه‌های احداث ساختمان ۶.۶ واحد بوده است. این رقم در بهار پارسال ۸.۸ واحد بود.

مجموع مساحت زیربنا در پروانه‌های احداث ساختمان‌ صادرشده از سوی شهرداری‌ تهران در فصل بهار ١٣٩٦ بالغ‌بر ٢٦٧٢,٩ هزار مترمربع بوده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۲۷.۴ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۲۹.۳ درصد کاهش داشته است. متوسط مساحت زیربنای این دسته از پروانه‌ها در دوره‌ی موردبررسی حدود ١١٧٦ مترمربع بوده است.

در کل کشور نیز  در فصل بهار سال ١٣٩٦ تعداد ٢٩٨٨٤ پروانه‌ احداث ساختمان توسط شهرداری‌های کشور صادرشده که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۹.۶ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۲.۲ درصد افزایش داشته است.   بااین‌حال در این فصل تعداد ٧٩٦٨٨ واحد مسکونی در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری‌های کشور پیش‌بینی‌شده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۲۱.۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۲.۸ درصد کاهش داشته است. ‌ متوسط تعداد واحد مسکونی در هر پروانه‌ احداث ساختمان ۲.۷ واحد بوده که ۰.۱ واحد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. مجموع مساحت زیربنا در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان‌ در فصل بهار ١٣٩٦ نیز حدود ١٤٥٥٣,٣هزار مترمربع بوده است که نسبت به فصل گذشته ۲۷.۶ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۶.۹ درصد کاهش داشته است.  متوسط مساحت زیربنا در این پروانه‌ها ٤٨٧ مترمربع بوده است.

تولید مسکن یک‌سوم تقاضا است

اگر میانگین ساخت‌وساز در بهار سال جاری را ملاک قرار دهیم می‌توان پیش‌بینی کرد که حدود ۳۲۰ هزار واحد مسکونی طی یک سال تولید شود؛ درحالی‌که بر اساس طرح جامع مسکن، کشور سالیانه به حدود یک‌میلیون واحد مسکونی نیاز دارد.

 

مظنه قیمت مسکن شهر تهران بر اساس معاملات انجام‌شده در آبان ماه ۱۳۹۶

محله

متراژ

سن بنا

قیمت (تومان)

آبشار دمار

۹۵ متر

۳ سال

۳۱۸ میلیون

ارامنه

۸۳ متر

۶ سال

۲۷۳ میلیون

تهران‌پارس

۶۸ متر

۹ سال

۳۰۸ میلیون

آپادانا

۷۳ متر

نوساز

۳۹۶ میلیون

آهنگ

۸۲ متر

۴ سال

۲۶۸ میلیون

بلوار ابوذر

۹۷ متر

۱۱ سال

۲۸۰ میلیون

حکیمیه

۱۰۹ متر

۱۳ سال

۳۵۰ میلیون

نارمک

۹۵ متر

۱۴ سال

۴۱۵ میلیون

کارون

۵۲ متر

۱۵ سال

۱۴۹ میلیون

گلاب دره

۷۷ متر

۲ سال

۶۳۴ میلیون

بلوار فردوس

۸۹ متر

۷ سال

۵۵۵ میلیون

ولنجک

۹۴ متر

۱۵ سال

۸۳۰ میلیون

 

انتظار افزایش معاملات در ماه ربیع

رئیس سابق اتحادیه مشاوران املاک در خصوص پیش‌بینی از آینده بازار مسکن گفت: معمولا در ماه‌های محرم و صفر معاملات مسکن پایین می‌آید اما با ورود به ماه ربیع‌الاول با توجه به اینکه مردم این ماه را خوش‌یمن می‌دانند اقدام به خرید مسکن می‌کنند و روند بازار بهتر خواهد شد. در حال حاضر نیز در سطح مشاوران املاک، مراجعات افزایش پیدا کرده است.

مصطفی قلی خسروی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: تعداد معاملات در ماهه‌ای آینده حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا می‌کند. قیمت مسکن نیز مقدار اندکی بالاتر از نرخ تورم قرار می‌گیرد. جهش قیمتی در بخش مسکن اتفاق نمی‌افتد، ولی از شاخص تورم مقداری عبور خواهد کرد. علتش هم این است که تقاضا نسبت به عرضه کمتر است.

به گفته خسروی اگر تسهیلات در روند مناسب پرداخت شود، در اولین مقطع شیب قیمت مسکن مقدار اندکی به سمت بالا می‌رود و اگر تسهیلات ادامه پیدا کند بعد از مدتی، قیمت مسکن به حالت ثبات می‌رسد.

رئیس سابق اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به زمین‌لرزه استان کرمانشاه گفت: بسیار از این واقعه تلخ ناراحت هستیم و به هم‌وطنان تسلیت می‌گویم. از سوی دیگر باید گفت اگر این اتفاق نمی‌افتاد با توجه به تسهیلاتی که دولت به خانه‌اولی‌ها پرداخت می‌کند تحرک بازار مسکن بیشتر می‌شد، اما وقوع زمین‌لرزه باعث می‌شود که مناطق زلزله‌زده در اولویت منابع دولتی قرار بگیرند که البته اقدام درست نیز همین است.

خسروی درباره تاثیر تسهیلات دولتی ازجمله «صندوق پس‌انداز مسکن یکم» در بازار مسکن گفت: این صندوق حدود ۱۵ درصد، تعداد معاملات مسکن را افزایش می‌دهد؛ اما با توجه به وقوع زمین‌لرزه، معاملات مقداری تحت تاثیر قرار می‌گیرد. اگر این اتفاق نمی‌افتاد شاید معاملات مسکن در نیمه دوم رشد ۳۰ درصد را تجربه می‌کرد.

 


ثبت نظر

ارسال