عشایری خبر داد:

آغاز نوسازی بافت‌های فرسوده از شهریورماه

پنجره ایرانیان؛ سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری گفت: در دهه فجر دو طرح را در شهرهای یزد و بوشهر بر اساس مدل محله سیروس تهران کلنگ می‌زنیم و پیش‌بینی می‌کنیم با تصویب طرح ما در لایحه بودجه پیشنهادی ۱۳۹۷ از شهریورماه شاهد آغاز برنامه ملی بازآفرینی تحت عنوان "طرح پیشگام" باشیم.
  • سه شنبه 10 بهمن 1396 ساعت 15:17

به گزارش ایسنا، هوشنگ عشایری در نشستی اظهار کرد: تک‌تک محلاتی که قرار است در بافت‌های ناکارآمد بازسازی شوند مشخص شده، ابزارها و منابع مورد نیاز هم در لایحه قانون بودجه ۱۳۹۷ پیش‌بینی و تقدیم مجلس شده است و منتظر تصویب هستیم. پیش‌بینی ما این است که شهریورماه این طرح شروع شود. بنابراین از الآن تا شهریور مدلی در نظر گرفته‌ایم که به‌عنوان پشتوانه طرح پیشگام است. بدین‌صورت که اراضی دولتی در اختیار خود را که از قبل خریداری کرده‌ایم در اختیار توسعه گران قرار دهیم و آنها شروع به ساخت‌وساز می‌کنند.

عشایری در پاسخ به سوال که چه نوع مدل اقتصادی برای توسعه گران در نظر گرفته‌اید، گفت: مدل اقتصادی این است که برای زمین هیچ‌گونه ارزش‌گذاری اولیه تعیین نمی‌کنیم. زمین را در یک فضای رقابتی در اختیار توسعه گران قرار می‌دهیم. آنها در این فضا قیمت پیشنهادی ساخت را به ما می‌دهند. کسی که کمترین قیمت پیشنهادی را بدهد برنده فعالیت در آن محله خواهد شد. پس‌ازاینکه پروژه به اتمام رسید مطالبه توسعه گر از ما، میزان هزینه‌ای که بر اساس قیمت‌ها داده به اضافه ۱۸ درصد سود خواهد بود. قیمت کارشناسی خانه‌ای که ساخته شده را تعیین می‌کنیم و بر اساس هزینه‌ای که کرده به اضافه ۱۸ درصد به او پرداخت می‌کنیم، مابقی اگر چیزی باقی ماند برای دولت است اگر هم چیزی نماند ما به هدف خود که ارتقای کیفیت محله است رسیده‌ایم. اگر هم توسعه گران اضافه بر ارزش ریالی پروژه هزینه کرده باشند ما به‌صورت نقد یا غیرنقدی از اراضی دیگر خود به آنها پرداخت خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: با این روش، ما عملا به توسعه گران تضمین سود می‌دهیم. یعنی به‌جز سود پیمانکاری‌اش، ۱۸ درصد را تضمین می‌کنیم. هیچ‌گونه ریسک سرمایه‌گذاری به آنها تحمیل نمی‌شود و فقط ریسک فروش باقی می‌ماند. خوشبختانه با تسهیلات ۸ درصدی که برای مدل تقاضا پیش‌بینی کرده‌ایم و حدود ۳۰۰ هزار نفر که در صندوق پس‌انداز مسکن یکم ثبت‌نام کرده‌اند نشان می‌دهد تقاضا وجود دارد و این ریسک هم به‌نوعی از بین رفته است.

سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری خبر داد: در دهه فجر همانند مدلی که مدتی پیش در محله سیروس آغاز کردیم چند پروژه را در شهرهای یزد و بوشهر آغاز می‌کنیم.

عشایری با اشاره به صحبت‌های رئیس‌جمهور در خصوص بافت فرسوده گفت: همان‌طور که دکتر روحانی در صحبت‌های خود برای مردم اعلام کردند، با توجه به مطالبه گری عمومی که راجع به بافت‌های ناکارآمد شهری در کل کشور به وجود آمده، دولت برنامه کاری خود را در این بافت‌ها به‌صورت جدی دنبال می‌کند. برای موضوع چهار گام را برنامه‌ریزی کرده‌ایم که سه گام در حوزه کالبدی و یک گام در حوزه غیرکالبدی است.

وی، برنامه‌های کالبدی را شامل نوسازی و بهسازی مسکن، ارتقای خدمات روبنایی و ارتقای خدمات زیربنایی دانست و گفت: جریان غیرکالبدی هم ارتقای توانمندی‌های اجتماعی، اقتصادی و نهادی این محلات است. نگاه ما نیز هم‌اکنون محله محور است، نه اینکه صرفا به ساخت مسکن بپردازیم. در واقع وقتی می‌گوییم محله سیروس یعنی پروژه‌ای که هم باید مسکن ساخته شود، هم زیربنایی، روبنایی و هم جریان توانمندی اقتصادی اجتماعی اتفاق بیفتد.

سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری در خصوص تسهیلات ارائه‌شده به متقاضیان در بافت‌های فرسوده گفت: خرید در مدل تقاضا صرفا صندوق پس‌انداز مسکن یکم است و دولت برنامه‌ دیگری ندارد. اگر قرار باشد دولت نقش حمایتی داشته باشد در جبران کسری این صندوق حمایت می‌کند. یعنی اگر در وسط کار تقاضا به بالاتر از حد برآورد ما برسد دولت آنجا جبران می‌کند که بانک بتواند گردش مالی‌اش را راه بیندازد.

عشایری تاکید کرد: به‌جز صندوق یکم برای جریان خرید هیچ‌گونه برنامه دیگری نداریم ولی برای جریان تولید و کمک به توسعه گران برای ساخت پیشنهادی که ما در صندوق و قانون بودجه پیشنهادی در لایحه بودجه ۹۷ به مجلس دادیم پیش‌بینی کردیم که وام دو ساله با سود ۹ درصد به سازندگان بدهیم. پیش‌بینی کردیم ۱۰۰ هزار واحد در سال باید تولید شود و وام ۵۰ میلیون تومانی می‌دهیم که می‌شود ۵ هزار میلیارد تومان. از این رقم ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سهم دولت باشد با سود صفر درصد و ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آورده بانک‌ها باشد با سود ۱۸ درصد. میانگین آن می‌شود ۹ درصد و ۵ هزار میلیارد تومان تقسیم بر ۱۰۰ هزار تا که می‌شود ۵۰ میلیون تومان وام. بنابراین برای هر یک واحد ساخته شده توسط توسعه گر در صورت تصویب این پیشنهاد ما در مجلس، قرار است وام ۵۰ میلیون تومانی به سازندگان بدهیم.

وی، تسهیلات ۸ درصد را ایده‌آل‌ترین مدل برای خرید مسکن دانست و گفت: در بافت فرسوده محدودیت‌هایی که در صندوق پس‌انداز مسکن یکم مثل خانه اولی بودن یا زوجین بودن وجود ندارد و این شروط را برداشته‌ایم. هر کسی می‌تواند از این وام استفاده کند و ۱.۵ درصد کمتر از بقیه نقاط تسهیلات بگیرد که در واقع ایده‌آل‌ترین نوع، مدل ما در جریان تقاضا است.

عشایری در پاسخ به این سوال که آیا در جریان بهسازی و نوسازی به بافت‌های تاریخی آسیب وارد نمی‌شود گفت: ما حداقل در ۴ تا ۵ سال اخیر ثابت کرده‌ایم که اگر حساسیت ما نسبت به بافت‌های ارزشمند تاریخی، بیشتر از میراث فرهنگی نباشد، کمتر از آنها نسبت به ساختار حفاظتی میراث فرهنگی در محلات تاریخی تعصب نداریم. این را ثابت کردیم و از ارشدترین فرد وزارت خانه که آقای وزیر باشد تا کوچک‌ترین آنها که بنده باشم ثابت کرده‌ایم که حافظ میراث تاریخی و ارزشمند خودمان در بافت‌های تاریخی هستیم.

وی ادامه داد: اگر در طرح نوسازی به یک خانه یا یک مکان ارزشمند برخوردید کردیم صد در صد باید حفاظت کنیم. در بافت تاریخی کاملا با هماهنگی میراث فرهنگی جلو می‌رویم جلو و اگر طرحی بیاید در کمیته‌های فنی میراث فرهنگی بحث می‌شود. در آنجا رویکردی متفاوت از بافت فرسوده دنبال می‌کنیم و برای همین الزام کردیم طرح‌ها باید حتما تایید و تصویب شود.

سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری در پاسخ به این سوال که آیا مسکن اجتماعی در برنامه‌های شما وجود دارد یا خیر، اظهار کرد: خیر، جامعه هدف ما در بافت‌های ناکارآمد شهری جامعه‌ای متوسط، تداعی و تلقی می‌شود و مسکن در استطاعت را دنبال می‌کنیم.


ثبت نظر

ارسال