عباس زینعلی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: هرساله در بازار مسکن تحرکاتی در سه چهار ماهه ابتدایی اتفاق میافتد که امسال زودتر شروع شد و شاهد بودیم میانگین قیمت مسکن شهر تهران در اردیبهشتماه ۳۵ درصد افزایش پیدا کرد. علتش این بود که دوران رکود مسکن طول کشید و طبیعی است که رونق نسبی وارد این بخش شده باشد. احتمالاً این روند یکی دو ماه آینده هم ادامه خواهد داشت اما بعید است شاهد حرکت صعودی در بخش مسکن باشیم.
وی افزود: هماکنون بازارهای دیگر به اشباع رسیدهاند و مسکن تنها بخش باقی مانده است. درواقع نوعی بیاعتمادی نسبت به سایر بازارها به وجود آمده و همه تصور میکنند مسکن یک کالای ماندگار است و نیاز به آن همیشه وجود دارد، پس میتوانیم به سمت آن برویم. این حرکت باعث افزایش حجم تقاضا و متعاقباً افزایش قیمت مسکن شد؛ اما ظرفیت چندانی در بطن بازار فعلی مسکن در جهت رونق وجود ندارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به رشد ۵۳ درصدی قیمت منطقه ۵ در اردیبهشتماه ۱۳۹۷ نسبت به ماه مشابه سال قبل خاطرنشان کرد: منطقه ۵ یک منطقه وسیع و مهاجرپذیر است. بسیاری از مردم از سایر شهرها به سمت تهران میآیند و کسانی که استطاعت مالی دارند به دلایل مختلف در منطقه ۵ مستقر میشوند. در مناطق دیگر اشباع مسکونی وجود دارد و متقاضیان بیشتر به سمت مناطق ۵ و ۲۲ میروند. زیرساختهای منطقه ۲۲ که هنوز آماده نیست، بنابراین به سمت منطقه ۵ میروند. این فشار تقاضا باعث افزایش قیمت این منطقه بیش از سایر مناطق شده است.
زینعلی با بیان اینکه هماکنون گرایش چندانی به سرمایهگذاری در بخش مسکن دیده نمیشود، گفت: التهابات سیاسی و اجتماعی معمولاً در تلاطم بازار مسکن مؤثر است اما این روند در نیمه دوم امسال ادامه نخواهد یافت. البته قیمتها کاهش نمییابد اما سرعت رشد آن افت میکند.
وی ادامه داد: سیاستهای دولت در مسیر رونق مسکن کارکرد ندارد. اگر این سیاستها هم وجود داشته باشد بلندمدت است و تأثیرات کوتاهمدت ندارد. وقتی سیاستهای عمومی کشور در مسیر رونق مسکن نیست، شما باید در نوساناتی که شکل میگیرد انتظار اتفاقاتی داشته باشید.
این کارشناس اقتصاد مسکن، تأثیر قیمتهای پیشنهادی از سوی مالکان و رفتار مشاوران املاک را معلول شرایط فعلی بازار دانست و گفت: همیشه در جوی که انتظار تورم در بخش مسکن وجود دارد یک اتفاق دوگانه رخ میدهد؛ بخش عمده دلالان مسکن تلاش میکنند بازار را به دست بگیرند و صاحبان مسکن هم میگویند فرصت خوبی است که زیانهای گذشته یا سودهای ناگرفته قبلی را جبران کنیم. این اتفاق همیشه بوده ولی الان حادتر است. شاید اگر هرکس دیگری جای آنها باشد همین تصمیم را بگیرد؛ چون هر صنفی طبیعتا به دنبال سود بیشتر است.