به گزارش انبیسی، این نظام الکترونیک قرار است در موازات نظام فعلی نقل و انتقالات بانکی بینالمللی باشد. با توجه به تحریمهای آمریکا، کشورهای اروپایی در حال بررسی امکان بهکارگیری بانکهای مرکزی خود هستند.
گزارش ادامه میدهد: اروپا تمرکز خود را روی شرکتهای کوچک و متوسطی گذاشته است که فعالیتی در آمریکا ندارند و خطر تهدید تحریم در صورت سرمایهگذاری در ایران برای آنها کمتر است.
بر مبنای طرح یادشده، بانکهای مرکزی اروپایی، تراکنشهای بانکی مربوط به ایران را بهصورت چند صدتایی یا هزارتایی جمعآوری و پردازش میکنند.
انبیسی میافزاید که اتحادیه اروپا به دنبال جایگزینی برای سازوکار تسویه وجوه و شبکه سوئیفت است. شبکهای جهانی برای ارسال و دریافت اطلاعات تراکنشهای مالی در محیطی با ضوابط معین و امنیت بالا که دسترسی بانکهای ایرانی به آن پس از برجام میسر شده بود.
به گفته این رسانه، طرحهای دیگری هم ازجمله پیشنهاد مشارکت بانک سرمایهگذاری اروپا مطرحشده، اما تا به امروز به نتیجهای نرسیده است.
گرچه کمیسیون اروپا دستورالعملهای بانک سرمایهگذاری اروپا را باهدف ترغیب این بانک به همکاری با ایران تغییر داده، اما تصمیم نهایی در این رابطه بر عهده هیات مدیره این بانک گذاشته شده است.
در کنار این اقدامات، اتحادیه اروپا قانون مسدودسازی تحریمهای آمریکا (Blocking Statute) را هم به جریان انداخته است؛ قانونی که بهموجب آن، این اتحادیه احکام جریمه احتمالی برای کسبوکارهای اروپایی که با ایران همکاری میکنند را به رسمیت نخواهد شناخت.