به گزارش ایسنا، آمار اتحادیه املاک میگوید معاملات در تهران طی ۱۸ روز آذرماه ۶۰ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افت کرده اما در کل کشور وضعیت تا حدودی بهتر است و خریدوفروش مسکن ۱۵ درصد کاهش نشان میدهد. بااینوجود کارشناسان معتقدند با توجه به پیشرو بودن شهر تهران در معادلات بازار مسکن، کسادی خریدوفروش ملک در پایتخت تا ماههای آینده به کل کشور تسری پیدا میکند.
در این خصوص منصور طاقهای رئیس انجمن انبوهسازان کرمانشاه با اشاره به رکود تورمی مسکن در تهران گفته است: بهطورمعمول این اوضاع و شرایط با تاخیر سه تا چهارماهه به استانها میرسد.
وی به تاثیر سه تا چهار برابر شدن رشد قیمت مصالح ساختمانی بر هزینههای تولید اشاره و تصریح کرد: در استان کرمانشاه هماکنون ۸۰ درصد انبوهسازان به دلیل اینکه ساختوساز توجیه اقتصادی ندارد، پروژههای خود را متوقف و کار را خواباندهاند.
افزایش ساختوساز در تهران باوجود گرانی مصالح
در شرایطی که پس از افزایش نرخ دلار، قیمت مصالح ساختمانی رشد چشمگیری داشته، آمارهای اعلامشده از مرکز آمار حاکی از افزایش ٣١,٦ درصدی واحدهای مسکونی پیشبینیشده در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان توسط شهرداری تهران در فصل بهار امسال نسبت به فصل بهار پارسال است. البته این احتمال که به دلیل رشد قیمت نهادههای ساختمانی، ساختوساز در تهران نیز کاهش پیدا کند وجود دارد؛ اما با توجه به کاهش ۵۴ درصدی معاملات، احتمالا نیمی از واحدهای آماده تولید به ۴۹۰ هزار واحد خالی استان تهران افزوده خواهد شد. همچنین اغلب مصالح ساختمانی با رشد قیمت مواجه شده که میتواند به فاصلهی زمانی، اثر منفی در تولید و عرضه مسکن بگذارد. طبق آمار در ششماهه ابتدای سال ۱۳۹۷ گروه لوله و پروفیلهای فولادی از ۲۶ تا ۱۵۱ درصد، گروه میلگرد از ۹۸ درصد تا ۱۴۶ درصد، گروه ورقهای گالوانیزه از ۵۴ تا ۹۳ درصد و گروه سنگهای تخت پلاک از ۷ تا ۵۶ درصد افزایش قیمت داشتهاند. رشد عجیبوغریب مصالح ساختمانی در حالی رقم خورده که عمده این مصالح در داخل کشور تولید میشود و نمیتواند تاثیرپذیری چندانی از جهش نرخ ارز داشته باشد.
ضرورت حمایت دولت و صنعتی سازی مسکن
فرشید پورحاجت ـ دبیر کانون انبوهسازان ـ میگوید: حمایت دولت از بخش مسکن با کاهش قیمت زمین و کاهش عوارض دولتی دریافتی از طرحهای انبوهسازی و حل هزینههای سنگین بیمه کارگری ممکن میشود.
همچنین سعید ساعی شاهی، دبیر انجمن صنفی انبوهسازان مسکن استان یزد، رکود مسکن باوجود نیاز مردم را حاصل کاهش قدرت خرید آنان دانست و از اعطای تسهیلات صندوق یکم بانک مسکن بهعنوان فرصتی برای رونق انبوهسازی نام برد.
وی کاهش بهای زمین و پایین آوردن هزینههای ساخت با استفاده از فناوریهای نوین را گرهگشای رکود مسکن خواند و خواستار همکاری همهجانبه دستگاهها در جهت کاهش هزینههای تولید مسکن شد.
بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن تهران در آبان ۱۳۹۷، متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۱.۵ درصد افزایش نشان میدهد. همچنین تعداد معاملات انجامشده طی این ماه ۶۹۰۰ فقره بود که نسبت به آبان ماه سال گذشته کاهش ۵۳.۶ درصدی و نسبت به ماه گذشته نیز کاهش ۲۶.۷ درصدی را نشان میدهد.