مهدی سلطان محمدی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: رقم چهار درصد افزایش ماهیانه قیمت مسکن شهر تهران نرخ بالایی محسوب میشود؛ زیرا اگر همین عدد را بهصورت سالیانه در نظر بگیریم به رقم معادل ۱۰۰ درصد سالیانه میرسیم که حدود همین رشد در آذرماه اتفاق افتاد و شاهد افزایش ۹۲ درصدی قیمت بودیم. ولی احتمالا رشد قیمت مسکن تا پایان سال به صفر میرسد؛ زیرا شیب رشد آن کاهش یافته است.
وی افزود: کاهش شیب رشد قیمت، قابل پیشبینی بود و حتی افزایش چهار درصد ماهیانه فراتر از انتظار بود. بیشترین رشد را در منطقه ۱ با ۱۰۵ درصد شاهد بودیم. با توجه به اینکه قیمتها در منطقه ۱ بالاتر از میانگین شهر تهران است، این افزایش، معدل کل شهر را به سمت بالا حرکت داده است.
این کارشناس اقتصاد مسکن تصریح کرد: در سیستم قیمتگذاری نمیتوان اثرات کیفیت را در نظر گرفت. معمولا در آمار، متوسط همه واحدها را در نظر میگیرند بنابراین در آمار نهایی خطا ایجاد میشود. به نظرم اگر این اثر را خارج کنیم احتمالا رشد قیمت در ماه گذشته کمتر بوده است.
سلطان محمدی با بیان اینکه سرعت افزایش قیمت در مناطقی که تقاضای واقعی وجود دارد کمتر شده است گفت: در مناطقی که توان خانوار تعیینکننده معاملات است رشد قیمت کاهش یافته ولی به دلیل فعالیتهای سوداگرانه در مناطق گرانقیمت، افزایش بیشتری را در این مناطق شاهد بودیم. ممکن است علتش این باشد کسانی که از افزایش قیمت ارز منتفع شدند یا ایرانیهایی که در خارج از کشور زندگی میکنند به این نتیجه رسیدهاند که هماکنون زمان خوبی برای تبدیل ارز به ملک است و بر این اساس در مناطق مرفهنشین اقدام به خرید مسکن کردند.
وی، افت شدید توان طرف تقاضا را در کاهش ۶۲ درصدی معاملات مسکن شهر تهران در آذرماه موثر دانست و افزود: با توجه به روندی که در بازار مسکن میبینیم بخش تقاضا باوجود این حجم از افزایش قیمت همچنان ضعیف باقی مانده و رشد قابلتوجهی که مسکن در طول یک سال گذشته داشته، همه حاکی از آن است که ظرفیت اقتصاد مسکن پر شده و یک دوره رکود نسبتا طولانی را در این بخش انتظار داریم.
این کارشناس اقتصاد مسکن، طول دوره رکود مسکن را به عوامل متعددی مرتبط دانست و گفت: همه چرخههای رونق و رکود مسکن مشابه هم تکرار نمیشود. ولی مطالعه نشان میدهد اگر روندهای قبلی ادامه پیدا کند درحالحاضر تقریبا حوالی قله قیمت مسکن قرار داریم و باید قیمتهای واقعی، آرامآرام به سمت توقف یا حتی به کاهش اندک برود.
سلطان محمدی تاکید کرد: چسبندگی قیمتها اجازه کاهش خیلی زیاد قیمت مسکن را نمیدهد؛ زیرا فروشندگان بهسادگی متقاعد نمیشوند تا قیمتها را پایین بیاورند و فقط زمانی که رکود طولانی شود قیمتهای پیشنهادی را کاهش میدهند. اگر طبق پیشبینی، رشد قیمت مسکن تا پایان سال متوقف شود، فرصت خوبی برای خریداران خواهد بود و مجالی میدهد که حرکت خود را برای خرید انجام دهند.
بانک مرکزی تازهترین گزارش خود را از تحولات قیمت مسکن در آذرماه سال جاری منتشر کرد که بر اساس آن، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در آذرماه سال جاری به ۶۸۰۰ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۶ و ۶۱.۷ درصد کاهش نشان میدهد بر اساس این گزارش، متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در آذرماه سال ۱۳۹۷ معادل ۹ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۴.۱ و ۹۱.۸ درصد افزایش را نشان میدهد.